Boravak u prirodi

EuroVelo biciklistička mapa za 2023. godinu sa dve nove rute

Biciklizam

EuroVelo predstavio je novo izdanje svog glavnog štampanog alata za promociju i upoznavanje biciklističke mreže staza za 2023. godinu sa dve nove biciklističke rute EuroVelo 3 – Put hodočasnika i EuroVelo 14 – Vode srednje Evrope. Ovo je dobra vest za sve cikloturiste koji na put idu biciklom.

Biciklistička mapa EuroVelo 2023

EuroVelo mapa donosi štampani pregled evropske mreže biciklističkih ruta. Prikazuje celu mrežu dugu 90.000 kilometara i pruža informacije o 17 EuroVelo biciklističkih staza, njihovo stanje i opis teme svake rute. Izrađena je u razmeri 1:5.000.000.

Karta uključuje i kontakte nacionalnih EuroVelo koordinacionih centara i korisne informacije o tome gde pronaći detaljnije podatke, poput turističkih informacija i detaljne staze u GPX fomatu cele mreže. U poređenju sa stanjem iz 2021. godine, na novu mapu dodato je 2.500 kilometara novorazvijenih biciklističkih ruta.

PROČITAJ:  Dvojac bez kormilara u akciji za malog Ognjena Bojkovića iz Obrenovca

EuroVelo 3 – Hodočasnička ruta

EuroVelo 3 – Hodočasnička ruta duga je 5.600 kilometara. Proteže se od Trondhajma u Norveškoj do Kejp Fistera (Cape Fisterra) u Španiji, prolazeći kroz sedam zemalja. EuroVelo 3 ruta povezuje norveške fjordove sa španskom atlantskom obalom prolazeći pored nekih od najimpresivnijih verskih građevina u Evropi od kojih su 20 pod zaštitom UNESCO-a, uključujući veličanstvene katedrale u Kelnu, Ahenu i Santjagu de Komposteli.

Proširenje biciklističke rute od Santjaga de Kompostele do rta Fistera (Fisterra) u Španiji je biciklistička ruta od 90 kilometara koja prati drevnu hodočasničku stazu do „kraja sveta“, s pogledom na Atlantski okean.

Biciklizam
Biciklom kroz Evopu nije bilo nikada lakše, ako imate bicikl

EuroVelo 14 – Vode srednje Evrope

EuroVelo 14 – Vode srednje Evrope je biciklistička staza duga 1100 kilometara. Povezuje dve zemlje i vodi od Zell am Seea u Austriji do Debrecena u Mađarskoj i povezuje nekoliko važnih plovnih puteva – reka, jezera i banja, uključujući i četiri lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a.

S novim proširenjem ove EuroVelo 14 biciklističke staze, Budimpešta sada će biti tačka ukrštanja za dva glavna biciklistička koridora: novi deo EuroVelo 14 i popularni EuroVelo 6 (Atlantik – Crno more), koji prati reku Dunav i prolazi i kroz Srbiju. Ovim proširenjem biciklističkih staza je dodato novih 400 km duž važnih mađarskih reka, jezera, banja, kao i prolaz kroz Budimpeštu.

PROČITAJ:  Sve o Putu za Santjago (Camino de Santiago)

Preuzimanje GPX biciklističkih staza

EuroVelo je 2022. godine omogućio veoma značajnu stavku, a to je mogućnost preuzimanja EuroVelo biciklističkih ruta u GPX formatu.

Preuzimanje GPX biciklističkih staza dostupno je na EuroVelo stranicama ruta, kao i na stranicama etapa. Preuzeti se mogu GPX staze samo za razvijene deonice ili za celu EuroVelo rutu ili etapu.

Preuzete biciklističke staze sastoje se od kraćih deonica, odnosno predloženih „dnevnih deonica“, od oko 50 km. Za svaku je od deonica stanje razvoja rute naznačen u nazivu dela staze. Deonice rute mogu biti certifikovane, razvijene s EuroVelo znakovima, razvijene prema nacionalnim standardima, u razvoju ili u fazi planiranja.

PROČITAJ:  Dvojac bez kormilara u akciji za malog Ognjena Bojkovića iz Obrenovca

Druge GPX biciklističke rute s kojima je moguće kombinovati EuroVelo staze mogu se preuzeti na mnogim nacionalnim biciklističkim platformama i to u delu „zemlja na ruti“ na EuroVelo.com. Kada su GPX staze koje odgovaraju nacionalnom delu EuroVelo rute dostupne za preuzimanje, link će se naći u uvodnom tekstu.

EuroVelo biciklističke staze kroz Evropu
EuroVelo biciklističke staze kroz Evropu, autor: TouN / Wikimedia

Podsećamo, projekat je EuroVelo biciklističkih staza uspostavila je Evropska biciklistička federacija i obuhvata 17 biciklističkih ruta koje presecaju čitav evropski kontinent. Srbija se nalazi na trasi EuroVelo 6 rute i u Srbiju ulazi na severu iz pravca Budimpešte, te dalje prolazi kroz Beograd i istočnu Srbiju tzv. Dunavskom magistralom u pravcu Bukurešta do krajnjeg cilja, rumunske luke Konstanca. Ova biciklistička staza prolazi kroz osam zemalja, a to su Francuska, Švajcarska, Nemačka, Austrija, Slovačka, Mađarska, Srbija i Rumunija.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vlajko

Vreme je da se podmaže lanac i zamene paknovi.