Vesti

Booking pod istragom zbog zloupotrebe dominantnog položaja u Španiji

Hotelska soba

Booking je pod istragom španskog regulatora za zaštitu konkurencije. Istraga je pokrenuta zbog nelojalnih uslova pod kojima ona posluje sa hotelima u Španiji.

PROČITAJ:  Meksiko Siti uređuje tržište zakupa smeštaja zbog Airbnb-a

Špansko udruženje hotelskih menadžera (AEDH) i Madridsko udruženje hotelijera podneli su sve pritužbe protiv ovog onlajn servisa za rezervisanje hotela a istragu će voditi Nacionalna komisija za zaštitu konkurencije. Istraga treba da utvrdi da li je Booking.com zloupotrebljavao svoj dominantan položaj na tržištu i time prekršio španske zakone, piše Politico.

Ova dva udruženja navode da je Booking hotelima u Španiji nametao mere koje negativno utiču na saradnju hotela sa drugim onlajn putničkim agencijama i onlajn prodajnim kanalima, kao i da je Booking možda iskorišćavao i one hotele koji od platforme finansijski zavise. Udruženja nisu navela sporne primere iz prakse.

Zbog kršenja pravila o slobodnom tržištu i antimonopolskih zakona Booking.com je pre dve godine došao pod udar Ruske federalne antimonopolske komisije (FAS) koja je otvorila istragu jer je kompanija zahtevala od hotela i hostela da ponude iste cene smeštaja i na sopstvenim sajtovima i na konkurentskim sajtovima za rezervaciju, odnosno da sami sebi budu konkurencija. Isto tako, pre tri godine Booking.com je bio podvrgnut istrazi u Evropskoj uniji i na kraju je pristao da promeni prodajnu praksu, uključujući i krajnje rokove za ponude, tvrdeći da je soba poslednja koju ima na raspolaganju, odnosno poruka “ostala je još samo jedna soba” proglašena je od Evropske komisije kao “manipulativno” ponašanje.

PROČITAJ:  Grčka planira da oporezuje 145.000 smeštaja i poveća PDV

Regulator je objavio da postoje opravdani razlozi za sumnju da je platforma Booking.com potencijalno prekršila španske zakone o konkurenciji na tržišntu i Član 102. ugovora o funkcionisanju EU, koji kompanijama zabranjuje zloupotrebu dominantnog položaja na tržištu.

Kako bilo, španska Nacionalna komisija za zaštitu konkurencije ima 18 meseci da sprovede istragu i objavi njene rezultate, te ako istraga pokaže da su navodi iz prijava tačni i da je Booking zaista zloupotrebljavao svoj monopolski položaj mogao bi da bude kažnjen novčano i to u visini čak do 10 odsto svog godišnjeg prometa na globalnom nivou.

PROČITAJ:  Firenca zabranjuje nove AirBnB smeštaje

Iz kompanije Booking su najavili da će sarađivati u istrazi.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare