Vesti

Venecija, Valensija i Barselona uvode takse za turiste

Valensija

Venecija, Valensija i Barselona će uvesti nove turističke takse tokom 2023. godine, a prevashodni cilj uvođenja ovakvog ograničenja je ograničavanje prekomernog turizma (overtourism).

Ranije smo pisali kako Venecija planira da uvede naplatu ulaska, ali sada im se sa taksama pridružuju i Valensija i Barselona. Turističke organizacije upozoravaju da bi ovaj potez mogao da utiče negativno na turizam.

PROČITAJ:  Meksiko Siti uređuje tržište zakupa smeštaja zbog Airbnb-a

Različite su pobude uvođenja boravišnih i tirstičkih taksi, kao i naplate ulaza u čitave gradove. Nekada to nije isključivo novac, već preveliki broj posetilaca koji, doduše donose zaradu, ali lokalna infrastruktura ne može da podrži taj broj ljudi. Isto tako, lokalno stanovništvo koliko ima koristi od turizma, toliko ima i štete. Sve je skuplje, prevoz je puniji, ne mogu sami da uživaju u sopstvenom gradu, rast sitnog kriminala i prevara turista su samo neke od negativnih posledica prevelikog broja turista.

Međutim, turizam je i značajna privredna grana u kojoj su zarade enormne, a mnogim državama turizam doprinosi više od 20% BDP-u.

Odložen ili otkazan vam je let?
AirHelp+ 300X50

Od novembra sve se menja za putovanja u Evropsku uniju

Evropski sistem informacija i ovlašćenja za putovanja (ETIAS), primenjivaće se na sve one koji posećuju šengenski prostor od novembra ove godine, što znači da će svi koji žele da posete „tvrđavu Evropu“ morati da plate 7 evra na svake tri godine. Iako se eksplicitno navodi da se ne radi o vizama, po staroj izreci „ako izgleda kao patka i gega se kao patka, kako god da je nazovemo – to je patka“ indikativno je da se u praksi raid o vizama jer se bez uplate i odobrenja ne može boraviti u EU, dok viza znači slobodan ulazak.

Vize za EU
Vize za EU

Da li je previše turista dobro ili loše

Iako turistički radnici, logično, upozoravaju da nameti na turizam za njihovu branšu nisu dobri, mnoge države i lokalne samouprave ne haju za to. Turska je od 1. januara 2023. godine uvela boravišnu taksu, a mnogi regioni u Španiji već naplaćuju svaku noć provedenu u hotelu i drugim smeštajima. U Barseloni već postoji taksa za posetioce, ali ove godine će poskupeti. Amsterdam je odavno uveo ovakve takse i često ih povećava.

Barselona, Španija
Barselona, Španija

Problem sa prekomernim turizmom (overtourism) postojao je i pre pandemije korona virusa i još tada su mnogi počeli da primenjuju mere ili da ih planiraju u cilju smanjenja broja turista. Međutim, došlo je do zatišja, ali se tržište veoma brzo oporavilo.

Međutim, Valensija do sada nije imala nikakve preterane namete, ali planira da ih uvede do kraja 2023. godine. Neki navode da je turizam razvojni pokretač Malage i Andaluzije i kritikovuju ovakve odluke. S druge strane mnogi pokušavaju da ograniče broj turista na razne načine, kao na primer zabrane dolaska turističkih autobusa u centar grada.

PROČITAJ:  Održivost turizma na grčkim ostrvima je u problemu
Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare