Srbija Vesti

Besplatne sadnice za sve koji žele da pošume svoje parče zemlje

Pošumljavanje

Šume su pluća planete i to je valjda svima jasno. Drveće apsorbuje ugljen-dioksid i ispušta kiseonik, a Srbija pod šumom ima manje od 30 odsto svoje teritorije. Međutim, ukoliko ste fizičko lice koje ima odgovarajuće zemljište za pošumljavanje, minimalne površine 5 ari, imate pravo na besplatan sadni materijal za pošumljavanje od Uprave za šume, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije.

Koje je odgovarajuće zemljište za pošumljavanje

Kako se u saopštenju Uprave navodi, za pošumljavanje može da se koristi šumsko i poljoprivredno zemljište, s tim što je za pošumljavanje obradivog poljoprivrednog zemljišta neophodno pribaviti saglasnost Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprave za poljoprivredno zemljište.

Zahtev za odobrenje promene namene se podnosi na adresu:

  • Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za poljoprivredno zemljište Beograd, Gračanička 8.

Mini hidroelektrane potpuno uništavaju reke kaže nezavisna studija

 

Koji je postupak dobijanja besplatnih sadnica za pošumljavanje

Fizičko lice koje želi da pošumi svoje zemljište obraća se zahtevom registrovanom šumskom rasadniku (privredno društvo, pravno lice ili preduzetnik upisan u registar šumskih rasadnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprave za šume), za besplatnu dodelu sadnica.

Spisak registrovanih šumskih rasadnika nalazi se na sajtu Uprave za šume: upravazasume.gov.rs

Uz zahtev za dodelu besplatnih sadnica, fizičko lice dostavlja dokaz o vlasništvu za zemljište koje namerava da pošumi.

Iz Uprave za šume navode da je najbolje je zahev podneti u rano proleće ili ranu jesen, pre početka radova na pošumljavanju, kako bi se na vreme obezbedio potreban sadni materijal.

Ukoliko šumski rasadnik ima na raspolaganju odgovarajući sadni materijal, zaključiće ugovor sa fizičkim licem o međusobnom regulisanju odnosa, kojim se obavezuje da će fizičkom licu obezbediti besplatan sadni materijal odgovarajućeg kvaliteta, i pružiti potrebna uputstva u vezi pravilnog izvođenja sadnje na terenu.

Fizičko lice se obavezuje da će preuzeti sadni materijal i pridržavati se stručnih uputstava. Fizičko lice samo izvodi sadnju sadnica na terenu.

Ugrožena trećina najvećih reka na svetu, Balkan u posebnoj opasnosti

 

Ko snosi troškove sadnog materijala

Troškove sadnog materijala dodeljenog fizičkim licima snosi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za šume, nakon sprovedenog konkursa za dodelu sredstava Budžetskog fonda za šume Republike Srbije za tekuću godinu, na koji se javlja privredno društvo, pravno lice ili preduzetnik koji je fizičkom licu dodelio besplatne sadnice.

U saopštenju se navodi da za sve dodatne informacije zainteresovana lica se mogu obratiti na adresu:

  • Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za šume,
    Novi Beograd,
    Omladinskih brigada 1
    email: office.sume@minpolj.gov.rs

Šta nam znače šume

Šume su u biološkom smislu najraznovrsniji ekosistemi na planeti Zemlji, faktor koji utiče na stabilnost svih ostalih ekosistema i predstavljaju stanište za mnoge biljne i životinjske vrste. One regulišu vodni režim i imaju značajnu zaštitnu ulogu u sprečavanju poplava, erozije i klizišta.

U odnosu na ljude šume imaju izražen socio-ekonomski karakter, kao i uticaj na povećanje kvaliteta životne sredine i života stanovništva. Dobro su od opšteg interesa, svojevrsni čuvari biodiverziteta i genofonda, odnosno jedan od glavnih centara ukupne biološke raznovrsnosti.

Srbija trenutno ima oko 30 odsto površine pod šumom, a nacionolnom Strategijim pošumljavanja teži se da se ovaj procenat podigne na oko 42 odsto do 2050. godine. Prema podacima nacionalne inventure šuma iz 2019. godine, Srbija spada u srednje šumovite zemlje sa prosečnom pokrivenošću šumskom vegetacijom. Ukupna površina pod šumama u Srbiji iznosi 2.254.000 hektara odnosno pokrivenost je 29,1 odsto. Od ove površine, državne šume zauzimaju 53%, dok privatne šume zauzimaju površinu od 47%. U šumama Srbije prisutno je 49 vrsta drveća, od čega je 40 lišćarskih a 9 četinarskih.

Prema međunarodno prihvaćenoj definiciji šume u Srbiji su u odnosu na prirodnost podeljene u tri kategorije: šume bez prisutnih intervencija čoveka (prašume), koje pokrivaju minimalnu površinu od 0,1 odsto (1.200 ha), a koja je sigurno znatno veća u našim uslovima ako se uzme u obzir ukupna površina sastojina obuhvaćenih objektima strogo rezervatskog tipa, polu-prirodne šume pokrivaju 92,1 odsto obrasle površine i veštački podignute sastojine i plantaže mekih lišćara koje pokrivaju 7,8 odsto ukupne površine pod šumama.

Međutim, pored šuma Srbiji su izuzetno bitne reke, a one se uništavaju izgradnjom mini hidroelektrana što je svojevrstan nonsens jer se mnoge nalaze u zatićenim područjima i poznate su kao jedne od najčistijih reka u Evropi. O tome Ministarstvo uglavnom ili ćuti ili daje oprečne informacije, prebacujući vruć krompir na nekog drugog ili ne radi ništa kako bi se reke uništile ispod radara javnosti.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nikola

Dali to znaci da delite besplatno
leske,jabuke,pitomi kesten,kivi
it’s.

Roza

Zasto objavljujete da se dele sadnice, SADNICA NEMA, i ne zna se da li ce biti u skorije vreme. Prvo proverite informaciju kod Ministatstva pa objavite

Milorad

Hteo bih da zasadim u Bačkoj na poljoprivrednom zemljištu,druge klase na površini jednog katastarskog jutra,šumu koju ne planiram da sečem radi profita nego da raste,a želeo bih brzorastuće drvo(Nikako Paulownia i ne Topola).Da li moram da radim prenamenu zemljišta?
Koje drvo mi preporučujete?