Saveti za putovanja

Cena putarina u Grčkoj i kroz Grčku

Grčka

Cena putarina u Grčkoj poskupela je od 1. aprila 2024. godine. Tako, ukoliko ste se uputili kolima na put u Grčku, bilo da je letovanje ili običan izlet van sezone, treba da znate da će grčke putarine biti značajna stavka u budžetu. Zapravo, cene putarina u Grčkoj nekada mogu poslužiti umesto klima uređaja po vrelim letnjim danima, jer što idete dalje kroz Grčku plaćanje putarine će vas pristojno ohladiti.

Kako bilo, cene putarina u Grčkoj su takve kakve su, ali ono što će vam definitivno koristiti je i to što putarinu u Grčkoj možete platiti i elektronskim putem preko grčkog TAG uređaja (klik ovde) koji možete naručiti na adresu u Srbiji.

Naravno, ukoliko u Grčku idete preko Severne Makedonije, putarine su obavezne i tamo, ali one se mogu platiti srpskim TAG uređajem koji se može kupiti i u Poštama Srbije.

Ah, da, za prolazak automobilom kroz Severnu Makedoniju do Grčke još uvek je potreban zeleni karton, tako da posebno obratite pažnju na ovu činjenicu jer naknadno kupovanje zelenog kartona na granici vam može zameniti još jedan klima uređaj, odnosno oladiće vas s cenom.

PROČITAJ:  Grčki TAG uređaj za plaćanje putarine i naručivanje na adresu u Srbiji

Grčka je ogromna zemlja sa velikom i razuđenom obalom i mnoštvom ostrva. Ovde su prikazane putarine kroz Grčku bilo da idete istočno u pravcu Halkidikija, Asprovalte ili Tasosa, južno u pravcu Atine i luke Pirej, Volosa, Evije i Peloponeza, ili zapadno do ostrva Krf, Lefkada, Kefalonija, Zakintos ili Itaka. Naravno, ne znamo vaše putne želje, ali potrudili smo se da cene putarina u Grčkoj prikažemo što je preciznije moguće.

Kako bilo, imali ili nemali grčki TAG uređaj, putarina u Grčkoj se ne može izbeći, a ovo su trenutne cene u jednom pravcu.

Saobraćajnice u Grčkoj
Grčka putna mreža

Cena putarina u Grčkoj 2024. (u jednom pravcu)

Ako ste u Grčku ušli iz Severne Makedonije preko graničnog prelaza Evzoni (Đevđelija), nakon pola kilometra očekujte naplatnu rampu sa putarinom. Ukoliko ste u Grčku ušli preko graničnog prelaza Dorjan ili Niki (Medžitlija) možete malo da odmorite, a i da uštedite koji evro i da idete direktno na Solun.

Putarina Halkidiki, Asprovalta, ostrvo Tasos

Dakle, ušli ste u Grčku preko graničnog prelaza Đevđelija odnosno Evzoni i uputili se na Halkidiki ili Asprovaltu.

Evzoni (granični prelaz)

Na ovoj naplatnoj rampi, ukoliko vozite putnički automobil, cena putarine je 2,4 evra. Gužve su moguće pa se savetuje da se putarina plati elektronski (ko ima). Motorcikli će platiti 1,65 evra, dok će kamperi i ostali platiti putarinu 6 evra.

Obilaznica oko Soluna (Oreokastro)

Do Soluna sto somuna, u kom slučaju vrednost somuna iznosi 0,0055 centi, odnosno 0,55 evra ili 55 evrocenti. Naravno, ako vozite putnički automobil. Motorcikli će putarinu platiti 0,35 evra što znači da je njima somun jeftiniji, a ako vam je vozilo više od 2,70m kao što je kamper, putarina iznosi 1,35 evra.

Putarina od Soluna do Halkidikija

Ovde možete da odahnete jer se putarina od Soluna do Halkidikija ne plaća.

Putarina Asprovalta

Ukoliko ste izbegli Halkidiki i nastavili ka mestu Asprovalta, putarinu ćete dalje platiti 2,35 evra za putnički automobil dakle ukupno 5,65 evra od prelaza Evzoni.  Motorciklom od istog prelaza do Asprovalte koštaće vas ukupno 3,85 evra, odnosno 14,1 evro ako vozite nešto većeg gabarita (u gabarit se ne računa ako ste zaboravili da držite dijetu pred more).

Od graničnog prelaza Dojran u Severnoj Makedoniji do Apsrovalte ima oko 130 km i za tih sat i po vožnje platićete putarinu 2,7 evra.

Putarina Tasos

Ukoliko od graničnog prelaza Evzoni idete direknto na grčko ostrvo Tasos vožnja od oko 260 kilometara ukupna cena putarina je 10,40 evra na šest naplatnih rampi do mesta Keramoti.

Nakon tri sata vožnje vas čeka trajekt za Tasos iz mesta Keramoti, ali srećom put trajektom je lagan (ako na vreme stignete na trajekt). Karte za trajekt za ostrvo Tasos se ne mogu kupiti unapred putem interneta.

Ukoliko do ostrva Tasos idete preko graničnog prelaza Dojran u Severnoj Makedoniji, cena putarine iznosi 7,45 evra, što je nekih 240 kilometara vožnje do luke Keramoti, odnosno oko tri sata.

Putarina Aleksandropuli

Putarina od Evzonija do luke Aleksandropuli iznosi 14,4 evra za 356 kilometara od graničnog prelaza Evzoni. U ovom slučaju ćete voziti oko 4 sata.

U luci Aleksandropuli možete se ukrcati na trajekt za Samotraki, ukoliko ste skloni avanturističkom letovanju na ovom grčkom ostrvu.

Ulazak iz Bugarske u Grčku (Halkidiki, Asprovalta, Tasos)

Ako u Grčku dolazite preko Bugarske i graničnog prelaza Gradina u toku sezone očekujte velike gužve na ovom prelazu, tako da pogledajte kamere Gradina, te ako je gužva uputite se na alternativni granični prelaz sa Bugarskom.

Imajte u vidu da se u Bugarskoj putarina plaća kupovinom vinjete (klik za cene), a od graničnog prelaza Kulata putarine su sledeće:

Ako s graničnog prelaza Kulata idete do Soluna cena putarine za putničko vozilo iznosi 4,1 evro, a ako zaobilazite Solun i idete pravo na Halkidiki, imate tri naplatne rampe gde je ukupna cena putarine 4,1 evro, jer su putarine i rampe identične.

Ukoliko ste se ovim putem uputili na ostrvo Tasos, odnosno u luku Keramoti, vozićete oko 200km i 2,5 sati, a putarina iznosi 5,9 evra. Ukoliko iz pravca Bugarske idete na Tasos ali preko luke Kavala, putarina će koštati 4,05 evra.

Iz pravca Bugarske u Asprovaltu za 124 kilometra, odnosno 1,40 sati vožnje platićete samo jednu putarinu u iznosu od 3 evra.

PROČITAJ:  Vinjeta za Bugarsku, cena i elektronska kupovina

Putarina za ostrva Krf, Lefkada i Kefalonija, i mesta Parga i Sivota

Ukoliko ste se uputili na ostrva Krf, Lefkada ili Kefalonija (trajektom sa Lefkade) ili do mesta Parga i Sivota, a podrazumeva se da ćete preći preko graničnog prelaza Evzoni (Đevđelija), a cene putarina su sledeće.

Putarina do mesta Parga i Sivota i cena

Od graničnog prelaza Evzoni do mesta Parga odnosno Sivota cena putarine je 13,25 evra i plaća se na 7 naplatnih rampi.

Računajte da će ovim putem vožnja trajati oko 4 sata za nešto manje od 400 kilometara.

Putarina do ostrva Krf (luka Igumenica)

Do ostrva Krf se stiže tako što je neophodno doći do luke Igumenica, a to znači da auto-putem idete dokle možete. Auto-put je isti kao i za Pargu ili Sivotu, samo što ne skrenete već nastavite još koji kilometar (ukupno 370km od Evzonija) i nakon oko 4 sata ste u luci Igumenica.

Krf trajekt grad luka
Do Krfa i putarina i trajekt

Do luke Igumenica u kojoj će vas trajekt prevesti na ostrvo Krf putarina od graničnog prelaza Evzoni iznosi 13,25 evra za putnički automobil. Obratite pažnju da usput ima 7 naplatnih rampi i da na samom auto-putu nema benzinske pumpe.

Nakon što ste došli u luku Igumenica do ostrva Krf treba da vas preveze trajekt. Ukoliko ne želite da čekate na prvi slobodan, najbolje je da karte za trajekt do Krfa kupite preko interneta, bilo da idete trajektom u grad Krf ili u luku Lefkimi na jugu Krfa.

Sa Krfa možete dalje do najzapadnijeg grčkog ostrva, Otoni.

PROČITAJ:  Trajekt za Krf: red vožnje, cena i online kupovina karata

Cena putarina do ostrva Lefkada i Kefalonija, podvodni tunel Preveza – Aktio

Ukoliko ste se uputili na ostrvo Lefkada ili dalje trajektom na ostrvo Kefalonija sa Lefkade putarina će vas koštati 16,9 evra na 8 naplatnih rampi. Pošto je Lefkada spojena mostom sa kopnom do ovog ostrva čeka vas oko 5 sati vožnje za oko 420km od graničnog prelaza Evzoni.

Kako biste došli do Lefkade potrebno je i da prođete kroz podvodni tunel Preveza – Aktio (Aktion) dužine 1570 metara, a za putnički automobil sa ili bez prikolice cena prolaska je 3 evra, za motorcikl iznosi 0,70 evra, dok veća vozila plaćaju 5 evra. Ovaj prolazak kroz tunel je uračunat u gornju cenu putarine, a posebno ga napominjemo ukoliko planirate da sa Lefkade idete nazad na kopno, ili na Lefkadu dolazite iz drugog pravca. Bitno je istaći da grčki tag uređaj važi i za plaćanje tunelarine.

Jedan od načina dolaska na ostrvo Kefalonija odnosno do luke Sami na severu je i trajektom sa Lefkade, odnosno iz mesta Vasiliki koje se nalazi na jugu ostrva, ali preporučljivo je ići iz mesta Astakos ili Kilini. Preporuka je da se karte za trajekt kupe onlajn jer su u sezoni velike gužve.

Više o dolasku trajektom na Kefaloniju malo dole u tekstu.

Granični prelaz Niki (Medžitlija)

Ne zaboravite da ukoliko idete u zapadni deo Grčke u ovu državu možete ući iz Severne Makedonije preko graničnog prelaza Niki odnosno Medžitlija ispod Bitolja, posebno ako ste prethodno pravili pauzu ili spavali na Ohridu.

Ovim putem ćete izaći na grčki auto-put Egnatia Odos kod mesta Kozani i uštedećete na putarini, jer do npr. luke Igumenica košta 8,05 evra.

Kako bilo, ukoliko ste se uputuli na zapad Grčke preporučujemo da napravite pauzu u mestu Mecovo, gradu brkatih muškaraca.

Čim zađe sunce, celo Mecovo izlazi na ulicu. Na trgu su sve generacije, od onih tek rođenih, do najstarijih, obučenih u najsvečaniju odeću koju imaju. foto: Zorica Žarković
Čim zađe sunce, celo Mecovo izlazi na ulicu. foto: Zorica Žarković

Putarina Solun – Atina, (Olimpska regija, Volos, ostrvo Evia, luka Pirej i put na Peloponez)

Ukoliko ste se uputili od Soluna do Atine, glavnog grada Grčke u kome možete odmoriti ili prespavati, odnosno do luke Pirej gde ćete se ukrcati na trajekt za ostrvo Krit, put do Atine će trajati oko 5 sati odnosno 500 kilometara, a do luke Pirej oko pola sata duže, zavisno od gužve.

Cena putarina do luke Pirej i trajekt

Kako bilo, ukupna cena putarine od mesta Evzoni do Atine i luke Pirej je 35,65 evra. Očekujte 11 naplatnih rampi i dosta dosadan auto-put.

Luka Pirej je najveća luka u Grčkoj i trajekti iz ove luke vode do mnogih grčkih ostrva. Najpopularniji su trajekt za Krit i trajekt za Mikonos.

Trajekt za ostrvo Krit iz luke Pirej

Trajekt za ostrvo Mikonos iz luke Pirej

Ovim auto-putem ćete voziti i ako idete do Olimpske regije (nazvanoj po planini Olimp u čijem je podnožju), a to su mesta Platamon, Leptokarija i nadaleko čuvena Paralija. Cena putarina u Grčkoj je čudno koncipirana, što se vidi i na ovom primeru.

PROČITAJ:  Trajekt za Krit: cena, kupovina karata i red vožnje

Putarina Evzoni – Paralija

Dolazak u Paraliju automobilom i neophodnom putarinom će vas koštati 5,7 evra, za oko 120 kilometara vožnje i nepunih sat i kusur vremena.

Putarina Platamon, Leptokarija i ostalo

Ako nastavite auto-putem Solun – Atina, ali ste krenuli u Platamon ili Leptokariju cena putarine iznosi 9,1 evra za oko sat i po vožnje i nepunih 150 kilometara.

Cena putarina Volos (za ostrva Skijatos i Skopelos)

Do mesta Volos cena putarina iznosi 16,1 evra na šest naplatnih rampi i oko 2,5 sati vožnje za 250 km. Volos je bitan jer iz njega kreće trajekt za ostrva iz grupe Sporada; Skijatos, Skopleos i Alonisos. Takođe, iz Volosa vas očekuje još oko sat i po vožnje do Peliona.

Skopelos Mamma Mia!
Crkva Agios Ioannis, odnosno Sv. Jovan na Skopelosu koju mnogi posećuju zbog scene iz filma Mamma Mia! foto: Uroš Nedeljković

Trajekt iz Volosa do Skijatosa i Skopelosa

Poseban oprez ukoliko putujete trajektom na ova grčka ostrva jer su gužve velike u sezoni i često se ne može naći ferry karta za željeno vreme. Zato ukoliko idete na Skijatos, Skopelos ili Alonosos, kartu za trajekt kupite preko interneta.

PROČITAJ:  Trajekt za Skijatos i Skopelos: cene i kupovina karata online

Putarina do ostrva Evia

Cena putarine do ostrva Evia, odnosno do mesta Glifa gde čekate trajekt, ista je kao i do Volosa i iznosi 16,1 evro, odnosno putarine su iste cene jer se naplaćuju na istim stanicama, samo što imate oko 300 kilometara vožnje odnosno nešto malo više od 3 sata.

Ukoliko do ostrva Evia (Eubeja) putujete samo kopnom, odnosno auto-putem, cena putarine je 31,1 evra za 530 kilometara i oko 6 sati vožnje, ali izbegavate trajekt.

Cena putarina za Peloponez (Nafplio)

Peloponez, nekada poluostrvo, a danas ostrvo (od kako je prokopan Korintski kanal) takođe zahteva plaćanje putarina. Iako ne možemo napisati cene za svako mesto na Peloponezu zbog njegove veličine, kao orijentir uzećemo Nafplion, prelepu prvu prestonicu moderne Grčke.

Dakle, cena putarine od Evzonija do mesta Nafplio iznosi 45,35 evra dok sam put traje oko 7 sati vožnje za 670 kilometara.

Most Rion – Antirion (Peloponez), cena mostarine

Na kraju, napomenućemo cenu prelaska mosta Rion – Antirion kod Patre koja iznosi 14,7 evra i može se smatrati putarinom, pošto je most nemoguće proći, a ne platiti ga, tako da opcija plaćanja na ćupriji izostaje.

Inače, zvanični naziv ovog mosta je „Harilaos Trikupis“ i najduži je viseći most na svetu. Dugačak je 2.880 metara odnosno za sve pare.

Most Rion - Antirion, grčka, Patra, Peloponez
Most Rion – Antirion kod Patre na Peloponezu (plaća se)

Cene putarina do luke Kilini (ostrva Zakintos, Kefalonija, Itaka)

Ukoliko ste se uputili na grčka ostrva Zakintos, Kefalonija ili Itaka, neophodno je prvo da stignete do luke Kilini (Kyllini) na Peloponezu.

Cena putarine do luke Kilini, gledajući od naplatne rampe Evzoni iznosi 38,95 evra, a vožnja traje oko 580 kilometara što znači oko šest i po sati vožnje. U ovu cenu grčke putarine uključen je i prelaz preko mosta Rion – Antirion kod Patre koji je naveden iznad.

Navagio plaža Zakintos
Navagio plaža Zakintos

Do Kefalonije i Itake se može stići i sa ostrva Lefkada, ali u svakom slučaju neophodnan je prevoz trajektom. Zbog velikih gužvi, ukoliko do ovih ostrva idete iz luke Kilini, savetujemo kupovinu karata za trajekt preko interneta.

Karte za trajekt iz luke Kilini za ostrva Zakintos, Kefalonija i Itaka

Najbolja opcija za trajekt za Zakintos, trajekt za Kefaloniju ili Itaku je kupovina karata onlajn, jer nakon dugog puta od šest i po sati vožnje teško je „tempirati“ slobodan trajekt.

PROČITAJ:  Trajekt za Zakintos: online kupovina karata, cena i red vožnje

Putarina do luke Astakos (trajekt za Kefaloniju i Itaku)

Ako ste se odlučili da na Kefaloniju i Itaku idete preko luke Astakos, cena putarine u Grčkoj za ovaj deo puta koštaće vas ukupno 18,9 evra u jednom pravcu.

U mestu Astakos se čeka trajekt do luke Sami na Kefaloniji.

Putarine u Grčkoj su samo deo putovanja

Cena putarina u Grčkoj, kao što se vidi, nije mala stavka u ukupnom budžetu putovanja automobilom na odmor u ovu zemlju. Prethodno je neophodno proći kroz Srbiju i platiti srpske putarine, ali i putarine u Severnoj Makedoniji. Kroz Srbiju cena putarina iznosi 1.699 dinara, odnosno 3.398 dinara u oba pravca, dok će vas putarina kroz Sevenu Makedoniju koštati oko 17 evra u oba pravca, ili oko 15 evra ukoliko makedonsku putarinu plaćate u lokalnim denarima.

Na kraju, ako ste isplanirali putovanje u Grčku i cene putarina, preostaje vam da nađete smeštaj po volji.

Booking.com

Srećan put i napišite nam vaša iskustva cena putarina u Grčkoj u komentarima i da li ste koristili grčki tag uređaj za elektronsko plaćanje putarine.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Slavko Bjelica

Bravo! Ovo je najbolji tekst o grčkim putarinama na internetu, a gledao sam i strane sajtove! Ovo za rezervaciju i kupovinu karata za trajekt vam je baš dobra stvar!

Koliko vidim, grčke putarine će me koštati koliko i letovanje 😀

Јово

Колика је цена грчке путарине од Евзонија до југа Пелопонеза? Идему у Каламату крајем јула.

Miroslav Jovanović

Prošle godine sam sa porodicom išao na Pelion odnosno Volos i grčki TAG uređaj je super sa plaćanje putarina u Grčkoj. Ove godine ćemo negde drugde ali cene ovih putarina su baš dosta skuplje. Šta da se radi – mora se 🙂