Vesti

Stalni boravak u EU uskoro lakši za sve nerezidente

Evropska unija

Pravila za stalni boravak u EU, boravišne dozvole i kretanje po bloku zemalja članica Evropske unije mogla bi da budu jednostavnija od sledeće godine.

EU želi da olakša kretanje po bloku u budućnosti nerezidentima Evropske unije u cilju smanjivanja vremena koje je potrebno za život u državi članici pre sticanja statusa dugoročnog odnosno stalnog boravka sa pet na tri godine.

Evropski parlament je nedavno rekao da želi da izvrši ove promene, ali će vlade morati da se slože pre nego što se postupak nastavi.

Kako se dobija stalni boravak u EU?

Državljani koji nisu državljani EU tehnički mogu dobiti status stalnog boravka u bloku država članica EU ako su legalno živeli u državi članici EU najmanje pet godina. Tokom tpg perioda oni ne mogu da napuste blok u uzastopnom periodu dužem od šest meseci ili ukupno 10 meseci tokom čitavog vremena dok su tamo živeli.

Za to vreme ono koji žele da dobiju stalni boravak u nekoj državi članici Evropske unije treba da dokažu da imaju zdravstveno osiguranje, kao i „stabilne i redovne ekonomske resurse“, odnosno prihode. Neke države takođe zahtevaju od onih koji se prijave za stalni boravak da pokažu da su se integrisali u zemlju u kojoj žive tako što će položiti kurs jezika ili testove znanja iz kulture.

Međutim, većina država izdaje samo nacionalnu dozvolu, a ne dozvolu za celu Evropsku uniju – osim ukoliko to izričito ne bude zatraženo, što dalje može značiti da su potrebne dodatne provere.

Šta promene znače za nerezidente EU?

Evropska komisija je prošle godine predložila da se ova pravila pojednostave, a ove nedelje, poslanici Evropskog parlamenta rekli su da žele da skrate period koji državljanima nečlanica EU treba da žive u bloku kako bi dobili boravak, sa pet godina na tri godine.

Takođe su rekli da bi ljudima trebalo omogućiti da kombinuju vremenske periode koje su proveli u različitim državama kako bi ga objedinili i u njega uključili vreme provedeno u učenju, obavljanju sezonskih poslova ili u privremenoj zaštiti (poput ukrajinskih izbeglica).

Stalni rezidenti EU takođe bi mogli da se presele u drugu državu članicu bloka bez ikakvih dodatnih ograničenja rada ili provera integracije. Izdržavana deca bi takođe dobila isti status.

Navedeno se ne bi odnosilo na one koji su dobili boravišnu dozvolu u nekoj zemlji EU isključivo zbog investicija u neku državu, odnosno imaju „zlatnu vizu“. Za njih ne bi važila ova pravila.

„Prema novim pravilima, nosioci statusa stalnog rezidenta EU moći će da se presele u drugu državu članicu radi rada ili studiranja bez dodatnih uslova (kao što su provere tržišta rada ili zahtevi za integraciju)“, navodi se u saopštenju Odbora za građanske slobode Evropskog parlamenta.

Drugim rečima postupak dobijanja boravišne dozvole na nivou cele EU značio bi da bi obrada zahteva za duži boravak u trajala najviše 60 dana, da bi besplatni kursevi jezika trebalo bi da budu ponuđeni onima koji moraju da govore jezik do nivoa A2, da će kriterijumi za adekvatne prihiode i zdravstveno osiguranje biti pojašnjeni i pojednostavljeni i da će dugoročni boravak automatski biti odobren deci i izdržavanim osobama za osobe koje već imaju takvu dozvolu.

Da li će promene biti odobrene u EU?

Poslanici Evropskog parlamenta su jasno izneli svoj stav, ali sada će vlade EU morati da se dogovore i pregovaraju kako bi uskladile izmene zakona.

Pretpostavlja se da će izmene zakona biti izvršene do februara 2024. godine – pre sledećih izbora za Evropski parlament.

Na kraju, vlade bi mogle da uspore proces jer je predlog izazvao kontroverzu sa nekim političkim grupacijama koje veruju da bi pitanja imigracije trebalo da se rešavaju na nacionalnom nivou.

PROČITAJ:  Vize za digitalne nomade u Japanu i za građane Srbije

Podsećamo, Evropska unija poslednjih godina radi na izmeni propisa vezanik za boravak. Uskoro se može očekivati digitalna viza za Šengen zonu, kao i pooštrena biometrijska kontrola ulaska i izlaska (odložena do 2024. godine), ali i ETIAS taksa za ulazak (takođe odložena do 2024. godine).

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare