Vesti

EU Digitalni zeleni sertifikat spreman za preuzimanje

Korona pasoš

EU Digitalni zeleni sertifikat (EU DZS) predstavlja novi tip sertifikata koji je namenjen građanima Srbije prilikom putovanja u neku od zemalja Evropske unije. Zasnovan je na standardima EU, a njegovo priznanje omogućeno je odlukom Evropske komisije o kojoj smo nedavno pisali.

Ovaj zeleni sertifikat omogućiće građanima Srbije, da pored putovanja u zemlje Evropske unije, putuju i u države izvan EU koje koriste standard sertifikata EU Digital COVID Certificate. Spisak zemalja koja prihvataju ovaj standard sertifikata dostupan je na linku Evropske komisije.

EU Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka građana, obuhvata jedan od podataka kao što je informacija o primljenoj vakcini, test (PCR i antigenski test) ili oporavak od zarazne bolesti COVID-19.

EU Digitalni zeleni sertifikat se stvara za svaki događaj (vakcinu, test ili oporavak) pojedinačno. To znači da ukoliko ste npr. primili 3 doze vakcine i imate 1 rezultat testa, dobićete ukupno 4 dokumenta (sertifikata) za svaku vakcinu i za rezultat testa na imejl koji ste naveli. Svaki dokument imaće svoj QR kod koji je zaštićen i sadrži kompletne informacije o tom testu.

Bitno je istaći da se rezultati testova se prikazuju isključivo ukoliko su urađeni u referentnim državnim laboratorijama.

Kako se koristi EU Digitalni zeleni sertifikat

Svaka zemlja koja je članica EU ili koristi standard sertifikata EU Digital COVID Certificate definiše uslove za ulazak u svoju zemlju (koje vakcine prihvataju, trajanje rezultata testa itd.). Neophodno je da se upoznate sa pravilima zemlje u koju putujete na zvaničnim veb prezentacijama.

Takođe, EU DZS ne predstavlja putnu ispravu i već je neophodno da posedujete važeći pasoš.

EU Digitalni zeleni sertifikat se može odštampati ili čuvati u svom telefonu, a u najkraćem periodu biće dostupne i posebne mobilne aplikacije za očitavanje i čuvanje sertifikata. Preporučuje se da prilikom putovanja ponesete sve sertifikate koje vam stignu putem imejla.

Kako se dobija EU Digitalni zeleni sertifikat

Da biste dobili EU Digitalni zeleni sertifikat, potrebno je da budete registrovani i prijavljeni kao korisnik Portala eUprava, na ovom linku.

Nakon što se prijavite, pokazaće Vam se zeleno dugme Pokreni uslugu. Potrebno je da kliknete taster Pokreni uslugu, proverite Vaše podatke, upišete broj pasoša, potvrdite imejl adresu i za par minuta poslaćemo Vam sertifikat na imejl koji ste naveli.

PROČITAJ:  Evropska unija razmatra ograničavanje važenja zelenih sertifikata

Podsećamo, posedovanje ovakvog zelenog sertifikata ne znači da ćete moći ući u svaku državu Evropske unije, jer je odluka o priznavanju određenih vakcina na svakoj pojedinačnoj članici EU.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare