Vesti

Airbnb uništava grčko društvo

AirBnB smeštaj

Onlajn platforme za iznajmljivanje smeštaja poput Airbnb-a ugrožavaju ne samo održivost malih turističkih smeštajnih kapaciteta, već i strukturu celog grčkog društva, upozrava Grčka turistička konfederacija.

Ova organizacija je podsetila da je u protekle tri godine ukazivala na moguće posledice ovog fenomena na sektor ugostiteljstva u zemlji, ističući da je socijalna kohezija nacije već pretprela posledice.

PROČITAJ:  Činjenice o Grčkoj koje morate znati pre nego što krenete u Grčku

Iako u početku sporo razvijano, kratkoročno iznajmljivanje smeštaja je sada preplavilo Grčku i ugrožava strukturu stambenih naselja širom zemlje. Airbnb pomama je stambene zgrade pretvorila u turistički smeštaj, izmenivši sastav celih naselja.

S druge strane, nedostatak kuća za iznajmljivanje doveo je do eksponencijalnog povećanja cena zakupa, što preti da isključi one iz siromašnijih društvenih slojeva, što se dešava u mnogim evropskim gradovima poput Pariza.

Grčka turistička konfederacija se osvrnula i na usluge niskog kvaliteta koje se pojavljuju na ovim platformama, utoliko pre što u ovom sektoru nema kontrole. Njihov stav je da to „degradira ukupni turistički proizvod zemlje i nepovratno šteti imidžu zemlje kao turističke destinacije“.

PROČITAJ:  Privatno ostrvo kao statusni simbol

Konfederacija je zahtevala promenu važećeg zakonodavstva, koja bi zahtevala da svi koji iznajmljuju turistima smeštaj prethodno moraju da pribave potrebnu dozvolu za rad, kao i da prijave sve prihode od najma grčkoj poreskog upavi, o čemu je već bilo reči.

 

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare