Vesti

Bali želi da zabrani planinarenje turistima

Bali planinarenje

Bali je suočen sa sve više problema koje izazivaju turisti na ovom indonežanskom ostrvu. Stalni nepristojni postupci turista podstakli su predlog za uvođenje novih pravila za posetioce, uključujući zabranu penjanja na njegove planine, koje se smatraju svetim i domom hinduističkih božanstava. Guverner Balija Vajan Koster nedavno je poslao lokalnim zvaničnicima više od deset pravila osmišljenih da se pozabave dugogodišnjim lošim ponašanja turista na „rajskom ostrvu“.

Nakon što je Bali zabranio iznajmljivanje motorcikala turistima koji voze pijani i prave buku i izazivaju nesreće, nova pravila, koja je predložio upravnik ostrva, između ostalog sadrže i dostavljanje brošure turistima koji stižu na Bali u kojoj se savetuje da se skromno oblače u hramovima i da izbegavaju da dodiruju sveta drveća, da psuju u javnosti, da se penju po verskim zgradama ili da prekidaju balijske ceremonije.

Međutim, možda je najrigoroznija zabrana planinarenja. Ovu popularnu turističku aktivnost promovišu mnoge balijske turističke agencije, koje vode obilaske veličanstvenih planinskih vrhova i vulkana.

PROČITAJ:  Gruzija beleži rast broja posetilaca u zaštićenim područjima

Dalje od svetih planina Balija

Predlog upravnika usledio je ubrzo nakon što je Nemica ušla gola u hram na Baliju, a Ruskinja je pozirala gola na svetom drvetu banjana. U međuvremenu, u martu, ruski bloger koji je ogolio zadnjicu na vulkanu postao je jedan od navodno više od stotinu ljudi deportovanih sa Balija samo ove godine.

Iako je Bali jedna od najposećenijih lokacija u Aziji, prepuna odmarališta, barova i aktivnosti usmerenih na strance, to je takođe ostrvo duboko ukorenjeno u drevna verska verovanja. Bali je prekriven mestima koja se smatraju svetim u kulturi sa većinom hinduista.

„U hinduizmu planine su mesta gde žive bogovi, posebno Himalaji su povezani sa određenim božanstvima“, kaže Adrijan Vikers, profesor studija jugoistočne Azije na Univerzitetu u Sidneju. „Dakle, visoke planine i vulkani Balija, Jave i Lomboka se smatraju verzijama tih planina iz Indije. Ovome se dodaje i povezanost visokih mesta sa precima stanovnika Balija.“

Bali planina
Planinski vrhovi i vulkani su sveti u Baliju

Mnogi turisti ne shvataju koliko duboko mogu uticati na Bali svojim postupcima, kaže I Nengah Subadra, vanredni profesor turizma na Univerzitetu Triatma Mulia na Baliju. Previše ležerno oblačenje, preglasno pričanje ili previše intimno dodirivanje nekoga na svetim mestima narušava delikatnu duhovnu ravnotežu ostrva.

Takvo ponašanje ne vređa samo lokalno stanovništvo, već i uznemiruje hinduističke bogove Balija, kaže on. Da bi smirili ova božanstva i obnovili kosmičku harmoniju, Balinežani izvode drevne rituale na ovim poremećenim lokacijama, čisteći ih od negativne energije.

I Nengah Subadra kaže da frustracija zbog lošeg ponašanja turista raste na Baliju više od jedne decenije, navodeći incident iz 2013. u kojem je estonski par imao seks u hramu. Ali on kaže da će planirana turistička pravila naići na mešoviti prijem kod lokalnog stanovništva. „Neki Balinežani koji su veoma religiozni, biće srećni“, kaže on. „Ali oni koji rade u turizmu mogu biti nezadovoljni jer će to uticati na turističke agencije koje se bave planinarenjem.“

Bali očekuje izbore i zabranu planinarenja

Kadek Krišna Adidharma je jedna takva osoba. Direktor Bali Eco Trekkinga, koji vodi planinske ture 24 godine, kaže da guverner Balija nema pravo da zabrani turistima da posećuju njegove vrhove. „Da li su planina ili vulkan otvoreni za turizam je stvar lokalnih, a ne pokrajinskih vlasti“, kaže on.

„Nismo videli nikakve promene na terenu od proizvoljnog pravila koje je postavio guverner. S obzirom na to da je 2024. godina izbora, neki ovo vide i kao pokušaj guvernera da se dodvorava i demonstrira svoju moć da učini nešto u vezi sa neprikladnim ponašanjem nekih turista.“

PROČITAJ:  Prvenstvo Balkana u planinarskoj orijentaciji od 29. septembra na Zlatiboru

Iako još nije jasno kada će se primenjivati predložena turistička pravila Balija, od 2024. godine za posetu ovom ostrvu plaćaće se naknada od 10 dolara. Do tada putnici mogu pokazati poštovanje kada posećuju planine i hramove tako što će se oblačiti konzervativno i poštovati lokalne običaje.

PROČITAJ:  Kako popularne destinacije koriste turističke takse

Izvor: National Geographic, Daljine.rs

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare