Vesti

EU priprema pravila za iznajmljivanje stanova turistima

Barselona, Španija

Evropska unija sprema nova pravila za iznajmljivanje stanova turistima kako bi stali na put fenomenu u kome ima sve manje stanara, a sve više stanova.

Problem kratkoročnog najma stanova u turističkim destinacijama i velikim gradovima u Evropi nije nov, o čemu smo više puta pisali i može se podvesti pod problem prekomernog turizma.

Dojče Vele na srpskom piše o ovom problemu i navodi da je najgore u turističkim destinacijama koje same po sebi nisu posebno velike – poput Palme na Majorci. Sve više vlasnika apartmana ih iznajmljuje turistima, što znači i da stanovnici tog grada jedva plaćaju te cene – ispod 900 evra mesečno je praktično nemoguće naći.

Iako vlasnici dobro zarađuju, to je sveukupna katastrofa: furešti gotovo da nemaju obzira prema zgradi ili komšijama, u sezoni je nemoguće da ugostitelji i trgovci nađu smeštaj za nekoga da radi za njih, a i van sezone cele ulice pretvaraju se u Potemkinova sela. Što je još gore, mnogi od ovih stanova se iznajmljuju „na crno“ tako da nema prihoda od poreza.

Tu je vlada u Madridu shvatila da prvo treba da očiste i plate 700.000 evra za gradski „akcioni plan“. Broj kontrolora je povećan sa 15 na 20, ali što je još važnije, dobili su i kreditne kartice sa kojima mogu da se pretvaraju da su turisti i rezervišu smeštaj. Jer često je to jedini način da se tačno sazna gde se taj stan nalazi i ko ga iznajmljuje.

Postoji još jedna novina, čak i ako je Španija, to se radi preko vikenda, jer su mnogi oglasi na portalima postavljali tek u subotu – a skinu ih u nedelju uveče, znajući da službenici ne rade. To više nije slučaj, kaže komesar za turizam Antrea Sera, „sada se vodi ozbiljna bitka protiv nelegalnih stanova“.

PROČITAJ:  Ulaznice za grčke muzeje: kupovina ulaznica online i cene

Platforme nisu krive jer su „posrednici“

A to je problem koji muči i velike gradove poput Pariza, Amsterdama, Rima… Uvode se stroga ograničenja broja stanova, već je gotovo nemoguće dobiti turističku dozvolu za iznajmljivanje, ali ih je i dalje sve manje stanovi iz kojih ujutro domaćice idu u kupovinu za ručak, a mališani u školu, ali turisti dolaze sa svojim koferima. Svi registri i propisi samo dovode do toga da se mnogo toga odvija bez ikakvih zakona, pa čak i italijanska ministarka turizma Daniela Santanče vapi da „nama treba neka prava regulativa“.

PROČITAJ:  Grčka planira da oporezuje 145.000 smeštaja i poveća PDV

Problem su i platforme poput Airbnb-a. U ponudi su već stotine hiljada stanova širom Evrope, ali kada su Balearska ostrva pokrenula krivični postupak protiv tog portala zbog nuđenja nelegalnih stanova na njemu, sud je oslobodio internet portal. Pošto je on samo posrednik, krivac je vlasnik stana. Na ovo se u Briselu požalio i balearski ministar turizma Jago Negeruela, za koga je „neprihvatljivo da platforme poput Airbnb-a nude stanove koji su nelegalni“.

Samo oni smeštaji sa dozvolom

Upravo tim putem želi da ide i Evropska unija. U svim državama članicama biće uvedena obaveza registracije stanova koji se izdaju turistima, a takvi portali će morati da provere da li stan ima dozvolu da bi dozvoljeno da ga stave u svoju ponudu. U Evropskoj komisiji su uvereni da će tako „biti znatno manje nelegalnih ponuda“, kao i da će biti „veće mogućnosti nadležnih službi da ublaže štetne posledice ovakvog kratkoročnog iznajmljivanja stanova“.

Ova evropska uredba mogla bi da stupi na snagu već sledeće godine, a mnogi gradovi u Evropi joj se raduju: Dženet Sanz iz Barselone smatra da je to „prvi korak u dobrom pravcu“, a traži još stroža pravila za internet portale koji nude stanove. I u Berlinu jedva čekaju novu evropsku uredbu. Sekretar za evropske integracije ovog grada-države Džeri Vup smatra da je ta uredba već „praktična“ i da će im pomoći u boljem praćenju i kažnjavanju kriminalci.

PROČITAJ:  EU priprema uredbu za kratkoročno iznajmljivanje smeštaja

Visoke kazne za nelegalne stanove

Jer Berlin takođe pati od ovog problema: „normalnim“ Berlincima je već skoro nemoguće da nađu stan koji mogu da plate, a tek 2019. u Berlinu je samo na Airbnb-u bilo u ponudi 26.500 stanova – i od tada verovatno je bilo još više. Airbnb nije jedini portal u ovom poslu. Berlin takođe ima stroga pravila o izdavanju stanova, ali je nadzor veoma težak – a sankcije protiv prestupnika praktično ne postoje, žali se Vup.zdavanje stanova turistima muka je sa kojom se bori čitav niz evropskih gradova. Sve je više stanova, sve manje stanara – i konačno Brisel sprema nova pravila, piše Dojče Vele.

Kada je reč o sankcijama, na nacionalnim vladama je da nešto urade – ako to zaista žele. Da se ​​vratimo Majorki i njihovom „akcionom planu“: u prva tri meseca provereno je 337 slučajeva izdavanja stanova, a u 45 slučajeva pokrenut je postupak i naplata kazni. A to je loša vest na Majorci za vlasnika ovakvog nelegalnog stana, jer je predviđena je kazna od 40.000 do 400.000 evra.

PROČITAJ:  Akropolj u Atini ostvario prihod od 60 miliona evra

Izvor: Dojče Vele, Danas, Daljine.rs

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare