Vesti

Poskupljenje putarine u Srbiji: Od Subotice do Preševa 1900 dinara u jednom pravcu i druge cene

Put, automobil, putovanje

Očekivano poskupljenje putarine u Srbiji za 12 odsto o kome smo pisali prošlo je skupštinsku proceduru i srpski parlament je usvojio izmene Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara.

Izmenama Zakona je povećana cena putarine u Srbiji, a na nadzornom odboru JP Putevi Srbije je da na osnovu toga izradi novi cenovnik koji će potom potvrditi Vlada. Tek nakon toga će biti podigute cene putarina, ali to će verovanto ići po hitnom postupku s obzirom na to da se radi o novom nametu za građane, a država voli da nameće.

U JP Putevi Srbije je za agenciju Tanjug rečeno da se još ne zna tačno kada će putarine u Srbiji poskupeti, iako je poskupljenje predviđeno za početak jula, očekuju da će biti do kraja jula ili početka avgusta ove godine.

PROČITAJ:  Međunarodna vozačka dozvola vam nije potrebna ako idete u ove države

Iako Izmene Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara stupaju na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom glasniku, postupak dalje nalaže da JP Putevi Srbije naprave cenovnik koji treba da usvoji Nadzorni odbor tog preduzeća.

Kada nadzorni odbor „aminuje“ cene, koje su u zakonu već definisane, isti potom predlaže Vladi Republike Srbije da donese odluku, odnosno da nove cene usvoji. Pošto Vlada usvoji cene novih putarina, odluka o tome se objavljuje u Službenom Glasniku i tek osam dana nakon objave stupa na snagu u skladu sa drugim zakonima.

 

Poskupljenje putarine od 12 odsto, koliko ćemo plaćati?

Putarina u Srbiji će poskupeti 12 odsto i to je jasno. Međutim, koliki će tačni iznosi biti ne zna se dok se ne usvoji odluka, jer se cene formiraju na vrcav način, odnosno određeni iznosi će biti zaokruživani zbog lakšeg vraćanja kusura i zgodnijeg plaćanja.

To znači da ako deonica od Beograda do Niša sada košta 800 dinara, sa poskupljenjem od 12 odsto iznosiće 896 dinara, što će po sistemu zaokruživanja pre biti 900 nego 890 dinara.

Prema važećim cenama putarina, onaj ko se vozi automobilom od Subotice do Preševa plaća 1.650 dinara. Kada dođe do poskupljenja od 12 odsto ista deonica će koštati 1.848 dinara bez zaokruživanja.

Od Beograda do Preševa prema važećim cenama putarine vozači automobila treba da plate 1.090 dinara, dok će sa poskupljenjem od 12 odsto taj iznos biti približno 1.221 dinar.

PROČITAJ:  Zeleni karton vam je potreban ako putujete u ove države

Isto tako, za putarinu od Beograda do Subotice sada treba platiti 560 dinara, a nakon poskupljenja 627 dinara.

Ako krenemo ka zapadu, od Beogada do Šida cena putarine trenutno iznosi 370 dinara, dok će nakon poskupljenja iznositi oko 415 dinara. Parče autoputa na deonici Ljig – Preljina, gde putarina trenutno košta 140 dinara, biće oko 157 dinara, a verovatnije je 160 sa sistemom zaokruživanja radi lakšeg plaćanja.

PROČITAJ:  Međunarodna vozačka dozvola je potrebna za ove države

Zašto putarina poskupljuje

Nadležni kažu da se cena putarine povećava se kako bi mogla da se održi dalja izgradnja i održavanje puteva. Takođe navode da se poskupljenjem delimično postiže usklađivanje sa direktivom Evropske unije koja propisuje da putarina treba da obezbedi realne troškove održavanja, razvoja i izgradnje autoputeva.

PROČITAJ:  Trajekt za Zakintos: online kupovina karata, cena i red vožnje

S obzirom na to da „realni troškovi“ mogu biti široko tumačeni, kao i da mnoge države u Evropskoj uniji imaju sistem vinjeta, ovakva paušalna izjava čelnika ne stoji. Međutim, putarina u Srbiji je poslednji put poskupela 7. januara 2017. godine za 10 odsto, što znači da ili su se povećali troškovi održavanja puteva ili je u Srbiji skočio standard, ali to će građani najbolje izvagati letimičnim pogledom u svoj novčanik.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare