Vesti

Amsterdam zabranjuje AirBnB u određenim delovima grada

Amsterdam

Amsterdam, turistička Meka i Medina, ne zarezuje pandemiju korona virusa i nastavlja sa uređenjem oblasti smeštaja u skladu sa prethodnim odlukama i presudama, a kako stvari stoje AirBnB-u i sličnima se ne piše dobro.

Gradsko veće Amsterdama odlučilo je da zabrani mogućnost kratkoročnog zakupa smeštaja u određenim gradskim četvrtima unutar starog grada i područja čuvenih amsterdamskih kanala i obavezao se da će od 1. jula uvesti dozvole za domaćine koji iznajmljuju smeštaj u drugim delovima grada.

Zabrana se odnosi na delove Amsterdama sa poštanskim kodovima 1012 i 1017 i uvedena je kako bi se umanjili uočeni problemi uzrokovani turizmom, pre svega preterana buka i prekomerni turizam. Član gradskog veća, Lorens Ivens, rekao je za DutchNews.nl da je iznajmljivanje kratkoročnog smeštaja putem platformi kao što je Airbnb imalo značajan uticaj na lokalne stanovnike i dodao da „lokalno stanovnštvo treba da uživa u stanovanju u svom kvartu. Oni se već suočavaju sa posledicama turizma na ulici, tako da je važno da ne dožive probleme i u svojim naseljima.“

PROČITAJ:  AirBnB u problemima: Da li je posao svima propao?

Pomenuta ograničenja će uključivati zabranu turistima da kratkoročno iznajmljuju nekretnine u gore pomenutim četvrtima putem Airbnb-a, ali neće se odnositi na smeštaje koji nude noćenje sa doručkom koji imaju odgovarajuću dozvolu.

U međuvremenu, dozvole će se donositi od početka jula za objekte koji su obično rezervisani, nisu iznajmljeni više od 30 dana odjednom i ne primaju više od četvoro gostiju. To znači da svaki stanodavac mora da prijavi vreme zakupa kod gradskih vlasti, a oni za koje se utvrdi da ne poštuju zakone mogli bi da se suoče sa novčanom kaznom do 21.000 evra.

Holandija, Amsterdam
Nema više smeštaja pored čuvenih kanala u Amsterdamu

Ovoj odluci Veća prethodila je ranija presuda iz ove godine kada je sud odlučilo da svi koji kratkoročno iznajmljuju smeštaj u Holandiji moraju to činiti u skladu sa zakonom, odnosno raditi sa licencom. U odluci se navodi da AirBnB nije imao pravo da naplaćuje provizije od gostiju koji su iz Holandije kojom je ova platforma obavezana da plati 470 evra svakoj mušteriji koja je rezervisala smeštaj preko njih, odnosno svakom Holanđaninu koji je platio 15 odsto provizije počevši od 2015. godine. Ovom odlukom je Airbnb-u „ispostavljen račun“ u ukupnom iznosu od 200 miliona evra.

PROČITAJ:  EU postigla dogovor o uredbi o kratkoročnom smeštaju

Airbnb statistika kaže da je jedan od 15 objekata u Amsterdamu iznajmljen preko ove platforme. Sada je potrebno da se svi oglasi prikažu i sa registracionim brojevima, čime će se omogućiti veća transparentnost između vlasnika nekretnina i gradskih vlasti, a Airbnb kaže da će sprovesti promene u roku od šest meseci, iako je trenutno u velikim problemima zbog pandemije korona virusa.

U izjavi za DutchNews.nl, Airbnb je, naravno, kritikovao „nezakonite“ predloge u Amsterdamu i rekao da je „uveo nove i efikasne mere za borbu protiv buke i neprijatnosti koje je većnik Ivens već pozdravio“.

PROČITAJ:  Ko je bacio jedan Deda Avramov dinar u amsterdamski kanal? (I ostale tajne istorije duge 700 godina)

Podsećamo, Amsterdam je povećao boravišne takse koje će plaćati turisti koji borave u ovom gradu koje su među najvišima u Evropi.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare