Vesti

Turistička sezona loša, najviše turista u Crnoj Gori

Evropski turizam

U Crnoj Gori trenutno boravi oko 75.000 turista iz Srbije, a još oko 25.000 boravi u zemljama koje nisu uvele posebne uslove za ulazak zbog pandemije virusa korone. Za Tursku se nastavljaju čarter letovi, a za Egipat je potreban negativan PCR test.

PROČITAJ:  Kuda se iz Srbije može putovati bez PCR testa i kakva su pravila za okolne države

Ovo je juče izjavio direktor Nacionalne asocijacije turistickih agencija Srbije YUTA Aleksandar Seničić i podsetio da je Crna Gora omogućila ulazak uz obavezne serološke testove, o kojima su Daljine.rs već pisale.

Senčić je za Tanjug izjavio i da mali broj ljudi u Crnu Goru putuje preko turističkih agencija i da je uglavnom reč o individualnim putovanjima.

S obzirom na to da su „glavne“ destinacije na koje Srbi odlaze uglavnom zatvorila vrata zbog pandemije, sezona se prema Senčićevim rečima odvija u skladu sa očekivanjima.

U Egipat samo uz negativan PCR test

Što se tiče letovanja u Egiptu u ovu zemlju turisti iz Sebije mogu da uđu uz obavezan PCR test, i da lete egipatskom avio-kompanijom „AirCairo“. Međutim, ako se putnik iz Srbije ipak uputi u Egipat bez PCR testa, moći će da se testira na licu mesta. Kako se navodi turističke organizacije omogućile su testiranje putnika u svojim prostorijama.

Senčić je dodao da u Egiptu boravi oko 40 odsto turista manje od planiranog za ovu godinu.

Čarter letovi za Tursku se nastavljaju, ali sezona je loša

Tokom septembra će se nastaviti čarter letovi prema turskim letovalištima, a Seničić navodi da je u Turskoj zabeležen pad broja srpskih turista za oko 45 odsto.

PROČITAJ:  Turska nudi zdravstveno osiguranje za turiste koje pokriva Covid-19

On je naveo i da je sezona loša i da je promet opao za 92 odsto u odnosu na 2019. godinu. Prema njegovim rečima ove godine preko turističkih agencija je putovalo oko 70.000 turista, dok je 2019. godine u ovo vreme broj putnika bio oko 900.000.

Povodom zaraženih turista virusom korone, Senčić navodi da je reč o malom broju slučajevi i da se radi o pojedinačnim, naglasivši da je u ovom momentu mali broj onih koji su se zarazili na nekoj od destinacija, već su uglavnom to oni koji su zaraženi i otputovali iz Srbije.

Senčić je rekao da je 60.000 do 70.000 turista uplatilo polisu koja podrazumeva i rizike oboljevanja od virusa korone, ali da smatra da oni koji putuju na odmor van granica zemlje nisu izložni ništa više većem riziku u odnosu na one koji odmor provode na nekoj od destinacija u Srbiji.

PROČITAJ:  Kolašin ove sezone nije imao ni jedan dan za skijanje

Očekuje se državna pomoć sektoru turizma

Aleksandar Senčić je rekao da je na vreme izdejstvovana uredba o zamenskim putovanjima, što je pomoglo da mnoge turističke agencije ne odu u stečaj, kao i da je uglavnom reč o novougovorenim putovanjima i da se nada da će ostatak biti realizovan sledeće godine.

Prema njegovim rečima, do sada dodeljeno 320.000 zamenskih putovanja od kojih je iskorišćeno, odnosno realizovano, samo 20.000.

PROČITAJ:  Zamenska putovanja: Vaučeri za putovanja - može, ali ne mora

Direktor udruženja YUTA je istakao da je bitno da do kraja godine sektor turizma dobije pomoć, budući da je do sada veliki broj radnika ostao bez posla.

„Mere koje očekujemo da će biti objavljene do kraja meseca trebalo bi da pomognu da se očuva turistička privreda i sačuvaju radna mesta“, dodao je Seničić.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare