Vesti

7 najboljih komedija o odlasku na odmor

Komedije o odlasku na godišnji odmor

Tehnički, leto je počelo odavno, samo možda to još uvek niste primetili. Avgustovska tura, može se reći, bahatih turista već se pakuje za željene destinacije. Ovi koji nisu skloni luksuzu su se već nekako proveli u julu, a ovi što štede su na more išli u junu ili će tek u septembru “jer je sad u avgustu gužva”. Bilo da ste od jednih, drugih ili trećih, iskoristite kišne dane zbog kojih će ovo leto biti zaboravljeno i pogledajte neki od filmova u kojima izmišljeni likovi odlaze na odmore iz snova.

7. THE BEST EXOTIC MARIGOLD HOTEL / UK / 2011

Sedam starijih Britanaca (između ostalih – Bil Naj, Džudi Denč, Tom Vilkinson, Megi Smit) pronalaze internet oglas i putuju u Indiju, gde ih dočekuju ruiniran hotel i Soni (Dev Patel), mladi domaćin beskrajnog entuzijazma. Svakom od penzionera-turista nešto fali u životu, ali indijski hotel ostavlja trag u njihovim životima i stvari počinju da se menjaju na bolje. Iako ovo nije komedija od koje vas zaboli stomak od smeha, već drama sa elementima komedije, grupa glumaca na ekranu će vas očarati i to ništa manje od predivnih indijskih predela u kojima su se našli. Naravno da je snimljen i nastavak, film se zove THE SECOND BEST MARIGOLD HOTEL i snimljen je 2015. godine.

YouTube player

6. ZAGORELI (LES BRONZÉS) / FRANCUSKA / 1978

Ova kultna francuska komedija sadrži upravo ono što Gejnzburgova uvodna muzička numera nagoveštava – more, seks i sunce. Grupa turista (Mišel Blank, Mari-An Šazel, Kristijan Klavije) dolazi u kamp na obali slonovače u Africi, rešeni da zaborave sve svoje životne probleme i emocionalna razočarenja. Komičari, koji će svi do jednog postati najveće zvezde filma u Francuskoj, iznose niz sekvenci (takoreći skečeva) koje sa sobom nose letnje avanture u svakom smislu. Zahvaljujući ovom filmu, muzička tema svakog putovanja prosečne francuske porodice je “Dirlada”, pesma koju je i kod nas prepevao pokojni Delča. Pomenuću još i to da ovaj film ima nastavak – ZAGORELI NA SKIJANJU (LES BRONZÉS FONT DU SKI) iz 1979, kao i neočekivani treći deo ZAGORELI 3: PRIJATELJI ZAUVEK (LES BRONZÉS 3 : AMIS POUR LA VIE) iz 2006. godine.

YouTube player

5. ŠTA JE SA BOBOM? (WHAT ABOUT BOB?) / SAD / 1991

Poznati psihoterapeut doktor Leo Marvin (Ričard Drejfus) odlazi na odmor sa porodicom kako bi se iskulirao od jednog od svojih najkomplikovanijih pacijenata – Boba (Bil Marej). Međutim, Bob ne bi bio opsesivno-kompulsivni neurotičar kakav jeste, da ne uspeva da pronađe doktora Marvina i njegovu familiju. Ostavši sa njima, porodica se sve više vezuje za Boba dok doktoru glava želi da eksplodira iz minuta u minut. Meni je ovaj film u isto vreme tipična i atipična porodična komedija, a izuzetno mi je drag. Imao sam prilike da upoznam Ričarda Drejfusa i ispostavilo se da gospodin mrzi ovaj film, prezire Bila Mareja i ne može da podnese reditelj Frenka Oza koji je “reditelj koji ne ume ništa, osim Mapetovce”. Nemojte da vas to obeshrabri, čika Ričard je prznica i bezveznjak.

YouTube player

4. HOTEL TRANSILVANIJA 3: ODMOR POČINJE (HOTEL TRANSYLVANIA 3: A MONSTER VACATION) / SAD / 2018

Evo i jednog aktuelnog filma kog možete da “uhvatite” u bioskopu. Ne opterećujte se podatkom da je ovo treći nastavak, čak i ako niste gledali ni jedan, brzo ćete ući u štos. Činjenica da čudovišta idu iz transilvanijskog hotela u hotel na vodi nije promakla ni glavnom junaku Drakčetu (Adam Sendler/Dragan Mićanović), ali ćete uživati u njihovom avionskom letu do bermudskog trougla, zabavnom krstarenju i koreografijama koje je evidentno osmislio neko ko se time ozbiljno bavi. Da li će čudovišta izbeći zamke Van Helsinga (Džim Gafigan/Srđan Timarov), to je na vama samima da otkrijete kada pogledate film. Film je, naravno, najpre za decu, ali nećete se loše provesti ni kao najstariji u bioskopu. Smejaćete se i na šale koje deca ne razumeju, a postoji velika šansa i da zaigrate u sedištu.

YouTube player

3. LUDI ODMOR (NATIONAL LAMPOON’S VACATION) / SAD / 1983

Reditelj Harold Ramis je ovaj film režirao po scenariju čuvenog Džona Hjuza, koji je prilagodio sopstvenu kratku priču iz časopisa “National Lampoon”, a koja je zasnovana na stvarnoj dogodovštini njegove porodice i njega tokom odlaska u Diznilend. U filmu, porodica Grizvald na čelu sa pater familiasom po imenu Klark (Čevi Čejs) kreće u “Volijev svet”, zabavni park za koji, sem njega, niko nema bilo kakav entuzijazam. Naravno, ono što bi trebalo da bude prijatan road trip preko pola Amerike postaje totalna katastrofa. Tokom filma, ukoliko vam pažnju ne odvuče mrtav pas, gole sisice ili protesti u luna parku, možete da proputujete Amerikom sa porodicom Grizvald. Međutim, možda i ne vidite ništa od suza koje ste ismejali. Ovaj film je bio toliko uspešan da su mu podarili još 5 nastavaka.

YouTube player

2. NIJE LAKO SA MUŠKARCIMA / JUGOSLAVIJA / 1985

Red je da na listi bude i jedan domaći film. Iako bih na bilo koju ovakvu listu najradije stavio film HAJDE DA SE VOLIMO, tu ipak niko ne ide na odmor, već pratimo pevačicu i bend na putu za poslovni sastanak, stoga je moj izbor pao na NIJE LAKO SA MUŠKARCIMA. Sniman u Petrovcu na moru i u Bečićima, debitentski film Miše Vukobratovića ima sve što imaju i današnje strane komedije – samohranu majku (Milena Dravić) koja nosi rom-kom potencijal, jezive tinejdžerke, bivšeg muža, bogatog udvarača – sponzora, gej bildera. Sjajno napisan film, prilično progresivan za Jugoslaviju, a hit po svim standardima. Zanimljivo je, dosta jugoslovenskih filmova se snimalo po Crnoj Gori, valjda jer nije bilo gužve leti kao na hrvatskom priobalju. U svakom slučaju, u ovom filmu možete videti crnogorsko primorje pre navale Rusa i ubrzanog redizajniranja obale.

YouTube player

1. PREBOLETI SARU MARŠAL (FORGETTING SARAH MARSHALL) / SAD / 2008

Muzičar Piter Breter (Džejson Sigel) je dobio nogu od TV zvezde Sare Maršal (Kristen Bel). I ovaj jadni čovek, na sugestiju prijatelja, odlazi sam na unapred planirano romantično letovanje za dvoje, na Havaje. Piter na ostrvu upoznaje slatkicu Rejčel (Mila Kunis), ali zlosrećan kakav jeste, saznaje da su u apartmanu pored njegovog upravo Sara i njen novi ljubavnik, rok zvezda Aldus Snou (Rasel Brend). Rekao bih da ne moram dalje da vam objašnjavam da sama premisa filma obećava pristojnu komediju situacije, pojačan rom-kom i lepote Havaja odvrnute na maksimum. I ovaj film ima svojevrsni nastavak iz 2010, koji se fokusira na Aldusa Snoa, pod naslovom SAMO GA DOVEDI (GET HIM TO THE GREEK).

YouTube player

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare