Vesti

AirBnB, Booking.com, Expedia i Tripadvisor moraju deliti podatke sa EU

Smeštaj

Popularne platforme za rezervaciju smeštaja Airbnb, Booking.com, Expedia Group i Tripadvisor zaključili su sporazum o deljenju podataka sa Evropskom unijom, kojim je dogovoreno da će putem Eurostata biti objavljene pouzdane informacije o tržištu kratkoročnih zakupa.

Ovo je prvi put da se direktni konkurenti u oblasti kratkotročnog najama smeštaja okupe kako bi delili podatke o globalnom tržištu. Airbnb i druge platforme su oglašeni kao glavni krivci u Evropi zbog ubrzanog povećanja krija po gradovima, tako da su gradovi poput Amsterdama, Pariza i Barselone uveli ograničenja, a mnogi su postavili zabrinutost zbog uticaja na cene nekretnina, o čemo smo pisali u više navrata.

Kada podaci budu dostupni tokom godine bolje će se razumeti tržište najma nekretnina, a predviđeno je da podaci uključuju broj rezervisanih noćenja i broj gostiju. Evropska komisija, izvršni organ EU, rekla je da će sporazum zaštititi privatnost i gostiju i domaćina, odnosno da će podaci biti anonimizovani.

„Turizam je ključna ekonomska aktivnost u Evropi. Kratkoročni najam smeštaja nudi dobra rešenja za turiste i nove izvore prihoda za vlasnike nekretnina. Međutim, istovremeno postoji zabrinutost zbog uticaja na lokalne zajednice “, rekao je Teri Breton, evropski komesar za unutrašnje tržište.

smeštaj
Platforme koje nude kratkoročni zakup smeštaja nude mnoge pogodnosti za putnike i vlasnike nekretnina, ali istovremeno ugrožavaju lokalne zajednice

Podsećamo, Booking.com je nakon dijaloga s Evropskom komisijom i nacionalnim telima za zaštitu potrošača, obavezao da će promeniti način na koji korisnicima predstavlja ponude, popuste i cene. Isto tako, AirBnB je prisiljen od EU da cene prikazuje u skladu sa standardima EU o zaštiti potrošača, što znači da su u cenu uračunati svi troškovi krajnjeg korisnika, odnosno potrošača.

Dve lobističke grupe za sektor turizma, EU Travel Tech i Evropska asocijacija za porodični turizam, pozdravile su ovaj sporazum i izrazile nadu da će razmena podataka doprineti sveobuhvatnijoj statistici o turističkom smeštaju širom Evrope, što će omogućiti državama i lokalnim samoupravama da bolje razumeju razvoj ekonomske saradnje i podrže politike zasnovane na činjenicama. Zbog platformi za kratkoročno iznajmljivanje smeštaja, mnogi gradovi u Evropi su postali skuplji za lokalno stanovništvo, naročito zbog rasta cena najma nekratnina, tako da su neki poput Berlina bili prinuđeni za cene zakupa zamrznu.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare