Vesti

Airbnb prisiljen da za građane EU promeni cene

AirBnB smeštaj

Evropljani koji ugovaraju smeštaj putem Airbnb-a više se neće neprijatno iznenaditi krajnjom cenom koja je znala biti i znatno veća od one koju su očekivali zbog skrivenih troškova.

Kako su objavili iz Evropske komisije, nakon pregovora s kompanijom Airbnb ista je poboljšala i u potpunosti pojasnila prikaz ponuda smeštaja koje su sada u skladu sa standardima EU-a o zaštiti potrošača. To je odgovor na zahteve Evropske komisije i tela EU-a za zaštitu potrošača iz jula 2018.

Evropska komisija i mreža udruženja za zaštitu potošača pokrenuli su postupak nakon što je utvrđeno da korisnici Airbnb-a prilikom rezervacije smeštaja ne vide skrivene troškove koji im se prikazuju na samom kraju procesa rezervacije. Zbog toga potrošači prilikom rezervacije ne mogu dobiti informaciju o konačnoj ceni smeštaja i uporediti je s cenama na drugim platformama.

Evropljani će ovog leta napokon dobiti ono što vide kada rezervišu smeštaj. Internet je potrošačima omogućio da mnogo brže i jednostavnije upoređuju i rezervišu hotelski ili privatni smeštaj. Potrošači sada mogu biti sigurni i da je cena koju vide na prvoj stranici konačna cena.

“Drago mi je da je Airbnb pokazao spremnost za saradnju s Evropskom komisijom i nacionalnim telima za zaštitu potrošača kako bi poboljšao način rada svoje platforme. Očekujem da će druge platforme slediti taj primer”, kazala je Věra Jourová, komesarka za pravosuđe i zaštitu potrošača.

Podsetimo se, Evropska komisija je od platforme AirBnB tražila sledeće:

  • klijente vrlo jasno obaveštavati o punoj ceni, uključujući sve naknade i takse
  • napraviti jasnu razliku između ponuda privatnih domaćina i onih koji spadaju u profesionalne ugostitelje
  • osigurati da opšti uslovi “kupovine” ne prave disbalans u pravima i obavezama gostiju
  • sve važeće odredbe formulisati jasno i glasno, kako bi bilo koji potrošač mogao da razume o čemu se radi
  • obezbedi lako dostupan servis za onlajn rešavanje spornih situacija
PROČITAJ:  Airbnb kritikovan jer ohrabruje goste da šalju donacije domaćinima

Tako pri pretraživanju ponuda smeštaja za odabrane datume korisnici na stranici s rezultatima vide ukupnu cenu, uključujući sve primenjive obavezne naknade (kao što su naknade za usluge i čišćenje te lokalne takse) koje su se ranije prikazivale u nastavku postupka rezervacije.

Bankar.me / Daljine.rs

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo
Oznake

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.