Boravak u prirodi

Da li ste spremni za digitalni detoks?

Plaža, knjiga

Nakon veganstva, usvajanja pasa lutalica i puštanja brade nezavisno od toga kako vam stoji, sva je prilika da je na pomolu novi planetarni trend – digitalni detoks (digital detox), u cilju kog se sada organizuju posebne turističke ture, budući da je on kao koncept i potekao od potrebe za odmorom od elektronskih uređaja i interneta.

Koliko ste puta uhvatili sebe kako nekome ko je pored vas šaljete zanimljiv tekst ili nečiju anegdotu putem vajbera, umesto da mu ih prepričate? Zavisnost od pametnih telefona koji nas zaglupljuju posebno se uočava na putovanjima na kojima smo često više posvećeni fotografisanju predela nego uživanju u njima i slaganju tih prizora na Instagram, umesto u sopstvene sive ćelije. O rasprostranjenosti tog fenomena najbolje govore istraživanja po kojima svuda u svetu turiste najviše nervira kada njihovi saputnici ne ispuštaju telefone iz ruku, toliko da im je manje od ovoga iritantno čak i nepoštovanje tuđe kulture i bahato ponašanje pojedinaca koji ostalima kvare odmor.

Mobilni, slikanje
Ljudi koji se na odmoru ne odvajaju od mobilnog telefona su na prvom mestu po iritantnosti ostalim turistima

Kao lek protiv digitalne komunikacije koja potiskuje onu uživo, kao i udubljivanja u onlajn sadržaje umesto okruženje u kom se trenutno (i to zaista trenutno, budući da na destinacije na koje odlazimo na odmor možda više nikada nećemo doći) nalazimo, nametnuo se digitalni detoks odmor. U zavisnosti od konkretnog odredišta, ovakva iskustva nazivaju se rizortima crnih rupa ili mestima oflajn bekstva, ali je u biti svih njih diskonektovanje od svakodnevnog sveopšteg prisustva socijalnih medija.

PROČITAJ:  Boravak u prirodi kao lek: Doktori u Škotskoj pacijentima prepisuju prirodu

Budući da ovo nije revolucionarna ideja od juče, i da je više puta bila prezentovana u internacionalnim medijima, sprovedeno je istraživanje na bazi nekoliko stotina članaka i dokumenata iz prethodnih deset godina, a ono što je otkriveno jeste da su mediji ozbiljnije počeli da se bave konceptom digital-free odmora još 2011. U početku je to bila posebna ponuda rezervisana za bogataše, da bi se pre tri godine pojavila kao svojevrsni proizvod namenjen širim masama.

Kampovanje, zvezdano nebo
Na odmoru bez digitalnih uređaja i interneta postoji bezbroj aktivnosti

Osim rasprostranjenosti, tokom godina promenila se i sama suština ove zamisli, pa je od prilike za smanjivanje stresa i kratko bekstvo od svakodnevice, prerasla u način za izgradnju veština čiju negu treba nastaviti i po povratku kući. Posmatrajući parove i porodice koji su se na ovakvim odmorima posvećivali dotičnim veštinama, uočeno je da su se svodile na učenje kako da se jedni sa drugima što više povežu,  učestvuju u različitim izazovima i nauče da posmatraju odmor kao širu sliku od one koju mogu da naprave mobilnim telefonom.

Iskustvo digitalnog detoksa na odmoru posebno je aktuelno u Australiji, gde je internet konekcija na udaljenim mestima i dalje misaona imenica, pa bi ono baš na ovoj destinaciji moglo da bude kamen temeljac za preciznije osmišljavanje ove koncepcije koja osim mogućnosti da budete oflajn (hteli vi to ili ne) mora da uključuje i sadržaje u kojima će turisti uživati, a to su uglavnom fotografisanje, astronomski turizam, ispitivanje divljine, takmičenja, noćne šetnje i časovi kuvanja.

Australija, digitalni detoks
Australija je idealna destinacija za digitalni detoks
PROČITAJ:  Zašto se Srbi plaše prirode?

Iako nužne da bi aktivni odmor bio zanimljiv, sve ove aktivnosti padaju u drugi plan kada se putnici nađu u konverzaciji sa svojim kompanjonima i shvate da nisu ni sanjali koliko ispunjujući može da bude odmor na „old skul“ način.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare