Vesti

U Srbiji za prvih 6 meseci boravilo 53 odsto manje turista, šteta oko milijardu evra

Beograd, na vodi, ali ne Beograd na vodi, foto: Tanja Tepavac

U periodu januar-jun 2020. godine u Srbiji boravilo je ukupno 780.785 turista, što je za 53 odsto manje u odnosu na isti period 2019. godine, a šteta zbog nedostatka stranih turista je oko milijardu evra.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku domaćih turista u Srbiji bilo je 515.164, što je 42 odsto manje u odnosu na period januar-jun 2019. godine, odnosno 66 odsto od ukupnog broja gostiju. Stranih turista bilo je 265.621, što predstavlja 65 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da se procenjuje da će Srbija pretrpeti ove godine štetu od oko milijardu evra zbog nedolaska stranih turista, što je izazvano epidemijom koronavirusa.

Iako je zabeležen pad turističkog prometa, podaci za jun mesec, u odnosu na maj, su donekle bolji. Tako je u Srbiji je u junu ove godine, u odnosu na jun 2019. godine, broj noćenja domaćih turista niži za 17 odsto, što je manji pad u odnosu na maj, kada je pad domaćih turista bio čak 76 odsto.

„Možda šteta bude nešto manja zbog dobrih rezultata u januaru, februaru pa i ni mart nije bio tako loš“, kazao je Ljajić za RTS i dodao da će povećan broj domaćih turista u Srbiji uspeti da nadomesti „nešto“, ali ne dovoljno.

Ministar je istakao da je broj stranih turista u odnosu na prošlu godinu u januaru porastao za 28 odsto, a u februaru 18 odsto, ali da se zbog epidemije u narednim mesecima beleži pad za više od 90 odsto.

Ljajić je rekao da su se zbog novonastale situacije pojavile nove destinacije za domaće turiste u Srbiji, poput Stare planine i Kosjerića. Iako na nivou Srbije neće biti moguće nadomestiti nedostatak stranaca, neke destinacije kao što su Sokobanja, Vrnjačka Banja i Zlatibor će to uspeti i one, kako je Ljajić kazao, beleže više poseta od glavnog grada Beograda.

Domaći turisti su u junu najviše bili zainteresovani za banjska i planinska mesta – Vrnjačku banju, Sokobanju, Zlatibor, Taru, Divčibare, Kopaonik i drugo, a prema podacima lokalnih turističkih organizacija, veliko je interesovanje domaćih turista za odmor u Srbiji, što bi trebalo da pokažu i statistički podaci za mesec jul.

Inače, za prvih šest meseci 2020. godine u Srbiji je ostvareno ukupno 2,536.432 noćenja, što je za 44 odsto manje u odnosu na prvu polovinu 2019. godine.

Naslovna fotografija: Tanja Tepavac

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare