Vesti

Eksplozija Airbnb ponude smeštaja u Grčkoj

Santorini

Tržište kratkoročnog iznajmljivanja nekretnina prosto cveta u Grčkoj. Prema podacima Airbnb ponude smeštaja u Grčkoj broje više od 50.000 jedinica, od čega je 12.000 u Atini, a oko 14.650 na Kritu, pri čemu se ove brojke odnose samo na smeštaj koji je u julu primio makar jednog gosta. 

Najveći deo atinskih kuća i stanova koje možete iznajmiti preko Airbnb platforme, tačnije 65 odsto, nalazi se u centru prestonice u kom je ujedno registrovana i najveća potražnja, dok je značajn broj interesantnih nekretnina lociran duž obale, na takozvanoj Atinskoj rivijeri.

Turistima u Atini stoji 12.000 kuća na raspolaganju
Turistima u Atini stoji 12.000 kuća na raspolaganju

Prema podacima agencije za istraživanja AirDNA koje prenosi Ekathimerini, komercijalni deo koji čine Plaka i Monastiraki broji oko 1.181 objekat, uglavnom izuzetno visokog kvaliteta, koji vlasnicima donose oko 1.625 evra mesečno.

Sledeći po isplativosti je Akropolj, koji domaćinima 321 kuće obezbeđuje mesečni prihod od 1.430 evra, a nakon njega slede Tisio sa 268 nekretnina čiji vlasnici svakog meseca zarade 1.300 evra, Kukaći u kom ima 684 objekata čiji zakup na mesečnom nivou doseže do 1.275 evra i Keramikos u kom vlasnici u 213 kuća na ime kirije zarade oko 1.264 evra za 30 dana.

Monastiraki je i jedan od najpoznatijih grčkih centara šopinga
Monastiraki je i jedan od najpoznatijih grčkih centara šopinga, by Georgekok-Greece – Own work, CC BY-SA 4.0

Finansijska korist koju od ovih nekretnina imaju vlasnici je takva da im jedan ili dva meseca u sezoni donose zaradu kojom mogu da pokriju godišnje troškove održavanja smeštaja, pa čak i da ga renoviraju, a grčke vlasti uvode strožiju kontrolu Airbnb rentijera.

Grčko primorje se takođe pokazalo kao atraktivno, budući da se opština Saronikos na jugoistoku poluostrva Atika nalazi na četvrtom mestu liste poželjnih nekretnina na Airbnb-u, a od 626 nekretnina koliko ih tamo ima, njihovi vlasnici u proseku zarađuju po 825 evra. U obližnjem Vuljameniju, u kom ima nešto manje smeštajnih kapaciteta, prosečna kirija na mesečnom nivou je oko 1.425 evra.

PROČITAJ:  Grčka stvara Nacionalnu mrežu pešačkih staza za uživanje u prirodi

Kada je reč o ostrvima, najviše zarađuju domaćini na Santoriniju i Mikonosu. AirDNA je izbrojala više od 3.000 kuća na Santoriniju, čija je prosečna cena mesečnog zakupa čak 4.000 evra. Krajem jula, noć u jednoj od njih koštala je oko 220 evra, što nije sprečilo turiste da zauzmu 76 odsto kapaciteta.

Mikonos je pored Santorinija najskuplje grčko ostrvo kad je reč o smeštaju
Mikonos je pored Santorinija najskuplje grčko ostrvo kad je reč o smeštaju

Mikonos raspolaže sa 2.738 vila i apartmana, koje su nešto jeftinije, pa mesec dana boravka u njima košta 3.150 evra.

Sudeći po broju slobodnog smeštaja za rentiranje, ostrvo Krit je ipak u samom vrhu Airbnb ponude, u kojoj učestvuje sa 14.650 kuća, čija je cena dovoljno visoka da ponosnim vlasnicima osigura barem 950 evra svakog meseca.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare