Vesti

Dubrovnik zabranio kofere s točkićima, gradonačelnik demantuje

Dubrovnik

Vest koja je odjeknula svetskim medijima je da je Dubrovnik zabranio kofere s točkićima u šarmantnom starom jezgru hrvatskog grada.

Živopisni grad opasan zidinama svake godine beleži ogroman priliv posetilaca – što izaziva glavobolju meštanima Dubrovnika koji su iritirani bukom tandrkanja kofera na točkićima koji tutnjaju noću po kaldrmisanim ulicama.

Vesti kažu da novouvedeni propisi nalažu da se koferi moraju nositi, a ne vući ulicama grada. Za sada će i dalje biti dozvoljeni koferi na točkovima, iako se točkovi ne smeju koristiti. Svako ko je uhvaćen da vuče svoj prtljag suočava se sa kaznom od 265 evra. Nejasno je kako bi ovo moglo uticati na nekoga ko nije u stanju da nosi svoj prtljag npr. zbog fizičkog invaliditeta.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković doneo je odluku o zabrani kofera s točkićima u sklopu novih mera za smanjenje negativnih efekata prekomernog turizma i zagađenja bukom. Dubrovnik ima 41.000 stanovnika – a 2019. godine (pre pandemije) ugostio je 1,5 miliona turista. Dodatna mera za smanjenje buke koja je upravo uvedena biće kažnjavanje restorana i kafića sa terasama na kojima nivo buke prelazi 55 decibela i prinudnim zatvaranjem na sedam dana.

Gradska uprava za turizam napravila je novi video „Poštuj grad“ koji će biti prikazan na kruzerima koji pristaju u Dubrovnik i na letovima Croatian Airlines-a koji stižu u Hrvatsku. Video daje savete o najboljim praksama ponašanja za sve koji posećuju: ne šetajte okolo bez majice, nemojte voziti bicikl ili električni skuter u istorijskom centru i nemojte se penjati ili dirati spomenike.

YouTube player

Nije dozvoljen prtljag u starom gradu Dubrovnika

Inicijativa je deo šireg plana da se do novembra zabrani sav prtljag u Dubrovniku. Počevši od jeseni, posetioci će morati da ostave torbe i kofere na određenom mestu izvan gradskih zidina pre nego što posetiocima bude dozvoljeno da uđu u stari grad. Posetioci će morati da plate kurira da im električnim vozilom dopremi torbe do smeštaja. Međutim, gradonačalnik kaže drugačije.

„S brojim ugostiteljima i iznajmljivačima videli smo da gosti traže logistički centar u istorijskom jezgru gde bi odlagali prtljag, onda bi ih on dočekao na aerodromu. Odnedavno smo počeli s distribucijom raznih proizvoda firmi Sanitat u istorijsko jezgro, ovo je savršena prilika da posao proširimo u na logistički centar. To sigurno ne može zaživeti u narednih godinu dana jer se radi o velikom poslu, ali započinjemo s projektnim rešenjem. Verujem da Dubrovnik to kao destinacija od pet zvezdica zaslužuje“, rekao je dubrovački gradonačelnik za Danas.hr.

Na pitanje, što ako prtljag nekome zakasni, odgovara da ako zakasni i minut, to će biti biti znak da su pogrešili.

Najavio je da će kroz logistički centar sve osmisliti do trenutka kad avion sleti na aerodrom, da će se prtljag ostavljati u prihvatnom centru, a onda da će gosta dočekati u apartmanu.

Hrvatska, Dubrovnik
Dubrovnik: politika održivog turizma

Na pitanje šta s gostima koji dolaze automobilom, kaže da će takvi prvo morati naći mesto za parking, a onda ići do logističkog centra. Ipak, kaže da je Dubrovnik pre svega aviodestinacija pa se okreću rešenju za takve goste.

Dubrovnik ima previše turista

Unesko je u prošlosti upozoravao da je status svetske baštine Dubrovnika ugrožen zbog hordi turista koji nemaju poštavanja prema starini. Još 2017. godine, grad Dubrovnik je uložio napore da grad učini održivijim, uključujući ograničavanje broja turističkih autobusa i kruzera koji pristaju u luci.

Ipak, s obzirom na procvat putovanja nakon pandemije, Dubrovnik je zabeležio porast posetilaca.

„Najvažnije je da je Dubrovnik prestao da bude grad preteranog turizma, iako nam je ostalo još puno posla“, rekao je Gradonačelnik Franković.

PROČITAJ:  Meksiko Siti uređuje tržište zakupa smeštaja zbog Airbnb-a

Dubrovnik nije zabranio kofere s točkićima

Gradonačelnik Dubrovnika je demantovao ovu vest i rekao da koferi sa točkićima nisu zabranjeni u Dubrovniku, već da se radi o – preporuci.

U razgovoru za Danas.hr na pitanje hoće li biti kazni ako netko povuče kofer po Stradunu, rekao je: „Neće niko biti kažnjen, cilj je edukovati. Kroz animirani film hteli smo poslati poruku posetiocima šta mogu očekivati kad dođu u Dubrovnik i to ne s ciljem kažnjavanja, nego da ih edukujemo.“

PROČITAJ:  EU postigla dogovor o uredbi o kratkoročnom smeštaju

Izvor: LonelyPlanet, Danas.hr

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare