Onlajn platforme za iznajmljivanje smeštaja poput Airbnb-a ugrožavaju ne samo održivost malih turističkih smeštajnih kapaciteta, već i strukturu celog grčkog društva, upozrava Grčka turistička konfederacija.

Ova organizacija je podsetila da je u protekle tri godine ukazivala na moguće posledice ovog fenomena na sektor ugostiteljstva u zemlji, ističući da je socijalna kohezija nacije već pretprela posledice.

Iako u početku sporo razvijano, kratkoročno iznajmljivanje smeštaja je sada preplavilo Grčku i ugrožava strukturu stambenih naselja širom zemlje. Airbnb pomama je stambene zgrade pretvorila u turistički smeštaj, izmenivši sastav celih naselja.

S druge strane, nedostatak kuća za iznajmljivanje doveo je do eksponencijalnog povećanja cena zakupa, što preti da isključi one iz siromašnijih društvenih slojeva, što se dešava u mnogim evropskim gradovima poput Pariza.

Grčka turistička konfederacija se osvrnula i na usluge niskog kvaliteta koje se pojavljuju na ovim platformama, utoliko pre što u ovom sektoru nema kontrole. Njihov stav je da to “degradira ukupni turistički proizvod zemlje i nepovratno šteti imidžu zemlje kao turističke destinacije”.

Konfederacija je zahtevala promenu važećeg zakonodavstva, koja bi zahtevala da svi koji iznajmljuju turistima smeštaj prethodno moraju da pribave potrebnu dozvolu za rad, kao i da prijave sve prihode od najma grčkoj poreskog upavi, o čemu je već bilo reči.

 

Pratite Daljine.rs i na Fejsbuku, na Tviteru i na Instagramu.

8Shares

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Pratite Daljine.rs na Facebooku