Vesti

Bazni kamp na Mont Everestu se ne izmešta uprkos opasnostima

Mont Everest Bazni kamp

Bazni kamp Mont Everesta u Nepalu za sada će ostati na svojoj trenutnoj lokaciji, uprkos bezbednosnim strahovima jer klimatske promene otapaju glečer Khumbu ispod njega. Ministarstvo turizma ove zemlje objavilo je planove prošlog juna da preseli kamp dalje niz planinu, ali na nedavnim konsultacijama sa planinarskom industrijom, ideju je odbilo 95 odsto učesnika, izveštava Navin Singh Khadka za BBC News.

Meštani kažu da nema podrške za ovaj predlog među vodičima Šerpa, od kojih mnogi pripadaju etničkoj grupi Šerpasa, koji pomažu penjačima noseći teret i postavljajući merdevine i užad svakog proleća. „Nisam naišao ni na jednu osobu u našoj zajednici koja podržava ideju o premeštanju baznog kampa Everesta“, kaže Mingma Šerpa, predsednik Khumbu Pasanglhamua, ruralne opštine koja pokriva veći deo regiona Everesta, uključujući bazni kamp. „Ne vidimo razlog da se bazni kamp premesti u bliskoj budućnosti“, rekao je za BBC News.

PROČITAJ:  Održivi turizam i prepreke za rast

Vođe Šerpa koji su se protivili tom potezu kažu da ne postoji održiva alternativa trenutnoj lokaciji, koja omogućava penjačima da rano ujutru pređu opasan ledopad Khumbu. Ledopad je posebno smrtonosan deo koji postaje još opasniji kasnije tokom dana kako sunce zagreva planinu, što dovodi do lavina, odrona kamenja i urušavanja ledenih tornjeva.

Od 1953. do 2016. 25 odsto smrtnih slučajeva na nepalskoj strani vrha bilo je na ledopadu, piše penjač i hroničar Everesta Alan Arnet. U aprilu su tri Šerpa planinara poginula nakon što su zatrpani ispod ledene mase u tom području. Ledopad Khumbu odgovoran je i za najsmrtonosniji incident na Everestu, kada je 16 nepalskih planinarskih vodiča poginulo u lavini 2014. godine.

Khumbu glečer Everest
Klimatske promene otapaju glečer Khumbu

Sve više dozvola za Mont Everest u Nepalu

Umesto pomeranja baznog kampa, neki su se zalagali da vlada prvo preduzme manje drastične mere, kao što je ograničavanje količine izdatih dozvola za penjanje i smanjenje sletanja helikoptera na ekološki osetljivo područje, izvestio je Bilal Husein za Glas Amerike (VOA) 2022. godine.

Ove godine, Nepal je izdao rekordne 463 dozvole — po oko 11.000 dolara svaka, što čini važan izvor prihoda za zemlju. Ali bazni kamp, gde penjači na Mont Everest provode nedelje prilagođavajući se nadmorskoj visini, postaje sve prenaseljeniji, što doprinosi destabilizaciji glečera.

PROČITAJ:  Mont Everest je unosan biznis i sve manje stvar prestiža

„Zamislite samo broj penjača po sezoni, uz podršku skoro dvostrukog broja Šerpa i nosača, koji provode najmanje šest meseci u godini na ovim glečerima“, rekao je za Glas Amerike Šafkat Masudi, veteran pešačenja iz Kašmira. „Smeće i ljudski otpad koji ovi bacaju samo pretvaraju glečer Khumbu u zagađenu reku niz planine.“

Everest turizam
Everest turizam

Bazni kamp na Mont Everestu za bogatu klijentelu

Pored toga, porast bogatih, često početnika klijenata koji se nadaju da će doći na vrh planine Everest doveo je do povećanja usluga vrhunskog kvaliteta u kampu, doprinoseći njegovom neregulisanom rastu.

Mont Everest, Himalaji, Nepal
Mont Everest, Himalaji, Nepal

„Vidite usluge luksuznog tipa kao što su saloni za masažu ili druge usluge zabave kojima su potrebni masivni šatori i druge strukture“, kaže Dambar Parajuli, predsednik Udruženja ekspedicija u Nepalu, za BBC News. „Ovde se ne prepuštate luksuzu, a mi smo snažno predložili vladi da napravi stroge smernice o tome šta je dozvoljeno, a šta ne u baznom kampu.“

Uslovi na Mont Everestu se pogoršavaju

Kao i drugi glečeri na Himalajima, glečer Khumbu se stanji jer klimatske promene podižu temperature. Penjači su prijavili da su se na ledu pojavile pukotine tokom noći, kaže Rozi Frost iz Euronews-a, a očekuje se da će lavine i ledopadi postati češći. 2017. godine, istraživači sa engleskog Univerziteta u Lidsu izbušili su glečer Khumbu i pronašli minimalnu temperaturu leda od -3 stepeni Celzijusa – topliju od prosečne godišnje temperature vazduha. Oni su procenili da glečer gubi oko 9,5 miliona kubnih metara vode svake godine, prema pisanju Juronjuza.

PROČITAJ:  Mont Everest: Utvrđena konačna visina, ali da li je to kraj merenja

„Topao led je posebno podložan klimatskim promenama, jer čak i mala povećanja temperature mogu da izazovu topljenje“, rekao je u to vreme Dankan Kvinsi, glaciolog sa Univerziteta u Lidsu koji je bio deo istraživanja.

Sveukupni uslovi na Mont Everestu se pogoršavaju, a led koji se topi otkriva tela penjača koji su umrli na putovanju. Istraživači su procenili da je najviši glečer na planini izgubio polovinu svoje mase od 1990-ih zbog viših temperatura.

Mont Everest, Himalajni, Nepal, Indija, Kina
Mont Everest, foto: Uroš Nedeljković

 

PROČITAJ:  Zašto je uspon na Monblan toliko opasan

Dok bi mere kontrole gužve u baznom kampu Everesta pomogle u zaštiti glečera Khumbu, možda će proći samo nekoliko godina pre nego što kamp treba da se preseli, izvestio je Euronews 2022.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare