Vesti

Crna Gora da otvori granice ili liberalizuje ulazak državljanima Srbije i regiona

Bar, Crna Gora

Otvaranje granica Crne Gore ili liberalizacija načina ulaska za građane Srbije i drugih zemalja u regionu zahtev je Asocijacije turističkih agencija Crne Gore.

Asocijacija je ovaj zahtev uputila Nacionalnom koordinacionom telu za zarazne bolesti i predložila mu da ga razmotri, pozivajući se na to da su i druge zemlje regiona otvorile svoje granice.

PROČITAJ:  Alternativne metode kulturnog turizma za vreme COVID-19 online panel u organizaciji MEKST

U saopštenju se navodi da je od početka pandemije Covid-19 turistička delatnost najviše pogođena daletnost u Crnoj Gori, ali i u svetu, prenosi RTCG. U zahtevu se poručuje i da će biti potrebno dosta vremena da se ta značajna branša oporavi i vrati na zadovoljavajući nivo kako bi nastavila da uspešno funkcioniše.

Podsećamo, trenutno građani Srbije mogu ući u Crnu Goru uz negativan PCR test ili serološki test.

Orhan Hodžić, predsednik ove Asocijacije, istakao je da sa trenutnim formalnostima za ulazak u Crnu Goru, odnosno i dalje potrebnim testovima, u najvećoj meri ispašta turistička privreda, nacionalna avio kompanija Montenegro Airlines i drugi pružaoci usluga. Dodao je da zbog formalnosti i dodatnih troškova korisnicima usluga, kretanja putnika nema u zadovoljavajućem broju.

“Letovi nisu popunjeni, a ni drumskog prometa nema u zadovoljavajućem obimu. Ovo se isto zahteva i za naše građane koji borave u zemljama regiona duže od 48 sati. Činjenica je da nas danas, kao državi sa najvećim rekordom u broju zaraženih na 100.000 stanovnika, ne ugrožava slobodan ulazak građana zemalja regiona u kojima je znatno manji broj zaraženih”, poručili su iz Asocijacije turističkih agencija.

PROČITAJ:  Plitvička jezera snizila cene ulaznica

Turizam u Crnoj Gori je značajna privredna delatnost sa učešćem od 23,7 odsto u BDP-u, prema podacima iz 2018. godine. Međutim, ove godine je turizam delatnost koja možda najviše trpi zbog pandemije korona virusa, a takvo stanje je i u Crnoj Gori.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.