Vesti

Cene putarina na auto-putu Ruma-Šabac

Putarina

Auto-put Ruma-Šabac otvoren je sredinom oktobra i u rad je pušteno 24,6 kilometara. Putarine za ovaj auto-put od Rume do Šapca, koji ima šest nadvožnjaka, osam mostova i tri petlje – Ruma, Hrtkovci i Drenovac, naplaćivaće se od 1. januara 2024. godine.

Trasa auto-puta Ruma – Šabac zaobilazi naselja Klenak, Platičevo, Hrtkovci i Jarak. Ispred Hrtkovaca izgrađen je nadvožnjak sa petljom, gde se auto-put ukršta sa državnim putem IB reda br. 20. Putarina će se naplaćivati na svim deonicama ovog auto-puta.

Međutim, kada se završi auto-put do Šapca očekuje vas magistrala do Loznice, a ukupna dužina ovog putnog pravca od Rume preko Šapca pa do Loznice iznosi 78 kilometara. Ova saobraćajnica povezuje oko 600.000 ljudi u Mačvanskom i Sremskom okrugu i najkraća je veza između Beograda i Novog Sada sa Republikom Srpskom i ostatkom Bosne i Hercegovine preko graničnog prelaza Badovinci (Pavlovića ćuprija) i dalje prema Bijeljini ili graničnog prelaza Trbužnica kod Loznice.

PROČITAJ:  Plaćanje putarine u Crnoj Gori srpskim TAG uređajem

Projekat putnog pravca Ruma-Šabac podeljen je na tri deonice i to:

  • Deonica 1 auto-put Ruma – Šabac,
  • Deonica 2 most preko reke Save,
  • Deonica 3 brza saobraćajnica Šabac – Loznica.
PROČITAJ:  Trajekt za Ikariju: Cena, red vožnje i kupovina karata

Cena putarine na auto-putu Ruma Šabac

Auto-put Ruma – Šabac ima tri naplatne stanice:

  • Naplatna stanica „Ruma“ sa 11 prolaza u oba smera,
  • Naplatna stanica „Hrtkovci“ sa pet prolaza u oba smera ,
  • Naplatna stanica „Šabac“ sa osam prolaza u oba smera.

Putarina na ovom auto-putu se neće naplaćivati do 1. januara 2024. godine, a nakon toga važiće sva pravila kao i za druge putarine u Srbiji. Cene putarine po deonicama su:

  • Beograd – Šabac, putarina je 270 dinara,
  • Beograd – Ruma, iznos putarine je 170 dinara,
  • Ruma – Šabac, cena putarine iznosiće 100 dinara,

Auto-put Ruma-Šabac

Radovi na auto-putu Ruma-Šabac završeni su u oktobru 2023. godine, a radovi na trasi počeli su u aprilu 2021. godine. U izgradnju auto-puta ugrađeno je 305.000 tona asfalta, 136.210 kubika betona, 2.466.000 kubika materijala u nasip, 16.074 tona armature i postavljeno je 116,036 metara odbojne ograde.

PROČITAJ:  Jednodnevna vinjeta za Austriju uvodi se od 1. januara

Most preko Save

Most preko Save kod Šapca sastavni je deo auto-puta i dugačak je 1.350 metara. Most čine glavne mostovske konstrukcije dužine 605 metara, leve prilazna konstrukcija u dužini od 310,5 metara, desna prilazna konstrukcija u dužini od 439,5 metara, kao i produžetak mostovske konstrukcije u dužini od 1.010 metara.

PROČITAJ:  Granični prelaz Horgoš 2 radiće 24h tokom praznika

Ukupna dužina mosta preko Save sa produžetkom iznosi 2.365 metara. Most je iznad plovnog puta u rasponu od 155 metara, sa 182 stuba i 599 izvedenih šipova, a spojen je 25. jula 2022. godine.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sanja

Ala kažete svaka vam čast.Od moje sestre drugarica je skoro došla novim putem tim što je predsednik otvorio.I rekla žena ovako citiram: Da su joj naplatili putarinu. Ona pita zar se plaća putarina,zar nije besplatno. A on joj odgovori citiram: To je samo za televiziju! Ili vi lažete ili je on te pare stavio sebi u džep. A vi proverite koga zapošljavate.Sramota

Nikola

Ne naplacuje se samo deo od sabca do rume 100 dinara. A ako je usla u bg,sm ili bilo gde drugde a izasla u sabcu ili Hrtkovcima,naplacena je putarina kao da je izasla u Rumi po ceni koje je bila i sad je do rume

Zgubidana

Nikola imena se pišu uvek velikim slovom i kaže se Šapcu

Zoran

Pa čemu sad to?
Covek je lepo objasnio zašto je naplaceno pretpostavljam 170 din.ako je ušla na Pećinci naplata rampa.

Bosna mia

Dve ipo godine ste pravili 20km auto puta, koji realno povezuje Drenovac sa autoputem Beograd -Zagreb!