Vesti

71 odsto manje komercijalnih letova u odnosu na isti period 2019.

Devojka, avion

Nakon rekordno praznog neba krajem marta, prošle nedelje je konačno registrovano više od sto hiljada avionskih letova dnevno. Ali, komercijalnih letova je i dalje manje za 71% nego u maju prošle godine.

Gužve na ne nebu i dalje nema, budući da je avionski saobraćaj u svetu dostigao tek polovinu uobičajnog vazdušnog prometa. Pri tom, još uvek značajno prednjače nekomercijalni letovi, pokazuje najnoviji izveštaj švedskog internet servisa Flight Radar, specijalizovanog za praćenje vazdušnog saobraćaja.

U izveštaju se navodi da je 22. marta ove godine registrovano najmanje letova u svetu tokom poslednjih 14 godina, koliko ova kompanija posluje. Prvi put posle tog datuma, 20. maja je konačno zabeleženo više od sto hiljada letova dnevno. Preciznije, tog dana je FlightRadar regitrovao 110.361 let, što je i dalje značajno manje od prosečnih 191.000 letova tokom maja prošle godine.

Globalni avio-saobraćaj je pao za 80 odsto prema podacima IATA, svetskog udruženja komercijalnih avio-kompanija.

PROČITAJ:  Ulazak u Srbiju: PCR test za sve osim za one koji dolaze iz Albanije, BiH, Bugarske, Severne Makedonije i Crne Gore

Rast je neznatan, ali ukazuje na preokret negativnog trenda

Statistika pokazuje da u aktualnom broju letova uveliko prednjače nekomercijalni letovi, koji su i glavni pokretač blagog oporavka vazdušnog saobraćaja. Komercijalniih letova je i dalje za 71% manje nego lane u istom periodu. U martu je taj pad iznosio čak 73,6%, pa je i u ovom segmentu vazdušnog saobraćaja vidljiv rast. Iako je to povećanje neznatno, ono sugeriše da polako dolazi do preokretanja negativnog trenda, ocenjuje se u izveštaju.

Avion
Putnički saobraćaj je manji za 71% u odnosu na isti period 2019. godine

U poslednjih nekoliko dana FlightRadar je registrovao povećanje komercijalnog aviosaobraćaja i teretnog i putničkog. Zato analitičari ovog internet servisa očekuju da trendovi budu još pozitivniji u junu, za kada su neke aviokompanije u Evropi najavile ponovno pokretanje jednog broja putničkih letova.

PROČITAJ:  Putno osiguranje za kovid-19 dvostruko skuplje od običnog

Podsećamo, beogradski aerodrom Nikola Tesla je otvoren za putnički vazdušni saobraćaj.

Izvor: Biznis i finansije / Daljine.rs

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.