Vesti

Američkim državljanima će za posetu Evropi uskoro trebati viza

Viza

Američki građani koji žele da uđu na teritoriju Evrope će, baš kao i građani Srbije, od 1. januara 2021. godine morati da apliciraju za taksu koju slobodno mogu smatrati vizom.

Reč je o ETIAS (European Travel Information and Authorisation System)  sistemu – Evropskom sistemu za putne informacije i odobrenja koji propisuje taksu od 7 evra (7,90 dolara) sličnu onoj kakvu su od 2009. tražile i SAD za sve turiste za koje nije bila zahtevana viza.

Njeno plaćanje će, kako je najavljeno, biti super brzo i jednostavno, omogućavajući Amerikancima da slobodno putuju kroz 26 evropskih zemalja, ne računajući Veliku Britaniju i Irsku.

Reagujući na novinske izveštaje o ovoj taksi, američki Stejt department je naglasio da nije reč o vizama, već taksama čija je svrha (navodna) zaštita od terorista.

Putnici koji su se uputili u Evropu će mejlom dobijati potvrdu pre nego što krenu na put, koju će aviokompanije zatim morati da verifikuju.

Američkim građanima je, inače, za ulazak u EU trenutno potrebna viza samo ukoliko planiraju boravak duži od 90 dana. Oko 61 odsto njih 2017. godine putovalo je u Francusku, Italiju, Nemačku i Španiju, budući da Evropa za američke državljane predstavlja najpopularniju destinaciju.

Nakon nje najčešće se odlučuju za Karibe i Aziju.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo
Oznake

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.