Vesti

Plaže i obale u Grčkoj ne smeju biti privatizovane

Plaža u Grčkoj

Vrhovni sud Grčke preko kancelarije glavnog tužioca poslao je dopis svim grčkim tužilaštvima u kojem se upozorava na „teško stanje“ obala u zemlji i poziva ih da u najvećoj meri postupaju po zakonu, a protiv kršenja prava kada je javni karakter plaža u Grčkoj ugrožen, odnosno protiv privatizacija plaža.

„Zakon ne poznaje ‘privatne’ plaže“, naglašava se u dopisu grčkog Vrhovnog suda i dodaje da svaki pokušaj blokiranja javnog pristupa plažama – koji je zaštićen grčkim ustavom – nije samo protivzakonit već i „nemoralan“ i da ga treba striktno tretirati i to naredbama za rušenje i hapšenjima uzurpatora tamo gde je neophodno.

PROČITAJ:  Trajekt za Tasos: Cena, red vožnje i karte

Potpisan od strane zamenika tužioca Vrhovnog suda odgovornog za nadzor nad pitanjima koja se odnose na zaštitu životne sredine i javnog zemljišta, Panagiotisa Panagiotopoulosa, dopis je posebno ukazao na prekršaje velikih hotela ili barova na plaži koji tvrde da imaju „vlasništvo“ nad velikim delovima obale.

Podsećamo, još 2019. godine pod uticajem raznih lobija, usvojen je zakon koji je dozvoljavao legalizovanje nelegalnih objekata na grčkim plažama, što je izazvalo ogromnu buru u javnosti, s obzirom na to da je zakon protivustavan i dozvoljava perfidnu privatizaciju grčke obale.

„Sa našom tužilačkom odlučnošću, moramo jasno staviti do znanja svima, čak i pribegavati kaznama i primenjivati potpunu snagu zakona, da je glavna svrha javne imovine da javnost ima slobodan i nesmetan pristup“, rekao je zamenik tužioca Panagiotopoulos.

PROČITAJ:  Najbolje destinacije za samostalna putovanja

Izvor: Kathimerini, Daljine.rs

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare