Vesti

Broj poseta Zakintosu porastao za 139% ali ne turista

Caretta caretta glavata kornjača

Grčko jonsko ostrvo Zakintos ruši sve rekorde u broju poseta, kornjača. Kornjače iz reda Kareta (Caretta caretta) su ove godine zaposele plaže na ovom ostrvu i uživaju u pesku.

Prema izveštaju grupe za zaštitu kornjača Društva Arhelon, više od 1360 gnezda kornjača je pronađeno i identifikovano na plažama ovog ostrva u periodu od maja do 22. jula, što čini rekord u smislu rađanja Kareta kornjača.

PROČITAJ:  Činjenice o Grčkoj koje morate znati pre nego što krenete u Grčku

Broj ovih gnezda porastao je za 139% u odnosu na isti period 2017. godine i pronađeno ih je 545. Kareta kornjače često stradaju u ribarskim mrežama, a gubitak plaža na kojima se gnezde, kao i pojava egzotičnih predatora su uticali su na smanjenje njihove populacije. Kako bi se brojnost ovih ugroženih kornjača očuvala i povratila potrebna je međunarodna saradnja mnogih organizacija.

Ove kornjače, poznate i kao glavate kornjače, obitavaju u Atlantiku, Pacifiku i Indijskom okeanu, ali i u Sredozemnom moru posebno oko jonskih ostrva i ostrva Zakintos. Kareta ženke nakratko izlaze na obalu kako bi položile jaja, ali imaju mali broj potomaka. Ženke glavatih kornjača polažu prosečno četiri jaja, a nakon toga ulaze u stanje mirovanja i ne polažu jaja naredne dve do tri godine. Životni vek im je oko 65 godina.

PROČITAJ:  Air Serbia direktno do Hanje na Kritu

Međutim, na istočnom delu ostrva Zakintos, na Sekania plaži, postoji 750 lociranih gnezda. Ova oblast ostrva je i nacionalni park, te se poseta ovim plažama odvija uz određena ograničenja.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare