Boravak u prirodi Vesti

Boravak u prirodi kao lek: Doktori u Škotskoj pacijentima prepisuju prirodu

Šetland, Škotska

Doktori u Šetlandu, u Škotskoj, ubuduće će svojim pacijentima moći da prepisuju boravak u prirodi kao lek. Ovo će biti prvi program takve vrste u Ujedinjenom Kraljevstvu, s ciljem da na nivou populacije redukuje visinu krvnog pritiska i anksioznost, i podigne osećanje sreće kod onih koji boluju od dijabetesa, mentalnih oboljenja, stresa, srčanih bolesti…

U sklopu ovog programa postoji čitav spisak prirodnih lekova krcat zabavnim, šarmantnim i ponegde predlozima: u februaru bi tako, pacijentima, moglo biti savetovano da; u martu bi mogli da stvaraju “plažnu umetnost” od prirodnih materijala ili pozajme psa kog bi redovno šetali; u aprilu bi za mnoge adekvatna zanimacija bilo pravljenje hotela za bube, dok bi maj mogao biti rezervisan za “uranjanje glave u travu”.

Škotska
Pravo pitanje je kako je moguće da u ovakvoj zemlji iko uopšte ide kod lekara?

Predlog rezervisan za jul spada u jedan od najzanimljivijih budući da podrazumeva “branje dve različite vrste trave i pažljivo gledanje u njih”, ali ništa manje atraktivan nije ni onaj avgustovski, prema kom bi za ljude sa zdravstvenim tegobama bilo korisno da “izvuku crva iz zemlje bez kopanja i korišćenja vode”.

Boravak u prirodi štedi milijarde zdravstvenim sistemima

Zaista korisna aktivnost koja bi po rasporedu bila ostavljena za septembar je “čišćenje plaže i pripremanje obroka napolju”, nakon čega bi u oktobru došlo na red nešto što je jako malo nas ikada radilo, a to je “poštovanje oblaka”. U novembru bi Škotlanđani kvalitet svog zdravlja i života, uopšte, mogli da podižu “razgovorom sa ponijem”, posle čega bi u decembru mogli da se posvete “pticama iz svoje bašte koje bi hranili” – i sve to po nalogu lekara.

Škotska
Predlog rezervisan za jul spada u jedan od najzanimljivijih budući da podrazumeva “branje dve različite vrste trave i pažljivo gledanje u njih”, što u ovakvim predelima ne bi trebalo da bude nikakav problem

Dokazi blagotvornog uticaja prirode na mentalno i psihičko zdravlje su brojni. Naučnici su utvrdili da 90 minuta dnevno provedenih u šumi, odnosno boravak u prirodi, povećava moždanu aktivnost centara koji su povezani sa depresijom. Provođenje vremena u prirodi ne samo da reguliše krvni pritisak, simptome hiperkinetičkog poremećaja (ADHD), poboljšava podnošenje bola, jača imuni sistem i još mnogo toga, već utiče i na brojne aspekte našeg zdravlja koje još nismo ni otkrili.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.