Vesti

Broj poseta Zakintosu porastao za 139% ali u populaciji kornjača

Caretta caretta glavata kornjača

Grčko jonsko ostrvo Zakintos ruši sve rekorde u broju poseta, kornjača. Kornjače iz reda Kareta (Caretta caretta) su ove godine zaposele plaže na ovom ostrvu i uživaju u pesku.

Prema izveštaju grupe za zaštitu kornjača Društva Arhelon, više od 1360 gnezda kornjača je pronađeno i identifikovano na plažama ovog ostrva u periodu od maja do 22. jula, što čini rekord u smislu rađanja Kareta kornjača.

PROČITAJ:  Činjenice o Grčkoj koje morate znati pre nego što krenete na put

Broj ovih gnezda porastao je za 139% u odnosu na isti period 2017. godine i pronađeno ih je 545. Kareta kornjače često stradaju u ribarskim mrežama, a gubitak plaža na kojima se gnezde, kao i pojava egzotičnih predatora su uticali su na smanjenje njihove populacije. Kako bi se brojnost ovih ugroženih kornjača očuvala i povratila potrebna je međunarodna saradnja mnogih organizacija.

Ove kornjače, poznate i kao glavate kornjače, obitavaju u Atlantiku, Pacifiku i Indijskom okeanu, ali i u Sredozemnom moru posebno oko jonskih ostrva i ostrva Zakintos. Kareta ženke nakratko izlaze na obalu kako bi položile jaja, ali imaju mali broj potomaka. Ženke glavatih kornjača polažu prosečno četiri jaja, a nakon toga ulaze u stanje mirovanja i ne polažu jaja naredne dve do tri godine. Životni vek im je oko 65 godina.

Međutim, na istočnom delu ostrva Zakintos, na Sekania plaži, postoji 750 lociranih gnezda. Ova oblast ostrva je i nacionalni park, te se poseta ovim plažama odvija uz određena ograničenja.Booking.com

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.