Vesti

Zeleni sertifikat iz Srbije od danas priznaje EU: Da li se priznaju sve vakcine?

Korona virus maska

Zeleni sertifikat izdat u Srbiji od danas važi u Evropskoj uniji. Ova odluka Evropske komisije znači da ukoliko ste vakcinisani, ukoliko ste preležali virus covid-19, PCR ste se testirali ili imate antigentski test – možete ući u Evropsku uniju.

Međutim, stvari nisu tako jednostavne jer se radi o pukoj birokratiji. Naime, ne radi se o putnom dokumentu kao što je pasoš, već o vrsti sanitarne propusnice kao što je uostalom slučaj i u Srbiji, a ona je od danas standardizovana.

PROČITAJ:  EU Digitalni zeleni sertifikat spreman za preuzimanje

Sa kojim vakcinama se može ući u EU?

Ako ste se vakcinisali kako bi zaštitili sebe i druge to ne znači da ste se vakcinisali i protiv politike. Naime, da li ćete moći ući u EU ukoliko ste vakcinisani kineskom Sinopharm ili ruskom Sputnjik V vakcinom zavisi od države članice odnosno da li ista priznaje ove vakcine ili ne.

Kakve su mere za ulazak u određenu članicu EU i koje se vakcine priznaju najbolje je proveriti pre puta na sajtu ReOpen EU.

Koja je svrha priznavanja zelenog sertifikata od EU?

Svrha priznavanja srpskog zelenog sertifikata u Evropskoj uniji nije zapravo mogućnost lakšeg putovanja već lakši boravak u samoj državi članici. To znači da će ovakav sertifikat (iako bi trebalo da se piše certifikat) omogučiti državljanima Srbije lakši boravak u kafanama, muzejima, klubovima, kafićima i svuda gde je potrebna ova potvrda, a posebno u pozorištima gde naši sugrađani vole da borave.

Ovi digitalni zeleni sertifikati kompatibilni sa evropskim od danas će biti dostupni na sajtu eUprave, rekla je ministarka za trgovinu, turizam i telekomunikacije Tatjana Matić u izjavi za Večernje novosti i dodala da će tokom nedelje biti omogućena i mobilna aplikacija, što znači da će građani moći da digitalni zeleni sertifikat preuzmu preko mobilnog telefona, a od sledećeg ponedeljka, na šalterima Pošte će biti moguće podići sertifikat kompatabilan sa EU čitačima.

Korona pasoš
Korona pasoš

Kako bilo od danas će biti moguće očitavanje srpskih QR kodova tako da nije više potrebno nositi štampane potvrde i dovoljno je pokazati QR kod na mobilnom telefonu.

Ovom sistemu digitalnih kovid sertifikata EU do sada su se pridružile 22 zemlje koje nisu članice Unije, uključujući Albaniju i Severnu Makedoniju.

Ne manje bitno je da će srpski digitalni zeleni sertifikat priznavati i druge zemlje koje koriste sličan sistem kao i u Evropskoj uniji.

Podsećamo, Evropski komesar za pravosuđe i zaštitu potrošača Didije Rejnders rekao je evropskim poslanicima još u aprilu ove godine da će početkom juna početi pilot projekat za testiranje sertifikata, sa ciljem da ceo sistem počne da funkcioniše do kraja juna. Međutim, dok traje pandemija ovakva vrsta potvrda biće na snazi.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare