Vesti

Evropski turizam se veoma sporo oporavlja

Turizam

Evropski turizam se veoma sporo oporavlja uprkos tome što je većina ograničenja putovanja u Evropskoj uniji ukinuta sredinom juna, navodi se u saopštenju Evropske putničke komisije (ETC).

Navodeći podatke Sojerna, koji prikuplja i analizira podatke o namerama putovanja za hiljade aviokompanija i hotelskih partnera iz celog sveta, ETC je podvukao da postoji samo neznatno povećanje od 6 odsto u avionskim rezervacijama za letove avionom između evropskih zemalja (putovanja unutar EU) koje je zabeleženo u prvim nedeljama jula.

„Međutim, kako je mesec odmicao, ovaj pozitivni trend je izbledeo i rezervacije letova su ponovo opale. Slično tome, pretrage letova su jedva rasle. Ove fluktuacije pokazuju istovremeno spremnost i oklevanje ljudi da putuju u ovim nesigurnim vremenima“, kaže ETC.

ETC poziva vlade EU da bolje koordinišu svoje napore na oporavku od Covid-19 krize, usvajanjem harmonizovanog pristupa ukidanju ili ponovnom uvođenju ograničenja i mera sigurnosti, jer poverenje u turizam opada na rekordno nizak nivo na celom evropskom kontinentu.

„Iako mnogi Evropljani žele da ponovo putuju i uživaju u letu 2020. godine, oni nemaju poverenja da rezervišu putovanje s obzirom na nejasnoće oko graničnih restrikcija, dostupnosti prevoza, zajedno sa protokolima o zdravlju i bezbednosti na njihovoj odabranoj destinaciji,“ navodi ETC.

Slabo interesovanje za putovanja u EU

Sojern je, radeći sa ETC-om, takođe analizirao podatke o pretragama i rezervacijama kroz još dva aspekta evropskog turističkog tržišta – domaća putovanja unutar Evropske unije i međunarodna putovanja u Evropsku uniju.

Evropska zainteresovanost za domaća putovanja, unutar Evropske unije, izražen u pretragama letova i rezervacijama, ostao je vrlo nizak u julu 2020. godine, sa godišnim padom od 37 odsto do čak 67 odsto.

Štaviše, globalna pretraživanja i rezervacije letova u Evropi takođe su znatno ispod prošlogodišnjih nivoa za jul, od 67 odsto do čak 72 odsto.

Pozivajući se na najnovije podatke WTTC-a, ETC navodi da svako povećanje turističkih kretanja za 2,7 odsto stvoriti ili vratiti milion radnih mesta u sektoru.

„Usklađivanje nedoslednog paketa pravila za Covid-19 i saveta za putovanja u Evropu moglo bi dovesti do povećanja broja putnika za 27 odato, stvarajući 10 miliona radnih mesta u turizmu širom EU“, zaključuje je ETC.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare