Vesti

Adios kamenim kulama na Tenerifima: Španci ih zabranjuju zbog Instagrama

Tenerife kule od kamenja

Kule od kamenja na plažama širom Tenerifa, koje su turistima bile više nego zgodne za postavljanje na Instagram, uskoro će biti uklonjene sa njih.

Godinama unazad, na stotine hiljada turista hrlilo je ka plažama Playa Jardin, blizu Puerto de la Kruza i El Beril nedaleko od grada Adehe, kako bi gradili kule od kamenja. Kule nalik stećcima postale su tako izuzetno popularne na Instagramu – kao i po celom svetu – uprkos tome što imaju destruktivno dejstvo na ekosistem plaža.

Na Kanarskim ostrvima, u koje spadaju Tenerifi, ovo kamenje nije spiritualan simbol, ali su lokalni konzervacionisti organizovali kampanju za njihovo uklanjanje iz jednog drugog razloga.

PROČITAJ:  U ovim zemljama Evropske unije se najbolje jede

Javnu kampanju koja ima za cilj širenje ekološke svesti pokrenula je jedna lokalna organizacija uz podršku Vlade Tenerifa, a kako bi se vest o ovom pokretu što brže raširila, po najvećem Kanarskom ostrvu biće postavljeni posteri koji upozoravaju na opasnost koja životnoj okolini preti od kamenih kula.

Sastavni deo kampanje je i video #pasasinhuella (ne ostavljaj trag za sobom) koji je snimio biolog Pedro Luis Sančez, iz Nacionalnog parka Teide, u kom objašnjava šta to znači.

– Kamenje predstavlja dom za mnoga živa bića, poput različitih biljaka koje su od esencijalnog značaja za plodnost zemlje i neophodne insektima. One na taj način omogućavaju hranu za reptile koji žive ispod kamenja – kad ga premeštamo, mi im odnosimo kuću, navodi Sančez.

PROČITAJ:  "Klonirani" turizam: Kada turisti žele isto kao kod kuće

Prošle nedelje sastalo se 150 volontera koji su za samo pola sata vratili svo kamenje na mesto, ali je ono samo dan kasnije ponovo formiralo bezbroj kula. Zbog neumornih turista zato će biti neophodne kaznene mere koje bi trebalo da ih spreče u izgradnji kamenih kula.

Tenerife kule od kamenja
Zbog neumornih turista zato će biti neophodne kaznene mere koje bi trebalo da ih spreče u izgradnji kamenih kula

Predstavnih lokalnih aktivista David Hernandez objasnio je da će pomenuti plakati biti hitno postavljeni, najavljujući hitno proveravanje zakonodavnih mogućnosti u cilju donošenja zakonske zabrane da se ovakve kule ubuduće grade.

PROČITAJ:  12 idealnih destinacija za medeni mesec i sva godišnja doba

Sve češće se u svetu vodi bitka sa neumornim “škljocačima” koji na društvene mreže postavljaju “instagramična” mesta. Tako su čuvena polja lala u Holandiji dobila upozorenje da ne budu gažena od ljudi koji ih gaze dok pokušavaju da naprave lepu sliku za instać.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo
Oznake

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.