Vesti

Evropljani planiraju da putuju u narednih šest meseci u okviru EU

turisti

Evropski putnici nameravaju da putuju u sledećih šest mjeseci, najviše unutar granica Evrope, navodi se u izveštaju Evropske komisije za putovanja (ETC).

Evropski putnici žele da putuju, ali ih brine rast novoobolelih od virusa korone u Evropi. Zabrinutost se izražava i zbog ograničenja putovanja usled zatvaranja granica i uspostavljanja karantina što na koncu ima rezultat odlaganja novih putovanja za 2021. godinu, navodi se u izveštaju “Monitoring Sentiment for Domestic and Intra-European Travel: Wave 2”.

Preporučujemo  Vakcinisani građani Srbije u Mađarsku mogu putovati bez ograničenja

Većina Evropljana planira putovanja

Ovo je drugo od šest mesečnih izveštaja kojima se procenjuju kratkoročne namere žitelja Evrope da putuju. Ono uključuje 6000 ispitanika sa deset velikih tržišta iz Nemačke, Velike Britanije, Francuske, Holandije, Italije, Belgije, Švajcarske, Španije, Poljske i Austrije, a cilj mu je razumevanje njihovih potreba i želja u vremenu krize putovanja izazvane Covid-19.

Ovaj izveštaj, takođe, pruža informacije o putničkim željama ljudi, uključujući vrste destinacija i iskustva, perioda odmora i problemima povezanih s putovanjema u narednim mesecima.

Tako prema izveštaju većina ispitanika namerava da putuje u sedećih šest meseci, najviše unutar granica Evrope, odnosno Evropske Unije i za to se izjasnilo 54 odsto ispitanika što je slično sa rezultatima prvog izveštaja.

Podjednak broj ispitanika planira da putuje unutar granica EU i unutar sopstvene države oslanjajući se na domaći turizam, tačno njih 39 odsto. Prema istraživanju, uočava se pad od 18 odsto u navedenoj sklonosti putovanjima pre kraja 2020. godine. Isto tako, evropske putnike brine neizvesnost oko tačnog vremena putovanja – njih 6 odsto, kao i mogućnost putovanja na određenu destinaciju – pad od 8 odsto u odnosu na prethodno istraživanje.

Preporučujemo  PCR testiranje jeftinije za strance koji ulaze u Srbiju zbog turizma

Slobodno vreme, poseta rodbini i zimski turizam

Veliki broj ispitanika, njih 65 odsto, izjasnilo se da je osnovna svrha putovanja popunjavanje slobodnog vremena, dok posetu rodbini i prijateljima kao osnov putovanja smatra 20 odsto ispitanika.

Iako je virus korone poremetio turizam u gradovima, 21 odsto ispitanih putnika smatra da je tzv. city break najpovoljnija vrsta slobodnig putovanja, dok – moguće zbog predstojeće zime, 39 odsto ispitanika kaže da će se odlučiti za skijanje i snowboarding.

Preporučujemo  Putovanje u Tajland u uslovima pandemije: Nova pravila za vakcinisane i nevakcinisane putnike

Zdravlje i sigurnost na putovanju su u žiži

S obzirom na porast novih slučajeva zaražavanja Covid-19, ispitanici navode da su im zdravlje i sigurnost na putu u fokusu kada planiraju sledeće putovanje. Tako, 20 odsto ispitanih kaže da su im putovanja avionom najmanje sigurna (iako avio-kompanije navode da je šansa za zarazu virusom u avioni izuzetno mala), ali im je fleksibilna politika otkazivanja i prezakazivanja rezervacija avio-karata godi i na osnovu nje se odlučuju za putovanje avionom.

Vesti u vezi delotvorne vakcine protiv Covid-19 i lečenja od ovog virusa prati 10 odsto ispitanih putnika, a briga im je uvođenje karantinskih mera dok su na putu – 15 odsto.

Preporučujemo  Sporazum o uzajamnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola između Srbije i Kine

Mogućnost da se razbole na destinaciji i sve veći broj slučajeva COVID-19, oba oko 13 odsto, sada postaju sve veći problemi među putnicima. Neizvesnost oko tačnog vremena putovanja je zapravo glavni problem i to je navelo 35 odsto putnika koji ne znaju kada će sledeći put putovati.

“Poslednji brojevi jasno pokazuju da želja Evropljana za putovanjima ostaje snažna usred ponovnog postavljanja blokada i ograničenja putovanja širom Evrope. Vlade EU moraju preduzeti korak napred i zajedno sa zdravstvenim vlastima pronaći kompromis o praktičnim rešenjima o načinu primene potrebnih protokola i sigurnog pokretanja putničkih operacija”, izjavio je izvršni direktor ETC-a Eduardo Santander.

Preporučujemo  U Grčkoj od 14. maja potpuno popuštanje mera i za turiste

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo