Vesti

Bali zabranjuje iznajmljivanje motorcikala turistima

Ostrvo Bali, Indonezija

Bali zabranjuje turistima da iznajmljuju motorcikle. Ovo indonežansko ostrvo, čija se ekonomija pretežno zasniva na turizmu, odlučilo je da stane na put bahatim turistima.

Nova pravila biće usvojena nakon niza saobraćajnih prekršaja koja su načinili turisti na motoriciklima, skuterima i mopedima. Umesto iznajmljivanja motorcikala, turisti će biti podstaknuti da iznajmljuju automobile.

PROČITAJ:  Japan i Bali se bore sa prekomernim turizmom

„Ako ste turisti, ponašajte se kao turisti“, rekao je guverner Balija, I Vajan Koster (I Wayan Koster). „To znači da koristite vozila koja su pripremile putničke agencije, umesto da lutate okolo sa motorima, bez majica i odeće, bez kaciga, kršite saobraćajne propise, pa čak i vozite bez dozvole.“

Ekonomija Balija se u velikoj meri oslanja na turizam koji doprinosi oko 60 odsto godišnjeg bruto domaćeg proizvoda ostrva. Mnoga preduzeća su desetkovana tokom pandemije, kada je oko 75.000 turističkih radnika ostalo bez posla i Baliju je bio hitro potreban „povratak u pređašnje stanje“, koje se i dogodilo kada su se putovanja, nakon ublažavanja ograničenja, u potpunosti oporavila.

U pretpandemijskoj 2019. godini, ostvro Bali posetilo je oko 6,2 miliona ljudi, od čega su čak 1,2 miliona Australijanci. Turisti, k’o – turisti, vole da se provode i mnogi od ovih silnih pristiglih miliona posetilaca iznajmljuju motorcikle i voze se po krivudavim putevima Balija.

Krivudavi putevi su prelepi za vožnju, to je nesporno, međutim, prestupnici dolaze iz 170 nacija i to samo između februara i marta ove godine, sudeći prema navodima iz lokalnih medija. Uobičajeni prekršaji uključuju vožnju u pijanom stanju, prekoračenje brzine i upotrebu lažnih registarskih tablica.

Luda vožnja ima i svoju crnu cenu i prema navodima lista Bali Sun, u saobraćajnim nesraćama na Baliju tokom 2020. godine poginulo je 405 ljudi. Meštanima je prekardašilo jer su se zasitili divljanja i turističkog bahaćenja. Možda bi se smirili kada bi videli fenomen vožnje kvadova u Srbiji.

Bali, motorcikl, skuter
Na Baliju motorcikle voziće samo meštani

„Zašto sada? Sada uređujemo ovu oblast jer tokom pandemije COVID-19 to nikako nismo mogli da uradimo zato što nije bilo turista“, rekao je Koster za Kompas.

Zabrana će biti sprovedena nešto kasnije ove godine. Vlada nije navela kako će se zabrana najma motorcikala sprovoditi.

PROČITAJ:  Bali uvodi naknadu za posetu ostrvu

Nisu svi zadovoljni zabranom iznajmljivanja motorcikala na Baliju

Sasvim životno logično, planove za zabranu najma skutera ne podržavaju oni na koje zabrana direktno utiče, ako izuzmemo bahate turiste. Dedek Varjana, predsednik udruženja za iznajmljivanje motocikala na Baliju, rekao je da bi vlasti trebalo da reaguju na određene prekršaje umesto da postavljaju opštu zabranu.

„Svake godine posećujem Bali, ali ako skuteri budu zabranjeni, neću se sigurno vraćati“, napisao je jedan korisnik Tvitera, što je tvit analogan sa „pakovanjem života u dva kofera i napuštanja Srbije zauvek“ u domaćem etru.

Ukrajinskim i ruskim turistima nije mesto na Baliju

Pored zabrane motorcikala, guverner Balija zatražio je od vlasti u Džakarti da ukinu vize za ukrajinske i ruske turiste. Više od 77.500 Rusa i 8.800 Ukrajinaca stiglo je u Indoneziju između septembra 2022. i januara 2023. godine.

PROČITAJ:  Bali: Noć u čamcu i bliski susret sa ajkulom

Guverner tvrdi da se ti putnici – koji „hrle na Bali“ – najgore ponašaju. Nekoliko ih je uhapšeno zbog zloupotrebe boravišnih dozvola zbog otvaranja preduzeća.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare