Vesti

Pad međunarodnih poseta 20-30% zbog pandemije COVID-19, kaže UNWTO

Katar

Specijalizovana agencija za turizam Ujedinjenih nacija, UNWTO, očekuje da će međunarodni turistički dolasci biti smanjeni za 20-30% u 2020. godini u odnosu na prošlu 2019. godinu, imajući u vidu do sada nezabeležena ograničenja za putovanja širom sveta usled pandemije.

Ipak, Svetska turistička organizacija naglašava da se ovi brojevi zasnivaju na najnovijim kretanjima, jer se globalna zajednica suočava sa do sad neviđenim socijalnim i ekonomskim izazovom i da ih treba oprezno tumačiti s obzirom na ekstremno neizvesnu prirodu trenutne krize izazsvane pandemojom COVID-19 virusa.

Očekivani pad između 20-30% mogao bi se pretvoriti u pad međunarodnih prihoda od turizma (izvoza) od 300-450 milijardi američkih dolara, što je skoro jedna trećina od 1,5 biliona dolara ostvarenih 2019. godine. Ako se ova predviđanja stave u drugi kontekst, organizacija napominje da u 2009. godini, na leđima svetske ekonomske krize, dolazak međunarodnih turista bio smanjen za 4%, dok je epidemija SARS-a dovela do pada od samo 0,4% u 2003. godini.

„Turizam je pretrpeo jedan od najtežih udara od svih ekonomskih sektora. Ipak, turizam je ujedinjen i u pomaganju u rešavanju ove ogromne vanredne situacije u zdravstvu – što je naš prvi i najvažniji prioritet – istovremeno radeći na ublažavanju uticaja krize, posebno na zaposlenost, ali i u podršci širim naporima oporavka kroz obezbeđivanje radnih mesta i unapređenje ekonomske dobrobiti širom sveta„, izjavio je generalni sekretar UNWTO-a Zurab Pololikašvili.

Pololikašvili je dodao da je, iako je još rano davati potpunu procenu verovatnog uticaja COVID-19 na turizam, jasno da je ugroženo više miliona radnih mesta u sektoru turizma i putovanja. Otprilike 80 odsto svih turističkih preduzeća su mala i srednja preduzeća (MSP), a ceo sektor je vodeći u zapošljavanju i drugih mogućnosti za žene, mlade i ruralne zajednice.

Prema podacima Svetskog saveta za turizam i putovanja (WTTC) ova privredna grana čini 10,4 osto globalnog BDP-a u kojoj radi 320 miliona ljudi.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare