Boravak u prirodi

Boravak u prirodi kao lek: Doktori u Škotskoj pacijentima prepisuju prirodu

Šetland, Škotska

Doktori u Šetlandu, u Škotskoj, ubuduće će svojim pacijentima moći da prepisuju boravak u prirodi kao lek. Ovo će biti prvi program takve vrste u Ujedinjenom Kraljevstvu, s ciljem da na nivou populacije redukuje visinu krvnog pritiska i anksioznost, i podigne osećanje sreće kod onih koji boluju od dijabetesa, mentalnih oboljenja, stresa, srčanih bolesti…

U sklopu ovog programa postoji čitav spisak prirodnih lekova krcat zabavnim, šarmantnim i ponegde predlozima: u februaru bi tako, pacijentima, moglo biti savetovano da; u martu bi mogli da stvaraju „plažnu umetnost“ od prirodnih materijala ili pozajme psa kog bi redovno šetali; u aprilu bi za mnoge adekvatna zanimacija bilo pravljenje hotela za bube, dok bi maj mogao biti rezervisan za „uranjanje glave u travu“.

Škotska
Pravo pitanje je kako je moguće da u ovakvoj zemlji iko uopšte ide kod lekara?

Predlog rezervisan za jul spada u jedan od najzanimljivijih budući da podrazumeva „branje dve različite vrste trave i pažljivo gledanje u njih“, ali ništa manje atraktivan nije ni onaj avgustovski, prema kom bi za ljude sa zdravstvenim tegobama bilo korisno da „izvuku crva iz zemlje bez kopanja i korišćenja vode“.

Zaista korisna aktivnost koja bi po rasporedu bila ostavljena za septembar je „čišćenje plaže i pripremanje obroka napolju“, nakon čega bi u oktobru došlo na red nešto što je jako malo nas ikada radilo, a to je „poštovanje oblaka“. U novembru bi Škotlanđani kvalitet svog zdravlja i života, uopšte, mogli da podižu „razgovorom sa ponijem“, posle čega bi u decembru mogli da se posvete „pticama iz svoje bašte koje bi hranili“ – i sve to po nalogu lekara.

Škotska
Predlog rezervisan za jul spada u jedan od najzanimljivijih budući da podrazumeva „branje dve različite vrste trave i pažljivo gledanje u njih“, što u ovakvim predelima ne bi trebalo da bude nikakav problem

Dokazi blagotvornog uticaja prirode na mentalno i psihičko zdravlje su brojni. Naučnici su utvrdili da 90 minuta dnevno provedenih u šumi, odnosno boravak u prirodi, povećava moždanu aktivnost centara koji su povezani sa depresijom. Provođenje vremena u prirodi ne samo da reguliše krvni pritisak, simptome hiperkinetičkog poremećaja (ADHD), poboljšava podnošenje bola, jača imuni sistem i još mnogo toga, već utiče i na brojne aspekte našeg zdravlja koje još nismo ni otkrili.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare