Vesti

Booking pod istragom zbog zloupotrebe dominantnog položaja u Španiji

Hotelska soba

Booking je pod istragom španskog regulatora za zaštitu konkurencije. Istraga je pokrenuta zbog nelojalnih uslova pod kojima ona posluje sa hotelima u Španiji.

Špansko udruženje hotelskih menadžera (AEDH) i Madridsko udruženje hotelijera podneli su sve pritužbe protiv ovog onlajn servisa za rezervisanje hotela a istragu će voditi Nacionalna komisija za zaštitu konkurencije. Istraga treba da utvrdi da li je Booking.com zloupotrebljavao svoj dominantan položaj na tržištu i time prekršio španske zakone, piše Politico.

Ova dva udruženja navode da je Booking hotelima u Španiji nametao mere koje negativno utiču na saradnju hotela sa drugim onlajn putničkim agencijama i onlajn prodajnim kanalima, kao i da je Booking možda iskorišćavao i one hotele koji od platforme finansijski zavise. Udruženja nisu navela sporne primere iz prakse.

Zbog kršenja pravila o slobodnom tržištu i antimonopolskih zakona Booking.com je pre dve godine došao pod udar Ruske federalne antimonopolske komisije (FAS) koja je otvorila istragu jer je kompanija zahtevala od hotela i hostela da ponude iste cene smeštaja i na sopstvenim sajtovima i na konkurentskim sajtovima za rezervaciju, odnosno da sami sebi budu konkurencija. Isto tako, pre tri godine Booking.com je bio podvrgnut istrazi u Evropskoj uniji i na kraju je pristao da promeni prodajnu praksu, uključujući i krajnje rokove za ponude, tvrdeći da je soba poslednja koju ima na raspolaganju, odnosno poruka “ostala je još samo jedna soba” proglašena je od Evropske komisije kao “manipulativno” ponašanje.

Regulator je objavio da postoje opravdani razlozi za sumnju da je platforma Booking.com potencijalno prekršila španske zakone o konkurenciji na tržišntu i Član 102. ugovora o funkcionisanju EU, koji kompanijama zabranjuje zloupotrebu dominantnog položaja na tržištu.

Kako bilo, španska Nacionalna komisija za zaštitu konkurencije ima 18 meseci da sprovede istragu i objavi njene rezultate, te ako istraga pokaže da su navodi iz prijava tačni i da je Booking zaista zloupotrebljavao svoj monopolski položaj mogao bi da bude kažnjen novčano i to u visini čak do 10 odsto svog godišnjeg prometa na globalnom nivou.

Iz kompanije Booking su najavili da će sarađivati u istrazi.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo