Boravak u prirodi Po belom svetu

Moldovjanu doživeo crne dane: Najviši vrh Rumunije krcat turistima

Moldoveanu Rumunija

Gorska služba spasavanja iz Arđeša u Rumuniji objavila je na svojoj Facebook stranici video snimak turista koji idu na izlet do vrha Moldovjanu (Moldoveanu) noseći kofer s točkićima ili zvučnik iz koga se čuje rumunska verzija turbo-folka: manele. Ako ste mislili da su srpski turisti jedini koji u papučama, štiklama ili japankama posećuju opasne predele, evo komšije su nam slične po mentalitetu, ali i razvoju svesti.

Preporučujemo  Transfagarašan: najbolji put na svetu

“Slika vrha Moldovjanu, gurnuta do ismevanja”, piše gorska služba spasavanja ovog rumunskog okruga (Salvamont Argeș) i upozoravaju turiste da takve situacije mogu dovesti do nesreće, na šta su i Daljine.rs upozoravale i nedavno pisale.

Svako uživa u prirodi na svoj način, ali kada se desi neželjena situacija onda kuku-majko. Foto: Snimak ekrana iz pomenutog videa
Svako uživa u prirodi na svoj način, ali kada se desi neželjena situacija onda kuku-majko. Foto: Snimak ekrana iz pomenutog videa

“Gospodin s koferom krenuo je sa jezera Balea za Moldovjanu, kao što vidite, kao na aerodromu! Porodica sa ‘džinovskim MP3 plejerom’ bila je pod Buduri Vai Rele, sa velikim mislima … Mislili smo da se ismevamo na trenutke, ali … bez komentara … Ne čudite se kada čujete priče o neprijatnim situacijama, koje su se loše završile”, upozoravaju iz Gorske službe spasavanja Arđeša.

I Rumuni “otkrivaju” svoju zemlju

Zbog smanjene mogućnosti putovanja izazvane pandemijom virusa korone mnogi turisti u Srbiji su naprasno odlučili da “upoznaju Srbiju“. Ako na društvenim mrežama vidite odjednom da neko postavlja fotografije iz prirode, vodopada, vrhova planina i jezera, na koje im ne bi palo napamet da odu da se može ići u Paraliju, slično je i u Rumuniji.

Preporučujemo  Bezbedan boravak u prirodi i oprema: Brdo nikad nije samo brdo, šuma nikad nije samo šuma

Najviši vrh Rumunije, Moldovjanu, koji je visok 2.544 metra vikendima je “krcat”. Ovaj pandan našem Midžoru na Staroj planini, odjednom je postao omiljeno mesto novopečenih “planinara”.

Tako je prošle subote preko 1.000 turista bilo na ovom vrhu na kome su se doslovce gužvali. Srećom, iako turisti uglavnom nemaju kulturu boravka u prirodi, prema rečima Dana Izvoreana, iskusnog rumunksog planinara za rumunski digi24, turisti iza sebe nisu ostavili nikakav trag svog boravka.

Na društvenim mrežama pojavile fotografije i video snimci turista koji jedni druge čekaju na putu do vrha kako bi se fotografisali.

Tužna sudbina najvišeg vrha u Rumuniji, foto: Dan Izvoreanu / Facebook
Tužna sudbina najvišeg vrha u Rumuniji, foto: Dan Izvoreanu / Facebook

Vrh Moldoveanu pripada Fagaraškim planinama južnih Karpata, a o Fagaraškim planinama i putu Transfagarašan već smo pisali na istom mestu, ali u drugo vreme.

Naslovna fotografija: MIHAIL / Wikimedia

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo
Oznake

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Najnovije

Pratite nas

Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Daljinomer – grupa o putovanjima

 
Daljinomer – Putovanja i saveti
Private group · 546 members

Join Group

Sve šta vas zanima o putovanjima pitajte – ali skitajte!

– Pročitajte pravila grupe pre nego što se usputite u avanturu pitanja i komentarisanja.