Vesti

EU Digitalni zeleni sertifikat spreman za preuzimanje

Korona pasoš

EU Digitalni zeleni sertifikat (EU DZS) predstavlja novi tip sertifikata koji je namenjen građanima Srbije prilikom putovanja u neku od zemalja Evropske unije. Zasnovan je na standardima EU, a njegovo priznanje omogućeno je odlukom Evropske komisije o kojoj smo nedavno pisali.

Ovaj zeleni sertifikat omogućiće građanima Srbije, da pored putovanja u zemlje Evropske unije, putuju i u države izvan EU koje koriste standard sertifikata EU Digital COVID Certificate. Spisak zemalja koja prihvataju ovaj standard sertifikata dostupan je na linku Evropske komisije.

Preporučujemo  Lažne građanske inicijative kompanija Airbnb i Uber: Građani kao korisni idioti krupnog kapitala

EU Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka građana, obuhvata jedan od podataka kao što je informacija o primljenoj vakcini, test (PCR i antigenski test) ili oporavak od zarazne bolesti COVID-19.

EU Digitalni zeleni sertifikat se stvara za svaki događaj (vakcinu, test ili oporavak) pojedinačno. To znači da ukoliko ste npr. primili 3 doze vakcine i imate 1 rezultat testa, dobićete ukupno 4 dokumenta (sertifikata) za svaku vakcinu i za rezultat testa na imejl koji ste naveli. Svaki dokument imaće svoj QR kod koji je zaštićen i sadrži kompletne informacije o tom testu.

Bitno je istaći da se rezultati testova se prikazuju isključivo ukoliko su urađeni u referentnim državnim laboratorijama.

Kako se koristi EU Digitalni zeleni sertifikat

Svaka zemlja koja je članica EU ili koristi standard sertifikata EU Digital COVID Certificate definiše uslove za ulazak u svoju zemlju (koje vakcine prihvataju, trajanje rezultata testa itd.). Neophodno je da se upoznate sa pravilima zemlje u koju putujete na zvaničnim veb prezentacijama.

Preporučujemo  PCR testiranje jeftinije za strance koji ulaze u Srbiju zbog turizma

Takođe, EU DZS ne predstavlja putnu ispravu i već je neophodno da posedujete važeći pasoš.

EU Digitalni zeleni sertifikat se može odštampati ili čuvati u svom telefonu, a u najkraćem periodu biće dostupne i posebne mobilne aplikacije za očitavanje i čuvanje sertifikata. Preporučuje se da prilikom putovanja ponesete sve sertifikate koje vam stignu putem imejla.

Kako se dobija EU Digitalni zeleni sertifikat

Da biste dobili EU Digitalni zeleni sertifikat, potrebno je da budete registrovani i prijavljeni kao korisnik Portala eUprava, na ovom linku.

Nakon što se prijavite, pokazaće Vam se zeleno dugme Pokreni uslugu. Potrebno je da kliknete taster Pokreni uslugu, proverite Vaše podatke, upišete broj pasoša, potvrdite imejl adresu i za par minuta poslaćemo Vam sertifikat na imejl koji ste naveli.

Preporučujemo  Evropska unija razmatra ograničavanje važenja zelenih sertifikata

Podsećamo, posedovanje ovakvog zelenog sertifikata ne znači da ćete moći ući u svaku državu Evropske unije, jer je odluka o priznavanju određenih vakcina na svakoj pojedinačnoj članici EU.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.