Srbija

Države kojima je Srbija u poslednjih godinu dana ukinula vize

Gvineja Bisao

Diplomatska aktivnost Republike Srbije je u poslednjih godinu dana bila veoma živa. Vlada je ukinula vize mnogim državama, a evo državljanima kojih država više ne treba viza za ulazak u Srbiju.

Počećemo od tropskih ostrva u Atlanskom okeanu. Tako, državljanima Bahama, odnosno Komnovelta Bahama koji su poznati i kao Bahamska ostrva ili Bahame od 15. februara 2018. ne treba viza za ulazak u Republiku Srbiju. Inače, Bahami su ostrvska država u Atlantskom okeanu poznata po prelepim i dugim peščanim plažama, na kojima svako sanja bar jednom da odleži i uprlja se peskom.

Bahamska ostrva se nalaze istočno od Floride u SAD, a severno od Kube i Kariba. Bahami su dobili ime od španskih reči „baha mar“ što znači „plitko more“. Bahami su zapravo arhipelag od sedamsto ostrva površine oko 259.000 km². Međutim, površina kopnenog dela države je 13.878 km². Najveće ostrvo Bahama je Andros i nalazi se na zapadu države. Glavni grad je Nasau koji se nalazi na ostrvu Nju Providens u istočnom delu države.

PROČITAJ:  Gruzija beleži rast broja posetilaca u zaštićenim područjima

Iako je hrišćanstvo najveća religija na ostrvu, na Bahamima se još uvek negde praktikuje vudu. S obzirom na to da su članica britanskog Komonvelta na čelu države im je zvanično britanska kraljica Elizabeta II, ali nju predstavlja guverner koga kraljici preporučuje vlada, te on vrši faktičku izvršnu vlast. Bahami žive od turizma, gde 60% BDP-a potiče od ove grane privrede. Možda će Bahamljani doći u Srbiju da uživaju u turističkoj ponudi Srbije, ali nemamo pouzdanih podataka koliko ih je posetilo Srbiju. U svakom slučaju, ako kao državljanin Srbije želite da posetite Bahame, biće vam potrebna viza za koju je nadležna Ambasada Velike Britanije u Beogradu.

Barbados je takođe ostrvska država u Atlanskom okeanu i jedna je od država sa najvišim standardom na svetu. Ne znamo da li je državljanima Barbadosa Srbija zbog toga ukinula vize, ali ovo ostrvo je izuzetno popularna turistička destinacija koja se nalazi u Karipskom moru i pripada Malim Antilima. Površina joj je tek oko 430 км², ravno je i sadrži veliki broj močvara.

PROČITAJ:  Turizam u Iranu porastao za 40% uskoro bez viza za Srbiju i 68 država

Kao i Bahami, Barbados poseduje divne plaže na kojima su snimljeni mnogi filmovi, a iza plaža u unutrašnjosti ostrva nalaze se brojne plantaže šećerne trske čija je proizvodnja značajna privredna grana. Ipak, turizam je dominantna grana privrede u Barbadosu, ali ne treba zaboraviti ni proizvodnju ruma što svaki turista ume da ceni. Glavni grad Barbadosa je Bridžtaun. Ako kao državljanin Srbije želite da uživate u savršenim plažama Babadosa ne zaboravite vizu koju izdaje Ambasada Velike Britanije u Beogradu.

Plaža na Bahamima
Plaža na Bahamima

Blizu Barbadosa je još jedna ostrvska država čijim državljanima ne treba viza za Srbiju od 15. februara 2018. godine. Radi se o državi Sveti Vinsent i Grenadini. Ova karipska država je poznata po šećernoj trski i rastućem turizmu. Za razliku od njihovih komšija, državljanima Srbije za posetu ovoj državi Zapadnim Antilima nije potrebna viza za ulazak do 30 dana u periodu od godinu dana.

Sveti Vinsent i Grenadini su članica Komonvelta i 1979. godine postali su nezavisna država. Površina ove ostrvske države je 389 km², od čega su Grenandini površine samo 45 km². Glavni grad je Kingstaun.

PROČITAJ:  Gruzija beleži rast broja posetilaca u zaštićenim područjima

Jamajka je poznata po rege muzici i rumu, ali i brzorastućem turizmu. Sada je poznata po tome što Jamajčanima ne treba viza za ulazak u Srbiju. Smeštena u Karipskom moru, ova ostrvska država je sa površinom od 10.990 km² treća po veličini u Velikim Antilima. Iako j poznata kao atraktivna turistička destinacija, imajte na umu da se Jamajka nalazi u pojasu uragana te je često izložena velikom olujnom nevremenu.

Glavni grad Jamajke je Kingston. Turistima iz Srbije je potrebna viza za posetu Jamajci i mogu je pribaviti u Konzulatu Jamajke u Beogradu.

Ukidanje viza za posetu Srbiji seže i do Srednje i Južne amerike. Tako su Kolumbijcima istom odlukom ukinute vize za posetu Srbiji. Republika Kolumbija, ugnježdena između Pacifičkog okeana, Paname, Karispkog mora, Venecuele, Brazila, Peruom i Ekvadorom je 26. zemlja na svetu po površini sa preko 47 miliona stanovnika, što je čini drugom zemljom u svetu po broju govornika španskog jezika, te ako želite da vežbate španski jezik ovo je idealna prilika. Naime i Kolumbija je ukinula vize za naše državljane.

Kolumbija najviše izvozi naftu, ugalj, poljoprivredne proizvode, a najviše kafu. Nakon toga Kolumbija izvozi zlato i tekstil, a najveću je proizvođač smaragda na svetu.

Državljanima Srca Amerike, to jest Paragvaja, takođe, više ne treba viza za ulazak u Srbiju. Naše dve države karakteriše jedna sličnost – obe nemaju izlaz na more.

Međutim, iz Paragvaja se može preći u Brazil, Boliviju ili Argentinu, ali Srbima za ulazak u Paragvaj treba viza i dobija se u Konzulatu Paragvaja u Beču. Ako znate španski jezik, neće vam biti teško da se snađete jer ga govori 3/4 stanovništva, dok 95% govori indijanski gvaranski jezik. Glavni grad Paragvaja je Asunsion, a država ima oko 6,5 miliona stanovnika.

PROČITAJ:  Turizam u Iranu porastao za 40% uskoro bez viza za Srbiju i 68 država

U severoistočnom delu Južne Amerike nalazi se najmanja južno-američka država Surinam.

Bez vize u Surinam za državljane Srbije

Ova država od samo 560.000 stanovnika ima veoma toplu tropsku klimu, a glavni grad je Paramaribo. Privreda je uglavnom sačinjena od poljoprivrede, ali i od iskorišćavanja rudnih bogatstava kao što su boksit i nafta. Od poljoprivrede je najznačajniji uzgoj pirinča, banana, citrusa, kokosovih oraha i šećerne trske.

U Surinamu imao veoma malo saobraćajnih puteva, a železnička mreža ne postoji. Građanima Srbije takođe nije potrebna viza za Surinam.

Što se Afrike tiče, stvari stoje ovako. Gvineja Bisao je država na zapadu afričkog kontinenta i državljanima ove bivše portugalske kolonije ne treba viza za ulazak u Srbiju. S jedne strane se graniči sa Atlanskiom okeanom, a kopnene granice su joj sa Senegalom i Gvinejom. Glavni grad je Bisao.

PROČITAJ:  Gruzija beleži rast broja posetilaca u zaštićenim područjima

Ova država od 1.650.000 stanovnika ima tropsku klimu i rudna bogatstva naftu, boksit, fosfate, drvo, more i reke pune ribe. Pored svega navedenog, Gvineja Bisao spada u najnerazvijenije države sveta. Državljanima Srbije je za ulazak u ovu tropsku državu potrebna viza koja se može dobiti u Ambasadi Gvineje Bisao u Briselu.

Sa zapada Afrike selimo se na njen istok gde se nalazi Burundi. Ova država našim državljanima traži vize i mogu se pribaviti u Ambasadi Burudnija u Najrobiju u Keniji. Međutim, njen položaj čini lako dostupnim njene susede Kongo, Ruandu i Tanzaniju.

Gvineja Bisao
Gvineja Bisao

Kada vam neko kaže da idete u Budžumburu, verovatno ne misli na glavni grad Burundija. U ovoj državi žive Pigmeji, ali najveći narod su Hutu, a potom Tutsi. Smatra se jednom od najsiromašnijih država na svetu sa BDP-om po glavi stanovnika od samo 739 dolara. Burundi je odlično mesto da popijete kafu, jer 78% njenog izvoza čini baš ova sirovina.

PROČITAJ:  Turizam u Iranu porastao za 40% uskoro bez viza za Srbiju i 68 država

Na kraju ostalo nam je Zakavkazje. Srbija je ukinula vize dvema državama Gruziji i Azarbejdžanu. Treba reći da je Gruzija ili Sakartvelo kako se zove na gruzinskom jeziku, država na krajnjem istoku Evrope. Na zapadu je zapljuskuju vode Crnog mora, a graniči se sa Rusijom, Turskom, Jermenijom i Azarbejdžanom. Srećna okolnost je da Srbima ne treba viza za putovanje u Gruziju, tako da su dve države sada egal.

Glavni grad Gruzije je Tbilisi, a 87% njene površine pokrivaju brda i planine. Na severu se nalazi Veliki Kavkaz po kome je čitava ova oblast dobila ime. Gruzija se veoma brzo razvija, pogotovo u oblasti turizma, te požurite da je posetite.

Azarbejdžan
Azarbejdžan

Na kraju nam je ostao Azarbejdžan kao najveća država u Zakavkazju koja se graniči sa Gruzijom, Rusijom, Jermenijom, Iranom i krakom granicom sa Turskom, dok na istoku izlazi na obale Kaspijskog jezera.

Glavni grad je Baku, a država uglavnom živi od izvoza nafte, mada u poslednje vreme turizam dobija na značaju. Azarbejdžan je u sporu sa Jermenijom oko eksklave Arcah, poznate kao Nagorno Karabah.

Iako Azerima ne treba viza za ulazak u Srbiju, građanima Srbije je potrebna viza za ulazak u Azarbejdžan i može se dobiti u Ambasadi Azarbejdžana u Beogradu.

PROČITAJ:  Turizam u Iranu porastao za 40% uskoro bez viza za Srbiju i 68 država

Niže Azarbejdžana se nalazi Iran, čijim državljanima Srbija ne traži vize. Ova, danas, islamska republika je drevna civilizacija koja turisti ima mnogo da ponudi. Srećna okolnost je da državljanima Srbije ne treba viza za Iran, tako da se možete direktnim letom očas posla naći u glavnom gradu Teheranu.

DOPUNA 1: Od 17. oktobra 2018. godine državljanima Irana je ponovo potrebna viza za ulazak u Srbiju!

DOPUNA 2: Državljanima Srbije je opet potrebna viza za Iran

Iran 45% svog budžetapuni iz prihoda od nafte i gasa, dok se udeo poloprivredne proizvodnje sve više smanjuje i trenutno iznosi 10 odsto. O Iranu nije potrebno posebno da vam naširoko pričamo, za mnoge stvari preporučujemo da se uputite sami.

Indonežanima više ne treba viza za ulazak u Srbiju, jer Srbija više ne traži vize za državljane Republike Indonezije. Recirpočno, Srbima ne treba viza za Indoneziju, te ako ste želeli da posetite ovu državu, a pogotovo da odete na magični Bali, možete otići očas posla. Međutim, viza je potrebna, ako se traži zbog zasnivanja radnog odnosa ili za posete novinara, kao i za period boravak duži od 30 dana i treba je obezbediti pre odlaska u Indoneziju.

PROČITAJ:  Gruzija beleži rast broja posetilaca u zaštićenim područjima

Ova država, koja je najveća je ostrvska država na svetu i po broju stanovnika i po površini, je tropska država sa dva monsunska godišnja doba, suvim i vlažnim. Glavni grad Indonezije je Džakarta sa 10.000.000 stanovnika. Indonezija poseduje naftu, ali glavi izvozni proizvod je pirinač gde je treća u svetu, dok nakon toga slede kafa, kakao, duvan, banane i čaj, a 10. zemlja u svetu je po proizvodnji naftnog gasa.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare