Vesti

Etihad Airways treću godinu u gubicima

Etihad Airways

Etihad Airways, koji je manjinski vlasnik (49%) srpske aviokompanije Air Serbia, već treću godinu za redom posluje s ogromnim gubicima, sudeći prema najnovijem finansijskom izveštaju koji je objavila ova kompanija.

Naime, kompanija je zabeležila 1,28 milijardi američkih dolara gubitka, dok je godinu dana ranije gubitak je iznosio 1,58 milijardi. Tako su ukupni gubici u poslednje tri godine dostigli su neverovatnih 4,75 milijardi dolara.

Prihodi Etihad-a, državne aviokompanije u vlasništvu emirata Abu Dabi (UAE), su u prošloj godini pali za četiri odsto na 5,86 milijardi dolara u odnosu na 6,1 milijardu u 2017. godini.

Iako je ova aviokompanija pre dve godine najavila novu strategiju poslovanja koja ima za cilj oporavak poslovanja nakon kraha tri Eihadove investicije u Evropi – Alitalije, Air Berlina i Darwin Airline-a (Etihad Regional), rezultati su mršavi.

Međutim, Etihad je uspeo da u 2018. godini smanji troškove za 5,5 odsto, uprkos i dalje lošim rezultatima. Međutim, to je postignuto otpuštanjem pet odsto radnika. Mere štednje nisu uspele ni kod zaustavljanja pada broja putnika, tako da je i on u padu i to za 4,3 odsto. Kao razlog pada broja prevezenih putnika smatra se kao posledica smanjenja flote i ukidanja pojedinih linija za koje u Etihad-u kažu da su bile neprofitabilne.

Kompanija je 2018. godine otkazala veliki broja naručenih aviona od kompanija Boeing i Airbus.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare