Vesti

Beograd proglašen za najjeftiniju turističku destinaciju u Evropi

Zemun, Beograd

Svetski mediji objavili su istraživanje sprovedeno na uzorku od 46 gradova u kojima su upoređivane cene vikend boravka u oktobru, nakon kog se Beograd našao na vrhu te liste.

Za one koji su planirali jesenji city break negde u Evropi, Post Office Travel Money City Costs Barometar toplo je preporučio Beograd u kom dva noćenja u smeštaju sa tri zvezdice koštaju jeftinije nego bilo gde u Evropi.

Hram Svetog Save
Hram Svetog Save, by George Groutas – originally posted to Flickr as Cathedral of Saint Sava, Belgrade by night, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8730617

Analiza kojom se došlo do ovog zaključka razmatrala je cene osnovnih stvari koje podrazumeva putovanje, kao što su kafa, čaša vina, večera, karta za prevoz, ulaz u poznatu kulturnu znamenitost i razgledanje panorame grada u 46 evropskih gradova.

Imajući u vidu da su hoteli u Beogradu mnogo priuštiviji nego oni u evropskim prestonicama, ukupan trošak posete Beogradu prvog vikenda u oktobru iznosi 148,70 funti (164,16 evra).

Tako večera sa flašom domaćeg vina, za dve osobe, košta 33,99 funti (37,52 evra), a ulaznica u jednu od najvećih gradskih atrakcija – Hram Svetog Save je manje od tri funte.

Beograd
Knez Mihailova ulica u Beogradu

Treba napomenuti da u troškove nije uračunata avionska karta, koje su inače posle letnje sezone sve jeftinije.

Što se ostalih gradova tiče, Krakov, koji je bio proglašen za najjeftiniju varijantu prolećnog city break-a pao je na drugo mesto, sa cenom od 169,21 funtom za vikend, a lista onih koji se nalaze iza njega izgleda ovako:

  1. Beograd, Srbija – 148,70 funti
  2. Krakov, Poljska – 169,21 funti
  3. Vilnjus, Litvanija – 169,56 funti
  4. Bucharest, Romania – 174,94 funti
  5. Varšava, Poljska – 176,95 funti
  6. Riga, Letonija- 182,28 funti
  7. Porto, Portugal – 183,74 funti
  8. Atina, Grčka – 199,54 funti
  9. Bratislava, Slovačka – 202,56 funti
  10. Moskva, Rusija – 206,35 funti

Prema nešto drugačijim kriterijumima Travel Supermarketa, u koje su spadala dva noćenja i avionski prevoz, večera i pivo, za najjeftiniju destinaciju proglašen je Vilnjus, i to ne samo u oktobru, nego celoj sezoni jesen/zima 2018. godine.

Vilnjus, Litvanija
Stari grad u Vilnjusu je jedan od najstarijih u Evropi
Oslo, Norveška
Oslo je ubedljivo najskuplji grad u Evropi

Kada je reč o najskupljim destinacijama, Oslo uporno ostaje na tronu sa 510,47 funti bez kojih ne treba da pomišljate da ga posetite, dok je Amsterdam sledeća najskuplja destinacija za beg od svakodnevice, koja bi vas koštala 500,10 funti.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare