Boravak u prirodi Srbija

Dan pešačenja 2020: 12. septembra Srbija hoda

Stara planina obiluje gustim šumama, vodopadima i planinskim vrhovima od kojih su mnogi skoro 2000 mnv, foto: Uroš Nedeljković

Dan pešačenja 2020. godine održaće se u subotu 12. septembra. Akciju organizuje Planinarski savez Srbije, ali uz određene izmene u odnosu na akcije Dana pešačenja koje su se održavale prethodnih godina.

Dan pešačenja, pod sloganom „Srbija hoda – za korak bliže zdravlju“, ove godine će se umesto masovnog okupljanja i polaska na pešačenje, organizovati tako što će građani moći individualno ili u manjim grupama da se kreću uređenim i obeleženim stazama.

PROČITAJ:  Bezbedan boravak u prirodi: Kako se pripremiti

Kako bi akcija tekla kako je predviđeno, članovi planinarskih društava će obezbediti vodiče i koordinatore koji će davati informacije i vršiti nadzor i usmeravanje.

Dan pešačenja 2020
Dan pešačenja 2020

U ovogodišnjoj akciji Dan pešačenja i ove godine će, pored drugih planinarskih udruženja, učestvovati i PEK Gora iz Kragujevca, a na svom sajtu navode da će umesto masovnog okupljanja i zajedničkog polaska na stazu, njihovim članovima i građanima biti ponuđene obeležene i uređene staze na Bešnjaji kojima mogu da pešače.

Isto tako, građanima je na raspolaganju i Gradska pešačka staza, kao i dobro poznata šetališta u Velikom parku i Šumaricama. Svima onima koji se opredele za Šumarice preporučuje se poseta Botaničkoj bašti Kragujevac.

„Dan pešačenja predstavlja poziv čitavoj javnosti u Srbiji da se toga dana pokrene i hoda. Planinari iz cele Srbije će tog dana pozivati i stare i mlade, porodice, tinejdžere, penzionere, zaposlene, školarce i studente da se toga dana priključe akciji i prepešače 100 metara ili celu predviđenu stazu. Toga dana će se pešačiti po ulicama, parkovima, prirodi, planinama Srbije… Toga dana Srbija hoda“, navodi se na sajtu PEK Gora iz Kragujevca.

Vodiči i planinari kluba će 12. septembra od 9 do 18 sati boraviti kod doma u Bukorovcu i na određenim delovima staze na Bešnjaji samo kao osobe koje daju informacije i vrše nadzor i usmeravanje. Na ovaj način će u svemu poštovati pravila prevencije širanja zarazne bolesti.

Planinarsko društvo Železničar iz Beograda organizuje dve akcije za Dan pešačenja. Prva staza je Bojčinska šuma u dužini od 6 kilometara, sa predviđenim vremenom obilaska od 2 sata i 30 minuta. Druga staza je Ritopek Vinča u dužini od 8,6 kilometara sa vremenom obilaska od 3 sata i 30 minuta. Za obe staze važi da je vreme polaska na stazu od 10h do 11h u zavisnosti kako učesnici dolaze, kao i da neće biti grupnog polaska već individualno i kako učesnici pristižu.

YouTube player

Zašto je bitno pešačenje

„Pešačenje je od izuzetnog značaja za zdravlje i imunitet pojedinaca i kolektiva, kao i održavanje mentalne higijene“, navodi se na sajtu Planinarskog saveza Srbije i dodaje: „Priključite se akciji i pešačite omiljenim šetalištem, parkom, izletištem, čarobnom prirodom ili planinama Srbije. Neka posle toga svaki vaš korak postane lakši, praćen osmehom. U stvari, želimo da se pešačenje pretvori u stvarno dobru naviku. Dan pešačenja je zabavan i jednostavan način da u najboljem društvu istražite radost hodanja“.

Ukoliko želite da hodate 12. septembra u okviru akcije „Dan pešačenja“, raspitajte se kod lokalnih planinarskih klubova kakve su akcije spremili ili jednostavno izađite napolje i – hodajte. Naravno, ukoliko odlučite da pešačite po zahtevnijim terenima, obratite posebnu pažnju na bezbednost tokom boravka u prirodi i neophodnu opremu.

Naslovna fotografija: Uroš Nedeljković

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare