Vesti

Domaći turizam se brže oporavlja od međunarodnog

Domaći turizam će se oporaviti brže od međunarodnih putovanja, što je prilika da se, kako razvijene, tako i zemlje u razvoju oporave od socijalnih i ekonomskih uticaja pandemije virusa korone, navodi Svetska turistička organizacija (UNWTO).

Kako se ograničenja putovanja počinju ublažavati na globalnom nivou, države širom sveta nude podsticaje, uglavnom u vidu subvencija i poreskih olakšica, kako bi podstakli ljude na istraživanje sopstvene zemlje. Da će se domaći turizam brže oporaviti od međunarodnog bile su pretpostavke i s početka pandemije i ograničenja putovanja.

PROČITAJ:  Zašto države subvencionišu naše odmore?

Tako je, prepoznavši važnost domaćeg turizma, specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija (UNWTO) objavila je Treće po redu informativne beleške za turizam pod nazivom „Razumevanje domaćeg turizma i iskorišćavanje njegovih mogućnosti“.

Krupajsko vrelo, foto: Zoran Sipac
Krupajsko vrelo, foto: Zoran Sipac

Podaci ove organizacije pokazuju kako je u 2018. godini bilo ostvareno oko 9 milijardi domaćih turističkih putovanja širom sveta što je šest puta više od međunarodnih dolazaka turista odnosno 1,4 milijardi u 2018. godini. Publikacija prepoznaje načine na koje destinacije širom sveeta preduzimaju proaktivne korake za rast domaćeg turizma, od nuđenja bonus odmora za radnike do pružanja bonova i drugih podsticaja ljudima koji putuju u sopstvene zemlje.

PROČITAJ:  Japan otvorio granice za sve putnike

Domaći turizam za rast ekonomskog oporavka

Prema rečima Glavnog sekretara UNWTO-a, Zuraba Pololikašvilija, UNWTO očekuje brži oporavak domaćeg turizma od međunarodnih putovanja, a s obzirom na veličinu domaćeg turizma, ovo će pomoći mnogim destinacijama da se oporave od ekonomskih uticaja pandemije Covid-19, dok će istovremeno zaštititi radna mesta, sredstva za život i omogućiti povratak socijalnih mogućnosti koje nudi ponuda turizma.

PROČITAJ:  Domaći turizam u nekim državama doživljava prenatrpanost

Izveštaj ukazuje da na većini destinacija domaći turizam ostvaruje veće prihode od međunarodnog. U zemljama OECD-a (Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj) domaći turizam čini 75 odsto ukupne turističke potrošnje, dok je u Evropskoj uniji potrošnja domaćeg turizma 1,8 puta veća od potrošnje stranog.

Danas tvrđava Ram izgleda potpuno drugačije, foto: Uroš Nedeljković
Domaće destinacije svuda u svetu doživljavaju procvat, foto: Uroš Nedeljković

Gledano na globalnom nivou, najveća domaća turistička tržišta u smislu potrošnje su Sjedinjene Američke Države s gotovo 1 bilion američkih dolara, Nemačka s 249 milijardi američkih dolara, Japan 201 milijardi američkih dolara, Ujedinjeno Kraljevstvo sa 154 milijarde američkih dolara i Meksiko sa 139 milijardi američkih dolara.

PROČITAJ:  Japan otvorio granice za sve putnike

Inicijative za jačanje domaćeg turizma

U izveštaju se navodi i da s obzirom na vrednost domaćeg turizma i postojeće trendove, sve veći broj zemalja preduzima korake za rast svojih tržišta. Tako ova nova beleška prikazuje studije slučaja inicijativa osmišljenih za podsticaj domaće potražnje, a uključuje inicijative userene na marketing i promociju, kao i finansijske podsticaje.

Vodopad Tupavica u Arbinju na Staroj planini je jedan od pristupačnijih vodopada u ovom delu, foto: Uroš Nedeljković
Vodopad Tupavica je do skora bio nepoznat široj javnosti koja je usled pandemije naglo počela da se interesuje za Staru Planinu, foto: Uroš Nedeljković

Neki primeri zemalja koje preduzimaju ciljane korake za povećanje broja domaćih turista uključuju:

  • U Italiji inicijativa Bonus Vacanze nudi porodicama s prihodima do 40.000 evra godišnje, subvenciju do 500 evra koju će potrošiti u smeštaju za domaći turizam.
  • Malezija je za troškove povezane s domaćim turizmom dodelila bonove za popust na putovanja u iznosu od 113 miliona američkih dolara, kao i poreske olakšice u iznosu do 227 američkih dolara.
  • Kostarika je sve praznike 2020. godine i 2021. godine preselila na ponedeljak kako bi Kostarikanci uživali u dugim vikendima i kako bi na putovanjima u svojoj zemlji produžili boravak.
  • Francuska je pokrenula kampanju #CetÉtéJeVisiteLaFrance („Ovog leta posetite Francusku“) ističući raznolikost destinacija u celoj zemlji.
  • Argentina je najavila stvaranje naučne ustanove za domaći turizam kako bi se dobili bolji profil argentinskih turista.
  • Tajland će subvencionirati 5 miliona noćenja hotelskog smeštaja po 40 odsto uobičajenih cena soba do pet noćenja.
PROČITAJ:  Belgija besplatnim voznim kartama podstiče domaći turizam

Problem sa preopterećenim domaćim turističkim destinacijama

S obzirom na upućenost turista na domaće destinacije i pad međunarodnih turističkih putovanja, stvara se drugi problem – prekomernog turizma. Previše domaćih posetilaca na turističkim destinacijama unutar sopstvene zemlje, koje pre toga nisu bile u vrhuncu popularnosti, dovodi do zagušenja i gužve.

Neke domaće destinacije su pretrpane prevelikim brojem turista

Tako je došlo je do naglog pada potražnje za međunarodnim putovanjima ovog leta zbog straha od otkaza, prenosa bolesti i karantinskih mera po povratku, a prema podacima kompanije GlobalData, očekuje se da će međunarodni odlasci iz evropskih zemalja G7 opasti za 40 odsto u 2020. godini, što je znatno oštriji pad od domaćih putovanja gde se očekuje pad od 25 odsto, o čemu su Daljine.rs već pisale.

 

 

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama AirHelp+ 300X50
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo
Linkedin mora za poso

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.