Vesti

Američkim državljanima će za posetu Evropi uskoro trebati viza

Viza

Američki građani koji žele da uđu na teritoriju Evrope će, baš kao i građani Srbije, od 1. januara 2021. godine morati da apliciraju za taksu koju slobodno mogu smatrati vizom.

Reč je o ETIAS (European Travel Information and Authorisation System)  sistemu – Evropskom sistemu za putne informacije i odobrenja koji propisuje taksu od 7 evra (7,90 dolara) sličnu onoj kakvu su od 2009. tražile i SAD za sve turiste za koje nije bila zahtevana viza.

Njeno plaćanje će, kako je najavljeno, biti super brzo i jednostavno, omogućavajući Amerikancima da slobodno putuju kroz 26 evropskih zemalja, ne računajući Veliku Britaniju i Irsku.

Reagujući na novinske izveštaje o ovoj taksi, američki Stejt department je naglasio da nije reč o vizama, već taksama čija je svrha (navodna) zaštita od terorista.

Putnici koji su se uputili u Evropu će mejlom dobijati potvrdu pre nego što krenu na put, koju će aviokompanije zatim morati da verifikuju.

Američkim građanima je, inače, za ulazak u EU trenutno potrebna viza samo ukoliko planiraju boravak duži od 90 dana. Oko 61 odsto njih 2017. godine putovalo je u Francusku, Italiju, Nemačku i Španiju, budući da Evropa za američke državljane predstavlja najpopularniju destinaciju.

Nakon nje najčešće se odlučuju za Karibe i Aziju.

PROČITAJ:  Stalni boravak u EU uskoro lakši za sve nerezidente
Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare