Vesti

Evropski turizam se veoma sporo oporavlja

Turizam

Evropski turizam se veoma sporo oporavlja uprkos tome što je većina ograničenja putovanja u Evropskoj uniji ukinuta sredinom juna, navodi se u saopštenju Evropske putničke komisije (ETC).

Navodeći podatke Sojerna, koji prikuplja i analizira podatke o namerama putovanja za hiljade aviokompanija i hotelskih partnera iz celog sveta, ETC je podvukao da postoji samo neznatno povećanje od 6 odsto u avionskim rezervacijama za letove avionom između evropskih zemalja (putovanja unutar EU) koje je zabeleženo u prvim nedeljama jula.

PROČITAJ:  Japan otvorio granice za sve putnike

„Međutim, kako je mesec odmicao, ovaj pozitivni trend je izbledeo i rezervacije letova su ponovo opale. Slično tome, pretrage letova su jedva rasle. Ove fluktuacije pokazuju istovremeno spremnost i oklevanje ljudi da putuju u ovim nesigurnim vremenima“, kaže ETC.

ETC poziva vlade EU da bolje koordinišu svoje napore na oporavku od Covid-19 krize, usvajanjem harmonizovanog pristupa ukidanju ili ponovnom uvođenju ograničenja i mera sigurnosti, jer poverenje u turizam opada na rekordno nizak nivo na celom evropskom kontinentu.

„Iako mnogi Evropljani žele da ponovo putuju i uživaju u letu 2020. godine, oni nemaju poverenja da rezervišu putovanje s obzirom na nejasnoće oko graničnih restrikcija, dostupnosti prevoza, zajedno sa protokolima o zdravlju i bezbednosti na njihovoj odabranoj destinaciji,“ navodi ETC.

PROČITAJ:  Japan otvorio granice za sve putnike

Slabo interesovanje za putovanja u EU

Sojern je, radeći sa ETC-om, takođe analizirao podatke o pretragama i rezervacijama kroz još dva aspekta evropskog turističkog tržišta – domaća putovanja unutar Evropske unije i međunarodna putovanja u Evropsku uniju.

Evropska zainteresovanost za domaća putovanja, unutar Evropske unije, izražen u pretragama letova i rezervacijama, ostao je vrlo nizak u julu 2020. godine, sa godišnim padom od 37 odsto do čak 67 odsto.

Štaviše, globalna pretraživanja i rezervacije letova u Evropi takođe su znatno ispod prošlogodišnjih nivoa za jul, od 67 odsto do čak 72 odsto.

Pozivajući se na najnovije podatke WTTC-a, ETC navodi da svako povećanje turističkih kretanja za 2,7 odsto stvoriti ili vratiti milion radnih mesta u sektoru.

PROČITAJ:  Japan otvorio granice za sve putnike

„Usklađivanje nedoslednog paketa pravila za Covid-19 i saveta za putovanja u Evropu moglo bi dovesti do povećanja broja putnika za 27 odato, stvarajući 10 miliona radnih mesta u turizmu širom EU“, zaključuje je ETC.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama AirHelp+ 300X50
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo
Linkedin mora za poso

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.