Vesti

Airbnb prisiljen da za građane EU promeni cene

AirBnB smeštaj

Evropljani koji ugovaraju smeštaj putem Airbnb-a više se neće neprijatno iznenaditi krajnjom cenom koja je znala biti i znatno veća od one koju su očekivali zbog skrivenih troškova.

Kako su objavili iz Evropske komisije, nakon pregovora s kompanijom Airbnb ista je poboljšala i u potpunosti pojasnila prikaz ponuda smeštaja koje su sada u skladu sa standardima EU-a o zaštiti potrošača. To je odgovor na zahteve Evropske komisije i tela EU-a za zaštitu potrošača iz jula 2018.

Evropska komisija i mreža udruženja za zaštitu potošača pokrenuli su postupak nakon što je utvrđeno da korisnici Airbnb-a prilikom rezervacije smeštaja ne vide skrivene troškove koji im se prikazuju na samom kraju procesa rezervacije. Zbog toga potrošači prilikom rezervacije ne mogu dobiti informaciju o konačnoj ceni smeštaja i uporediti je s cenama na drugim platformama.

Evropljani će ovog leta napokon dobiti ono što vide kada rezervišu smeštaj. Internet je potrošačima omogućio da mnogo brže i jednostavnije upoređuju i rezervišu hotelski ili privatni smeštaj. Potrošači sada mogu biti sigurni i da je cena koju vide na prvoj stranici konačna cena.

“Drago mi je da je Airbnb pokazao spremnost za saradnju s Evropskom komisijom i nacionalnim telima za zaštitu potrošača kako bi poboljšao način rada svoje platforme. Očekujem da će druge platforme slediti taj primer”, kazala je Věra Jourová, komesarka za pravosuđe i zaštitu potrošača.

Podsetimo se, Evropska komisija je od platforme AirBnB tražila sledeće:

  • klijente vrlo jasno obaveštavati o punoj ceni, uključujući sve naknade i takse
  • napraviti jasnu razliku između ponuda privatnih domaćina i onih koji spadaju u profesionalne ugostitelje
  • osigurati da opšti uslovi “kupovine” ne prave disbalans u pravima i obavezama gostiju
  • sve važeće odredbe formulisati jasno i glasno, kako bi bilo koji potrošač mogao da razume o čemu se radi
  • obezbedi lako dostupan servis za onlajn rešavanje spornih situacija
PROČITAJ:  Meksiko Siti uređuje tržište zakupa smeštaja zbog Airbnb-a

Tako pri pretraživanju ponuda smeštaja za odabrane datume korisnici na stranici s rezultatima vide ukupnu cenu, uključujući sve primenjive obavezne naknade (kao što su naknade za usluge i čišćenje te lokalne takse) koje su se ranije prikazivale u nastavku postupka rezervacije.

Bankar.me / Daljine.rs

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare