Po belom svetu

Avgustov mauzolej u Rimu otvaren posetioce nakon 80 godina

Avgustov mauzolej, autor: Carole Raddato / Flickr

Avgustov mauzolej u Rimu trebalo bi da bude otvoren za posetioce ovog proleća nakon restauracije vredne 6,5 miliona evra koju je finansirala italijanska telekomunikaciona kompanija TIM u saradnji sa gradom Rimom, piše italijanski dnevnik La Repubblica.

Monumentalna grobnica prvog rimskog cara bila je decenijama napuštena, a očekuje se da će privući veliki broj turista, s obzirom na to da će ulaz biti besplatan za posetioce.

PROČITAJ:  Naplata ulaza u Veneciju je počela

Avgustov mauzolej je obnovljen pod nadzorom arhitekte Frančeska Selinija, a pored donacija kompanije TIM od 6,5 miliona evra, grad Rim je finansirao obnovu ovog zdanja od od 13.000 kvadrata sa 4 miliona evra.

Predviđeno je da u Avgustovom mauzoleju bude virtuelna tura u kojoj će poznati italijanski dirigent Rikardo Muti pratiti devojku na virtuelnom putovanju kroz istoriju ovog spomenika. „Koristite tehnologiju da putujete sa svojom maštom“, kaže Muti ovom prilikom.

Avgustov Mauzolej se nalazi na Piazza Augusto Imperatore, pored Via Ripetta i muzeja Ričarda Majera Ara Pacis, koji sadrži Augustovu Altare della Pace, u znak mira koji je stvorio car Oktavijan Avgust.

Mauzolej je izgrađen 28. godine pre nove ere i jedna je od prvih građevina koje je Oktavijan Avgust podigao u Rimu nakon pobede nad Markom Antonijem u bici kod Akcija 31. p.n.e. i predstavlja najveća kružnu grobnicu u Rimu. Kada je izgrađen sa obe strane ulaza u grobnicu nalazila su se dva granitna obeliska koji su kasnije uklonjena. Mauzolej ima 90 metara u prečniku i visinu od 42 metara. U centru mauzoleja nalazi se prostorija u kojoj su nekada stajale tri niše u kojima su bile pohranjene zlatne urne članova carske porodice.

Avgustov mauzolej je bio zatvoren za javnost oko 80 godina, a konstrukcija je korišćena kao koncertna dvorana krajem 19. i početkom 20. veka. Ovo zdanje je jedva izbeglo Musolinijevo rušenje krajem 1930-ih godina.

Tokom godina mauzolej je bio predmet brojnih projekata neuspešnih obnova, od kojih se jedan mogao videti u 2014. godini za vreme obeležavanja 2000 godina od Avgustove smrti.

YouTube player

Oktavijan Avgust bio je prvi rimski car i osnivač Rimskog carstva. Vladao je vladao od 27. godine pre nove ere do svoje smrti 14. godine nove ere. Međutim, iako je bio prvi rimski car, u njegovo vreme uglavnom su sačuvane sve institucije Republike, pa se mehanizam Avgustove vladavine oslanjao na njegov lični autoritet.

Inače, avgust je počasna titula koju je Oktavijan dobio u trenutku stupanja na vlast, 27. pne. Augustus na latinskom znači uzvišeni u religioznom smislu. Kasnije je to postala titula svih rimskih careva koji su vladali nakon njega.

PROČITAJ:  Skijanje u Italiji - uvek dobra ideja za zimski odmor

Naslovna fotografija: Carole Raddato / Flickr

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare