Vesti

Građani Srbije u Mađarsku mogu ući uz obavezan karantin

Budimpešta, Mađarska

Građani Srbije u Mađarsku mogu ući samo uz obavezan karantin, odluka je mađarskih vlasti. Nova ograničenja za prekogranična putovanja objavio je šef kabineta mađarskog premijera. Srbija je smeštena među “žute” države.

Tako, već od srede 15. jula građani Srbije, ali i drugih zemalja, neće moći slobodno putovati u Mađarsku. Građani Srbije će moći uz određene uslove, dok državljani nekih drugih zemalja koje su svrstane u “crveno” neće moći uopšte da uđu u Mađarsku i jedu gulaš.

Podsećamo, Mađarska je u maju ukinula većinu svojih ograničenja zaključavanja i otvorila svoje granice putnicima iz država Evropske unije i susednih zemalja koje nisu članice EU kao što je Srbija, o čemu smo već pisali.

Juče je, međutim, šef kabineta permijera Gergelji Guljaš izjavio na internet konferenciji za novinare da su potrebna nova ograničenja kako bi se korona virus zadržao “izvan granica” i kako bi se izbeglo ponovno uvođenje domaćih mera tzv. zaključavanja.

“Vidimo neke zabrinjavajuće znake o povećanju broja slučajeva u susednim zemljama, Evropi i svetu”, rekao je Guljaš i do dao da “Ova ograničenja služe zaštiti naše slobode”.

Preporučujemo  Vakcinisani građani Srbije u Mađarsku mogu putovati bez ograničenja

Žuto i crveno

Prema novim pravilima, mađarski državljani koji se vraćaju iz zemalja visokog rizika koje su navedene kao “žuto” i “crveno” moraće da prođu zdravstvene preglede na granici i moraće da borave u 14 dana karantina, čak i ako nisu zaraženi. To se može izbeći samo sa dva negativna testa na COVID-19 u prethodnih pet dana.

Isto važi za strance koji dolaze iz “žutih” zemalja, a onima iz “crvenih” zemalja biće zabranjen ulazak u Mađarsku.

Preporučujemo  Petačinci uskoro novi granični prelaz između Srbije i Bugarske

Naranžasto

U crvene države, čiji državljani neće moći da uđu u Mađarsku su Albanija, Kosovo*, Crna Gora i Ukrajina, skoro cela Azija, Afrika i Južna i Centralna Amerika. Državljani Mađarske koji dođu iz tih zemalja moraće da budu u karantinu dve nedelje, ali će moći da izađu ranije ako dobiju dva negativna rezultata na virus u razmaku od 48 sati.

U žute države spadaju Srbija, Bugarska, Portugalija, Rumunija, Rusija, Švedska i Velika Britanija, dok je putovanje iz Hrvatske – popularne destinacije za odmor Mađara – za sada bez ograničenja. Lista će se redovno menjati spram epidemioloških činilaca.

Poslovna i komercijalna putovanja, prevoz robe i slično izuzeti su od ograničenja, ali su mogući sporadični zdravstveni pregledi.

Jedno od tradicionalnih mađarskih jela od povrća kuvanih na vatri, ali građanima Srbije će biti dostupno kada prođu obavezan karantin. Autor: petar milošević / Wikipedia

Korona u Mađarskoj

Mađarska, koja ima oko 10 miliona stanovnika, u nedelju je zabeležila 4.234 registrovana slučaja obolelih od virusa korone i 595 smrtna slučaja.

Preporučujemo  U Veneciji turiste će snimati 468 kamera kako bi ih razlikovali od stanovnika

Međutim, severni sused je zabeležio pet novih slučajeva zaraze koronavirusom u poslednja 24 časa, bez novih smrtnih slučajeva.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.