Vesti

EU odložila ETIAS za 2024. godinu

ETIAS Vize za EU

Evropska unija je odložila sprovođenje svog ETIAS sistema putovanja za posetioce koji nisu iz EU do 2024. godine.

Generalni direktorat za migracije i unutrašnje poslove pri EU tiho je pomerio datum pokretanja ETIAS-a sa novembra 2023. na 2024. godinu i to prilikom osvežavanja svoje web stranice. Razlog za ovo poslednje odlaganje nije naveden.

Odložen ili otkazan vam je let?
AirHelp+ 300X50

„Očekuje se da će Evropski sistem putnih informacija i autorizacije (ETIAS) biti operativan 2024. godine“, navodi EU u svom najnovijem ažuriranju.

ETIAS je pretrpeo niz kašnjenja u poslednjih nekoliko godina. U prethodnom odlaganju, najavljenom u avgustu 2022, datum početka ETIAS-a je pomeren za šest meseci, od maja do novembra 2023. godine.

Prošlog meseca, EU je takođe odložila pokretanje svog novog sistema ulaska i izlaska (EES) sa maja 2023. na ciljni datum „do kraja 2023. godine“. EES će se koristiti za registraciju putnika koji nisu iz EU kada stignu i napuste blok zemalja.

Kada ETIAS bude uspostavljen, posetioci izvan EU koji trenutno imaju bezvizni režim, uključujući putnike iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije i SAD, moraće da podnesu zahtev za ETIAS da bi posetili bilo koju od 26 zemalja u šengenskoj zoni.

PROČITAJ:  Viza za Veliku Britaniju skuplja, turistički sektor kritikuje odluku

Podnosioci zahteva za ETIAS će morati da plate taksu od 7 evra preko zvaničnog veb-sajta ili aplikacije, a kada se odobri, svaki ETIAS će važiti tri godine ili do datuma isteka putne isprave. Svi putnici će morati da podnesu zahtev za ETIAS autorizaciju, iako oni mlađi od 18 i stariji od 70 neće morati da plate taksu od 7 evra.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare