Boravak u prirodi Saveti za putovanja

Divlje kampovanje: U kojim evropskim zemljama je dozvoljeno i pod kojim uslovima

Šator, kampovanje

Divlje kampovanje je slobodno kampovanje. Svaka država ima svoje propise koji dozvoljavaju ili zabranjuju divlje kampovanje. Pravi ljubitelji kampovanja uvek će reći da je kampovanje na divlje jedini način da se oseti sloboda, ali kako bilo – trebalo bi znati u kojim zemljama je divlje kampovanje moguće i pod kojim uslovima, kao i gde kampovanje u soptvenoj režiji nije uopšte moguće.

Plaćeni kampovi odnosno uređeni imaju svojih prednosti i svakako su najbolja opcija za ljude koji se prvi put upuštaju u iskustvo kampovanja, s obzirom na to da verovatno nemaju filtere za vodu niti znaju kako se funkcioniše bez pravog toaleta.

PROČITAJ:  Kampovanje za početnike: Kako i gde postaviti kamp i kakav šator izabrati

Za one iskusne, kako sami kažu, divlje kampovanje odnosno slobodno kampovanje je bez premca i to ne samo zato što podrazumeva maksimalnu slobodu u izboru lokacije za kamp i šator već i zato što vam omogućava da se potpuno isključite iz svakodnevnog života, buke, iritantnih komšija i drugih ljudi uopšte.

U Srbiji ne postoji nijedan zakon koji reguliše divlje kampovanje samo po sebi, ali je to svakako zabranjeno u nacionalnim parkovima i rezervatima.

Ako ste ispitali sve zanimljive lokacije u svojoj okolini, ili ste rešili da zavirite u nešto dalje krajolike, proučite kako je situacija sa divljim kampovima na planu zakonodavstva evropskih država.

PROČITAJ:  Šator za mačke: Povedite mačku na kampovanje

Sajt posvećen kampovanju sa decom, Mom Goes Camping, objavio je saznanja do kojih je došao u vezi zakonske regulative i slobodnog kampovanja. Na listi se nalaze 43 države, te pročitajte ako u planu imate ovu izvanrednu aktivnost.

Albanija

Albanci imaju naviku da ignorišu saobraćajna pravila, zabrane pušenja na javnom mestu… u stvari, manje više svih pravnih kodeksa. Zato, ako naiđete na poželjnu lokaciju za razapeti šator, osećajte se slobodnim da to i uradite, čak i ako postoji zakon koji to kod njih zabranjuje. Autoru ovog teksta je baš ova zemlja omiljena za kampovanje jer je puna divljih mesta na kojima lako možete da uživate. Jedina situacija u kojoj će biti malo teže naći mirno mesto je ako želite da kampujete na plaži, i to u sred leta. U svakom slučaju, zapamtite Gdjipe plažu, koju vam toplo preporučujemo.

Plaža, Albanija
Ako ništa drugo, ko kaže da ne može da se kampuje i na klupi?

Andora

U ovoj zemlji, već, treba da obratite pažnju na zakon koji zabranjuje divlje kampovanje koje je moguće samo u kolibama ili bungalovima.

Austrija

Isti slučaj. Međutim, ako se nalazite u šumi koja ne spada ni u nacionalne parkove ni u rezervate, možete da prenoćite u svom bivaku (vrsta šatora), ali samo na jednu noć.

PROČITAJ:  Vozom iz Rima do skijališta Kortina d’Ampeco u Dolomitima

Belorusija

Kako u Ustavu piše da sve šume i farme u javnom vlasništvu – sve što treba je da odaberete neku tačku sa 40 odsto površine ove države koju prekrivaju šume.

Belgija

Ako je sudeći po Belorusiji i Belgiji, količina šuma je u direktnoj proporciji sa dozvolom za divlje kampovanje, jer nju u ovoj potonjoj nećete dobiti. Izuzetak postoji u slučaju pol kampovanja, koje podrazumeva prenoćište na noć ili dve, za planinare i bicikliste, i podvodi se pod tajnovitu rutu.

U Belgiji možda nema mnogo šuma ali ih vredi potražiti

Bosna i Hercegovina

Pošto je divlje kampovanje dozvoljeno, jedini problem sa BiH je što je zemlja još puna minskih polja, pa bi predele na kojima je vidljivo da tu dugo niko nije boravio trebalo zaobilaziti u široko luku, posebno ako u blizini vidite upozorenje „Čuvajte se mina“.

Bugarska

Informacije o legalnosti divljeg kampovanja u prijateljskoj Bugarskoj su kontradiktorne, ali čak iako jeste zvanično nedozvoljeno, maksimalno se toleriše. Govoreći iz iskustva autora ovog teksta, lokalci su vrlo ljubazni, pa je tako doživeo da ga jedan od njih odveze na pogodno kamp mesto u nekoj pećini, a kasnije se i vratio da mu odnese toplu čokoladu.

Bugarska
Pećina ili plaža, izgleda da se kampovanje u Bugarskoj isplati

Crna Gora

Tehnički zabranjeno, divlje kampovanje u Crnoj Gori moguće je sve dok je van nacionalnih parkova, turističkih zona i plaža – ili bar onih privatnih i prebukiranih.

PROČITAJ:  Ulaznice za grčke muzeje: kupovina ulaznica online i cene

Češka

Pročitati pasus o Austriji: može, ali u nezaštićenoj oblasti, jednu noć, bez šatora.

Danska

Nešto neprijateljskije raspoloženi prema kamperima su Danci, pa u slučaju da se oglušite o njihove propise koji kažu da kampovanje nije dozvoljeno očekujte da će doći da vam naplate kaznu. Kao i u slučaju Austrije, preostaje vam polu kampovanje koje jeste legalno.

Estonija

Njeni zakoni, pak, idu u prilog pristupu javnim površinama, osim u nekim slučajevima, tj. nacionalnim parkovima, ali ne svim. Estonci neguju kulturu kampovanja i ne bi trebalo da imate nikakve probleme sa lokalcima, utoliko pre što postoji mnogo otvorenih kampova, pa ni ne morate da kampujete na divlje da biste kampovali.

Estonija
U Estoniji možete da birate između mnogobrojnih kamp naselja i pregršt lokacija za divlje kampovanje

Finska

Ovde je divlje kampovanje dozvoljeno, dokle god se nalazite na pristojnoj udaljenosti od tuđih domova. U provinciji Aland, međutim, pravo na razapinjanje šatora na divlje gde želite nije nužno zagarantovano, pa imajte na umu da su neke oblasti zaštićene.

Francuska

Iako se u određenim zakonskim odredbama zabranjuje divlje kampovanje, na njihovom kraju možete pročitati da je zabrana na snazi samo ako je obnarodovana i ako na mestima za eventualno kampovanje stoji znak zabrane, što u prevodu znači da ukoliko vam u vidnom polju nije nikakva tabla na kojoj se pominje (vaš) šator – počnite sa raspakivanjem. U prilog tome idu i brojna svedočenja onih koji do sad jesu divlje kampovali po Francuskoj, i koji ovu zemlju toplo preporučuju za takav boravak u prirodi.

Grčka

Iako je nedozvoljeno, postoje mnogi divlji predeli u Grčkoj u kojima se kampovanje toleriše, pa tako na planinama, koje nisu zaštićene kao nacionalni parkovi, te ne bi trebalo da imate problema. Naravno, najteži zadatak je naći mesto na plaži na kojoj biste mogli da uživate u svom šatoru, jer većina pripada hotelima ili su pretrpane turistima.

PROČITAJ:  Bezbedan boravak u prirodi: Kako se pripremiti

Gruzija

Pošto je divlje kampovanje dozvoljeno, a izbor prelepih mesta za kampovanje je veliki, jedina stvar o kojoj treba da vodite računa prilikom divljeg kampovanja u Gruziji jeste da ne svakom koraku ima po neko stado ovaca, koje čuvaju agresivni psi.

gruzija
Za kampere u Gruziji najveći problem je odabrati najlepše mesto

Holandija

U principu nedozvoljeno, divlje kampovanje u Holandiji je moguće ako je na jednu noć.

Hrvatska

Hrvati žive od turizma, posebno na obali, pa računajte na pregršt „Nema kampovanja“ znakova. Ipak, iako zakon kaže drugačije, i dalje je moguće naći skriveno mesto za divlje kampovanje i u ovoj zemlji – samo budite diskretni.

Island

Ne samo da je divlje kampovanje ovde ilegalno, već je i maksimalno otežano velikim brojem ograda, zidova i zaključanih kapija. Ipak, u nekim divljim predelima se toleriše, posebno ako ste biciklista koji vozi dužu rutu.

Kamper, Island
Mnogi kamperi s razlogom rizikuju odlazeći baš na Island

Italija

Iako je zabranjeno i navodno slabo tolerisano, mogu se naći neka mesta severno od Rima, kao i na jugu Italije, na kojima je divlje kampovanje izvodljivo.

PROČITAJ:  Navagio plaža na Zakintosu ovog leta zatvorena za turiste

Jermenija

Za razliku od svoje komšinice u engleskoj abecedi Andore, Jermenija pozdravlja divlje kampove i to u toj meri da slobodno možete da očekujete da se lokalci, koji su vrlo ljubazni i gostoljubivi, pojave na vratima vašeg šatora i pozovu vas na kafu. Jermenija obiluje divljinom u udaljenim delovima zemlje, što je super ako se ne bojite vukova i drugih životinja. Ako ćete kampovati u seoskim predelima, očekujte i pse lutalice.

Kipar

Za ovu destinaciju autor nije našao tačne podatke, ali je prema rečima lokalnog stanovništva moguće je divlje kampovati sve dok ne zađete u zaštićenu oblast, pa izbegavajte razapinjanje šatora 10 metara od privatne plaže nekog hotela. U svakom slučaju, najgore što može da se dogodi jeste da vam priđe neki mladi goran i zamoli vas da odete. Ono u vezi čega Kipar jeste izuzetno striktan jeste paljenje vatre, pa ako se odlučite za ovu akciju, spremite i 600 evra za novčanu kaznu.

Kipar
Čak i ako ne nađete mesto na nekoj plaži, samo ćete se ranije odlučiti za neki od predivnih planinskih predela na Kipru

Letonija

Sve dok ste van zaštićenih oblasti u Letoniji – samo napred.

Lihtenštajn

Osim što je divlje kampovanje u ovoj mikrodržavi zabranjeno, kada je reč o mestima na kojima biste mogli da se stacionirate u obzir dolazi samo neka od tamošnjih banaka.

PROČITAJ:  Panteon u Rimu naplaćuje ulaz od 1. jula

Litvanija

Kao i u ostalim baltičkim zemljama divlje kampovanje je i u Litvaniji ne samo legalna, već i ohrabrivana aktivnost u prirodi.

Luksemburg

Zabranjeno i strogo kažnjivo – ako je iko sumnjao, čak iako uspete gde da postavite šator.

Mađarska

Pošto iz njihovim propisa nije najjasnije da li je legalno kampovati na divlje ili ne, mnogi su imali pozitivna iskustva sa tom akcijom širom Mađarske, s tim što ona ne nudi preveliki izbor adekvatnih lokacija, a ako se nađete nadomak nekog sela, pitajte lokalce za dozvolu ili nađite neko dobro skriveno mesto.

Mađarska
Izgleda da stvarno ne propuštate mnogo

Makedonija

Čak i ako je ilegalno, divlje kampovanje u Makedoniji je maksimalno tolerisano, a nećete imati problema ni sa pronalaženjem udaljenih mesta za to. Kao i svuda na Balkanu, manje ili više, lokalci su i ovde jako ljubazni, ali s obzirom na animozitet prema izbeglicama sa Istoka, povedite računa ako kampujete blizu granice, posebno ako imate tamniji ten.

PROČITAJ:  Privatno ostrvo kao statusni simbol

Malta

Niti je dozvoljeno, niti preterano poželjno, ali osim boravka u regularnim kampovima, uz posebnu dozvolu lokalnog saveta možete kampovati i na divlje.

Moldavija

I u ovom slučaju postoji manjak zvaničnih informacija, ali sudeći po iskustvima kampera – vaš boravak pod vedrim nebom, a na teritoriji Moldavije, proći će bez pravnih posledica.

Norveška

Norveška jedna od zemalja sa najliberalnijim pravom pristupa javnim površinama, koja neguje kulturu koja veruje u čovekovo pravo na prirodu. Zakon dozvoljava kampovanje na noć ili dve, na zemlji koja nije obrađivana i na barem 150 metara udaljenosti od tuđih kuća i koliba.

Kada je reč o udaljenim planinskim predelima, tu se slobodno možete zadržati i duže u šatoru.

Kamperi
Norveška, raj za kampere

Nemačka

Nemci ne samo da zabranjuju divlje kampovanje već kršenje ove zabrane strogo i kažnjavaju, a jedina varijanta u kojoj je ono moguće jeste ona koja važi i u Austriji.

PROČITAJ:  Vreće za spavanje: Kakvu vreću odabrati, kakve postoje i kako je održavati

Poljska

Ako ste imali želju da kampujete na planinama Tatra i Krkonoše, bolje zaboravite na tu ideju jer su vrlo posećene i sva je prilika da bi vas neko uhvatio, jer je divlje kampovanje u Poljskoj nije dozvoljeno. Van nacionalnih parkova po Poljskoj je moguće naći mesta za kampovanje, pa vam ostaje samo da se potrudite.

Ski rizort Karpač u planinama Krkonoše, by Jar.ciurus

Portugal

Van letnje sezone i što dalje od turističkih mesta moguće je naći zgodno mesto za šator u Portugalu, ali je to inače zabranjeno.

Rumunija

Ako ne potrefite neki rezervat, uprkos tome što ga njen zakon zabranjuje, u Rumuniji slobodno možete kampovati u svojoj režiji jer se to naširoko toleriše. Čak i ako vas šumski rendžeri uhvate, naplatiće vam jeftinu taksu od dva ili tri evra za divlje kampovanje.

Rusija

Osim na crkvenoj zemlji, privatnom vlasništvu i blizu rezervoara vode (sve na minimum 20 metara od skoro svih jezera, reka i mora ne potpada pod to „blizu“) divlje kampovanje je u Rusiji dozvoljeno. Kada se radi o prirodnim rezervatima, u njima važe posebna pravila, što je uostalom slučaj svuda u svetu.

Paljenje vatre je takođe dopušteno, osim na planinama gde postoji povećani rizik od požara.

PROČITAJ:  Oprema za kampovanje: Bez ovih stvari ne krećite na kamping

Slovačka

Divlje kampovanje u Slovačkoj jeste dozvoljeno, ali pod određenim uslovima: planinski venac Visoke Tatre zaobiđite, i imajte na umu da u šumama ne možete da kampujete, pri čemu šume nisu mesta sa drvećem, nego mesta za koje mape kažu da su šume, ali čak i ako prekršite ovo pravilo, ne bi trebalo da doživite ikakvu neprijatnost. Budite pažljivi sa paljenjem vatre jer je to generalno zabranjeno.

Planinski venac Tatri
Planinski venac Tatri koji pripada Poljskoj i Slovačkoj, ali ne i divljim kamperima

Slovenija

Tehnički zabranjeno, divlje kampovanje po Sloveniji se naširoko i praktikuje i toleriše, ali ne iskušavajte sreću na popularnim lokacijama kao što su Bled, Triglav park ili Bohinjsko jezero, jer bi tamo mogla da vam bude naplaćena kazna.

Loch Lomond, Škotska
Jezero Lomond ne spada u lokacije na kojima je dozvoljeno kampovanje u Škotskoj, by Colin

Španija

Van turističkih kampova, na jednoj lokaciji ne može biti razapeto više od tri šatora niti prisutno više od 10 kampera, a u obe varijante posle tri dana morate otići odatle. Isto tako, šatori na udaljenosti od 500 metara smatraju se delovima iste grupe. Španski zakon dalje brani da kampujete na manje od 200 metara od mora, nekoliko kilometara od vojnih utvrđenja i nekoliko kilometara od regularnog kampa, kao i postavljanje šatora u zaštićenim područjima poput nacionalnih parkova, prirodnih staništa ptica koje spadaju u ugrožene vrste i slično.

Pravnu regulativu u ovoj oblasti malo relativizuje zakon po kom 17 autonomnih regiona Španije mogu sami da uređuju pravila na sopstvenoj teritoriji, a prema njihovim propisima divlje kampovanje je potpuno zabranjeno u Andaluziji, Aragonu, Kneževini Asturiji, Ekstremaduri, Galiciji, Navari i Valensiji. Divlje kampovanje dozvoljavaju po određenim pravilima Kantabrija, Mursija, Rioha, kao i Baskija, Katalonija, Madrid, Kastilja i Leon, Kastilja la Manča u kojima i dalje ne možete da kampujete blizu plaže, u nacionalnom parku… Isto tako, mnogo zemlje nalazi se u privatnom vlasništvu, pa ćete i pored dozvole, teško naći mesto gde biste u praksi mogli da kampujete. I poslednje, maksimalno izbegavajte paljenje vatre, jer postoji veliki rizik od šumskih požara, a španska policija je i više nego ažurna kada neko negde primeti plamen.

logorska vatra
Paljenje vatre u kampu je dobra ideja samo u strogo kontrolisanim uslovima

Švajcarska

Divlje kampovanje u Švajcarskoj predstavlja sivu zonu, jer tehnički jeste zabranjeno ali se dopušta na udaljenim, otvorenim mestima. Ponegde je policija strožija pa kampovanje duž reka, jezera i rezervoara treba izbegavati, ali je najbolje da lokalnu policiju pitate za dozvolu unapred, i rešite problem.

PROČITAJ:  Italija odlaže reformu privatnih plaža prkoseći pravilima EU

Švedska

Pravo na lutanje je ustavno pravo u Švedskoj koje svima omogućava slobodan pristup prirodi. Osim pravilima „ne uznemiravaj i ne uništavaj“ i „sloboda uz odgovornost“, Švedska ne ograničava pravo na divlje kampovanje dokle god ne ostajete duže od dva dana. Paljenje vatre jeste dozvoljeno na mestima na kojima ne važi zabrana, a koja možete naći putem posebne aplikacije za to, ali mora biti pod kontrolom, a vi morate imati adekvatnu opremu.

Turska

Ne samo da je divlje kampovanje u Turskoj dozvoljeno, već vas na stranicama njihovog turističkog vodiča kroz kampovanje čeka podsećanje da ponesete ašov za zakopavanje onoga što ostaje za vama posle velike nužde.

Ujedinjeno Kraljevstvo

Engleska i Vels

Ukoliko nemate posebnu dozvolu, divlje kampovanje je zabranjeno svuda osim u Dartmuru.

dartmoor
S obzirom na to kako izgleda Dartmoor, verujemo da kamperi nemaju ništa protiv što je kampovanje samo tu dozvoljeno

Severna Irska

Problematičnost pristupa mestima na kojima biste tako rado razapeli šator i tu ostali verovatno zauvek, u Severnoj Irskoj postoji zbog činjenice da je većina zemljišta u privatnom vlasništvu, pa vam treba specijalna dozvola i za planinarenje, a kamoli kampovanje, pa još divlje. U predelima poznatim po planinarenju, kao što su Morn planine, divlje kampovanje je relativno često, ali pretežno na javnoj površini, dok za slučaj boravka na privatnom posedu, morate tražiti pristanak vlasnika.

Škotska

Na sreću onih koji bi u Škotskoj boravili isključivo pod vedrim nebom, divlje kampovanje je dozvoljeno, ali uz određene izuzetke pa sa šatorom ne idite na ostrvo Tiri koje pripada arhipelagu Unutrašnji Hebridi niti u posetu jezeru Lomond.

PROČITAJ:  Ograda protiv migranata na reci Marici kao grčka turistička atrakcija

Ukrajina

Sve dok ne kampujete blizu granice, za šta vam treba posebna dozvola, divlje kampovanje u Ukrajini ne samo da je dozvoljeno, već je moguće i u pojedinim delovima nacionalnih parkova.


U svakoj od zemalja u kojima je divlje kampovanje zabranjeno možete kampovati na sopstveni rizik, budući da su male šanse da će vas iko uznemiravati ako ste diskretni i poštujete okolinu u kojoj se nalazite, a čak i u slučaju da se pojavi policija, najverovatnije će vas samo zamoliti da odete. Neki ljudi koji su ovako rezonovali su na kraju sigurno platili kaznu, pa ostaje na vama da odlučite da li je zaprećena kazna dovoljno visoka da vas odvrati od lokacije za kampovanje na koju ste se nameračili.

PROČITAJ:  Kako se Italija bori sa previše turista

Da li ste i gde upražnjavali divlje kampovanje iliti slobodno kampovanje i da li ste prilikom istog imali problema, svoja iskustva nam možete napisati u komentarima.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare