Po belom svetu

Ajran – pravi recept i zašto ga mnogi spremaju pogrešno

Ajran, foto: bnhsu / flickr

Ajran je neizostavan mlečni napitak u mnogim državama, a na ovim prostorima je najpoznatiji onima koji su boravili u Turskoj. Međutim, recept za ajran na vascelom domaćem internetu nije lako naći, iako na internetu ima baš svačega. Letimičan pogled po sajtovima sa receptima, kulinarskim blogovima i koječemu, navešće vas na krivi trag, odnosno ajran spravljen po većini recepata je zapravo neki bućkuriš koji sa originalom ima veze koliko dupe i oko.

Sigurno je jedno: ajran je sastavni deo turske kuhinje. Čak je i turski predsednik Erdogan istakao da je ajran tursko nacionalno piće i da se u Turskoj pije odvajkada, za razliku od npr. alkohola koji je “odskora došao u Tursku”. Manite Erdogana, nego čitajte dalje.

Ajran nije samo u Turskoj

Kako to uvek kod hrane i pića biva, žučne rasprave su oko toga odakle je nešto poteklo. Tako i za ajran – svako tvrdi svoje, da li se neko piće razlikuje od drugog ukoliko ima prcvoljak nekog začina unutra i slično.

Ajran se, pored Turske, na Balkanu pije i Bugarskoj, Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini gde se zove isto ajran, u Grčkoj gde se zove ajrani i u Albaniji gde se zove džale (dhallë). U zapadnoj Evropi je popularan u Nemačkoj zbog turske manjine, mada se pije i u Rusiji, ali oaza ajrana zapravo je na Bliskom Istoku i Centralnoj Aziji. Azarbejdžan, Kirgizija, Turkmenistan, Liban, Izrael, Irak, Jordan – svi imaju svoj ajran, razlika je uglavnom u terminologiji. Čak i da se recept razlikuje u nijansama, mi smo se odlučili da vam pružimo recept za turski ajran.

Tan, jermenski ajran / foto: Pandukht / Wikimedia
Tan, jermenski ajran / foto: Pandukht / Wikimedia

Slično ajranu, a zapravo isto možete popiti i u Iranu gde se zove do (doogh), u Jermeniji gde se zove tan, u Indiji gde se zove lasi, ali i u Avganistanu gde se zove isto kao i u Iranu. Iranci i Turci se nit slažu oko recepta za ajran, niti se slažu oko njegovog porekla. Do se pio i u staroj Persiji, ali se pio i hiljadama godina još među Plavim Turcima u Centralnoj Aziji. Nevin Haliči navodi da se ajran pio i oko 1000. godine nove ere među nomadskim Turcima.

PROČITAJ:  Turska kuhinja: Gatronomska destinacija za prave gurmane

Daljine.rs nisu portal koji će da raspiruje nacionalne ponose naroda i država oko jednostavnog napitka, tako da ćemo izvesti jednostavan zaključak: ajran, kako god da se drugde zove, nastao je davno tamo gde ljudi gaje stoku koja daje mleko. S obzirom na jednostavnost njegove pripreme, ali punoću ukusa, apsolutno svako treba da pije ajran i to je zvanični stav redakcije Daljine.rs.

Zašto je dobro piti ajran

Ajran se pije u svako doba godine, ali je odlično piti ga leti. Inače važi za osvežavajuće piće, ali je višestruko delotvoran na organizam i crevnu floru jer sadrži jedan tajni sastojak koji očigledno na kulirarskim blogovima ne znaju koji je, a mi ćemo vam ga saopštiti na kraju teksta.

U mnogim državama možete popiti i ajran pored puta, ova fotografija je iz Azarbejdžana, foto: Ds02006 / Wikimedia
U mnogim državama možete popiti i ajran pored puta, ova fotografija je iz Azarbejdžana, foto: Ds02006 / Wikimedia

Dakle, ajran je dobro piti leti kada telo gubi dosta tečnosti što dovodi do dehidracije. Izuzetno pomaže varenju, ali odlično gasi žeđ i nadoknađuje gubitak soli u organizmu. Ajran sadrži minerale, kao i vitamine A i D, masti i belančevine. Ovo piće uklanja višak gasova (zna se kojih) i poboljšava mikrofloru creva. Drugim rečima, ajran je izvrstan prirodni probiotik.

Kada se pije leti u ajran se mogu dodati kocke leda, a nevezano u kom se periodu godine pije uvek se pije rashlađen.

Da ne tupimo više.

Recept za ajran

Da smo napisali samo recept za pravljenje ajrana ovaj tekst bi imao tri rečenice, tako da smo odlučili da napišemo prvo uvod koji ste, nadamo se, pročitali.

Što se tiče recepta, ajran ima jedan tajni sastojak, koji je ujedno i njegov osnovni sastojak a to je – kiselo mleko.

Povod za ovaj tekst su netačni recepti koji postoje u kojima se može pročitati svašta, ali u većini njih piše da je se ajran pravi sa jogurtom. Ajran se pravi sa jogurtom, ali ne sa jogurtom koji se na Balkanu smatra jogurtom, već se to na ovim prostorima jednostavno zove – kiselo mleko.

Za pripremu ajrana potrebno vam je sledeće:

  • kiselo mleko
  • hladna voda
  • so (nije po ukusu već mora)

Ovako jednostavan recept verovatno niko ne očekuje, ali priprema je još lakša, dakle:

Priprema ajrana

Sveže napravljen ajran, foto: Mavigogun / Wikimedia
Sveže napravljen ajran, foto: Mavigogun / Wikimedia

Koliko god da stavite kiselog mleka, recimo da je to pakovanje od pola kile, toliko dodajte i hladne vode. Možete spram ukusa staviti manje ili više vode, ali za početak stavite pola-pola. Nije valjda tako jednostavno? Nije! Treba da dodate so koja ajranu daje karakterisičan ukus.

Soli treba dodati od 0,5-1 odsto. To znači ako planirate da spremite litru ajrana, treba da dodate 5-10 grama soli. Vremenom ćete ući u štos i spram ukusa dodavati soli, ali bez soli u ajranu se ne može.

Kada sve sastojke stavite, recimo, u bokal to je pola posla.

Druga polovina posla je to izmešati. Možete koristiti štapni mikser ili blender. Bitno je da se na ajranu napravi pena.

Ajran možete odmah piti, ali ga možete i dodatno ohladiti u frižideru. Bitno je da ga pre pijenja promešate.

Ajranske kerefeke

Svaka kuhinja u kojoj se tradicionalno pije ajran, na bazu iz recepta dodaje nešto kako bi ga potradicionalisali. Tako, u ajranu se može naći i nana odnosno menta, gazirana voda umesto obične, med, orasi, krastavci (kada u Turskoj postaje cacik) i svašta može da se pročita.

Ukusi su različiti, a mi smo dali recept za pravi ajran koji se pije u Turskoj, a vi u njega dodajte šta vam je volja. Bitno je da se ne greši pri pravljenju ovog divnog nektara.

Naslovna fotografija: bnhsu / flickr

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Peđa

Hvala za članak. Pio sam ajran u mnogim zemljama.
Jedino što se ne slažem je da je „lasi“ isto ajran. Postoji više varijanti lasija i to je ime za napitak koji u osnovi sadrži mleko. Dodatici mogu biti različiti.
O „lasiju“ bi trebalo napisati opširan tekst.

verica popov

i lasi se prema ajurvedi priprema od jogurta,ali lasi je sladak i dodaju mu se zacini i ponekad voce