Vesti

Zaplenjeno dvadeset tona mini Ajfelovih kula

Ajfelova kula

U Parizu je zaplenjeno dvadeset tona minijaturnih Ajfelovih kula, u toku akcije rasturanja mreže za preprodaju tih suvenira koju vode tri kineska prodavca na veliko.

Francuska policija je privela devet ljudi kojima je određen pritvor. Pored troje prodavaca na veliko koji imaju radnje u Parizu i u Obervijeu, u predgrađu, sa neregularnim papirima privedeno je i četvoro posrednika i dvoje preprodavaca afričkog porekla, javlja Gardijan.

Za vreme pretrage dva magacina u predgrađu Pariza i tri prodavnice, zaplenjeno je više od 1.000 kutija, sa ukupno 20 tona minijaturnih Ajfelovih kula.

Gijom Fokonije iz pariskog odeljenja policije za organizovani kriminal izjavio je za Le Parisien da je procenjena vrednost zaplenjenih minijaturnih ajfelovih tornjeva između 500.000 i 800.000 evra, a o koliko je unosan posao sa suvenirima govori i činenica da su u akciji zaplenjene i mašine za brojanje novca.

Policija se poslednjih nekoliko godina bori protiv preprodavaca suvenira koji rade blizu turističkih znamenitosti Pariza, pa je već duže vreme prisluškivala i nadzirala ovu mrežu koja je opisana kao vrlo razrađena.

U julu 2013. godine pariska policija zaplenila je 60 tona mini Ajfelovih kula tokom istrage jedne od tih mreža. Treba napomenuti da se francuske vlasti bore protiv kopija suvenira dugi niz godina, ali da se ne mogu izboriti sa kopijama Pariza koje postoje u Kini.

Ajfelov toranj je prepoznatljiv znak grada Pariza i visok je 300 metara, a težak 7.300 tona. Godišnje ga poseti više od pet i po miliona posetilaca. Ime je dobio po inženjeru koji ga je projektovao Gistavu Ajfelu i sagrađena je 1889. godine kao eksponat za Svetsku izložbu povodom proslave sto godina od izbijanja francuske revolucije. Do vrha Ajfelovog tornja ima 1.665 stepenika.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare