Vesti

Crna Gora da otvori granice ili liberalizuje ulazak državljanima Srbije i regiona

Bar, Crna Gora

Otvaranje granica Crne Gore ili liberalizacija načina ulaska za građane Srbije i drugih zemalja u regionu zahtev je Asocijacije turističkih agencija Crne Gore.

Asocijacija je ovaj zahtev uputila Nacionalnom koordinacionom telu za zarazne bolesti i predložila mu da ga razmotri, pozivajući se na to da su i druge zemlje regiona otvorile svoje granice.

PROČITAJ:  Plaćanje putarine u Crnoj Gori srpskim TAG uređajem

U saopštenju se navodi da je od početka pandemije Covid-19 turistička delatnost najviše pogođena daletnost u Crnoj Gori, ali i u svetu, prenosi RTCG. U zahtevu se poručuje i da će biti potrebno dosta vremena da se ta značajna branša oporavi i vrati na zadovoljavajući nivo kako bi nastavila da uspešno funkcioniše.

Podsećamo, trenutno građani Srbije mogu ući u Crnu Goru uz negativan PCR test ili serološki test.

Orhan Hodžić, predsednik ove Asocijacije, istakao je da sa trenutnim formalnostima za ulazak u Crnu Goru, odnosno i dalje potrebnim testovima, u najvećoj meri ispašta turistička privreda, nacionalna avio kompanija Montenegro Airlines i drugi pružaoci usluga. Dodao je da zbog formalnosti i dodatnih troškova korisnicima usluga, kretanja putnika nema u zadovoljavajućem broju.

„Letovi nisu popunjeni, a ni drumskog prometa nema u zadovoljavajućem obimu. Ovo se isto zahteva i za naše građane koji borave u zemljama regiona duže od 48 sati. Činjenica je da nas danas, kao državi sa najvećim rekordom u broju zaraženih na 100.000 stanovnika, ne ugrožava slobodan ulazak građana zemalja regiona u kojima je znatno manji broj zaraženih“, poručili su iz Asocijacije turističkih agencija.

PROČITAJ:  Smanjena cena rominga između Srbije i EU

Turizam u Crnoj Gori je značajna privredna delatnost sa učešćem od 23,7 odsto u BDP-u, prema podacima iz 2018. godine. Međutim, ove godine je turizam delatnost koja možda najviše trpi zbog pandemije korona virusa, a takvo stanje je i u Crnoj Gori.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare