Vesti

Da li će turističke agencije propasti: Osiguravače baš briga, a Ministarstvo kaže da neće

Turizam

Turističke agencije moraju osigurati svoje poslovanje u skladu sa zakonom. Međutim, pandemija korona virusa dovela je do bizarne situacije. Turizma, kakvog ga pamtimo, nema, turističke agencije skoro da i ne rade, a osiguravajuća društva ne žele da osiguravaju turističke agencije.

Da stvar bude još gora, turističkim agencijama danas, 1. oktobra, ističu licence, a bez osiguranja ne mogu dobiti nove. Iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) navode da već nekoliko godina ukazuju na problem da je pravno neizvodljivo dobiti bankarsku garanciju, a da su ih osiguravači ovog puta u poslednjem trenutku obavestili da izlaze iz posla zato što su turističke agencije previše rizične i ove godine im neće izdavati polise osiguranja.

Ministarstvo u čijoj nadležnosti je i turizam, pokušava da smisli neko ad hoc rešenje, te su predstavnici istog održali sastanak sa Udruženjem banaka Srbije, na kojem se razmatralo pitanje bankarskih garancija, kao modela za obezbeđivanje garancija putovanja prilikom zaključivanja turističkih aranžmana.

„Predstavnici Udruženja banaka dostaviće do kraja ove nedelje predlog procedure za operativno funkcionisanje i eventualno aktiviranje bankarskih garancija, s obzirom na to da takav model garancija putovanja do sada nikada nije bio korišćen u praksi, iako je predviđen Zakonom o turizmu. Ta procedura će biti ugrađena u novi Pravilnik o garancijama putovanja“, kazao je još uvek aktuelni ministar Rasim Ljajić.

Turisti, turizam, masovni turizam
Turističke agencije ostaju bez licenci, ili možda ne: Rešenje u narednim danima, možda

Paralelno sa tim, dodao je on, predstavnici Ministarstva će posredovati između osiguravajućih kuća i turističkih agencija, kako bi se rešio aktuelni spor i na taj način koristio i taj mehanizam za obezbeđivanje garancija putovanja.

„Sasvim je neuobičajeno da osiguravajuće kuće tri dana pre isteka roka važenja aktuelnih licenci naprasno obaveste agencije da neće pružati tu vrstu usluge, pravdajući to velikim stepenom rizika. Suština jeste da osiguravajuće kuće rade procenu rizika za svaku pojedinačnu agenciju i da posluju sa onim agencijama, za koje procene da su stabilne i solventne“, rekao je ministar.

Ljajić je naglasio da Ministarstvo neće oduzimati licence agencijama, jer očekuje da se ovaj problem reši u narednih 7-10 dana, jer je letnja turistička sezona već završena i ne očekuje se zaključivanje novih turističkih aranžmana u tom periodu, navodi se na sajtu ministarstva.

S druge strane, u Udruženju osiguravača za N1 napominju da je reč o poslu koji nije atraktivan i isplativ za osiguravače, što se, kako kažu, vidi iz činjenice da se time bavilo svega nekoliko društava za osiguranje. Napominju i da turističke agencije u najvećem delu nisu platile osiguravačima premiju osiguranja za trenutno važeće polise, praktično od početka krize izazvane korona virusom.

„Ne postoji nikakva zajednička odluka ili dogovor osiguravača da iz tog posla izađu, već se radi o pojedinačnim odlukama konkretnih društava koja se ovim poslom bave“, navode u Udruženju osiguravača i dodaju da su turističke agencije i društva za osiguranje partneri u poslu izdavanja garancija putovanja duže od jedne decenije.

„Agencije su bile raspoložene da pristanu i na aneks postojećih polisa do 1. januara naredne godine ili na pregovore o promeni uslova zaključivanja polisa, ali nam je druga strana jednostavno rekla da uopšte ne želi da ulazi u taj posao ove godine“, rekao je Aleksandar Senčić za Blic biznis.

Senčić podseća da za turističke agencije ove godine praktično nije ni bilo letnje sezone i da je pad prometa nešto veći od 92 odsto u odnosu na 2019. godinu. Prema njegovim rečima ove godine preko turističkih agencija je putovalo oko 70.000 turista, dok je 2019. godine u ovo vreme broj putnika bio oko 900.000. Kaže da je sezona bila „kao i cela godina od marta meseca“ i dodaje da su pomoć u turizmu delimično dobili samo hotelijeri, dok za turističke agencije, turističke vodiče, rent-a-car kompanije ili autobuske prevoznike sektorske pomoći nije bilo.

Kako bilo, pandemija već dosadnog virusa sve više ugrožava svako poslovanje i mečka može svakome zaigrati pred vratima u budućem periodu. Da li će se naći neka rešenja za probleme za koje do pre godinu dana niko nije mogao ni da pretpostavi da mogu da nastanu, videćemo u narednim danima. Ili godinama.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare