Vesti

Grci ne vraćaju uplaćeni novac od aranžmana do 2022. godine

Grčka

Ulazak u Grčku turističkim radnicima uz negativan PCR test je agenda koja će se nastojati izdejstvovati kod ambasade Grčke, kako bi delatnici iz oblasti turizma mogli otići direktno u Grčku i pregovarati o uslovima za narednu letnju sezonu, a i o povraćaju novca koji je uplaćen od srpskih turističkih agencija i to za aranžmane koji nisu realizovani ove godine zbog virusa korone.

Ovo je za Tanjug rekao direktor Nacionalne asocijacije turistickih agencija Srbije (YUTA), Aleksandar Seničić, i istakao da će se raditi na rešavanju ovog problema i sa resornim ministarstvom.

PROČITAJ:  Kuda se iz Srbije može putovati bez PCR testa i kakva su pravila za okolne države

Seničić je naveo da je cilj da se dobiju vaučeri koji će biti garancija da su Grci dobili novac i da će građani dobiti novac koji su uplatili. Dodao je da su agencije od turista primale novac kao i svake godine.

Međutim, prema njegovim rečima, do 15. marta za celu Evropu uplaćeno je između 140 i 150 miliona evra, a 90 odsto aranžmana nije realizovano. Najveći deo uplaćenog novca dalje je uplaćemno kao avans grčkim partnerima, oko 90 miliona evra.

„Novac smo prebacili partnerima, a gotovo ništa nije realizovano, imamo bojazan, Grci sve češće pomnju da će sredstva vrati tek 2022. godine bez obaveze da plaćene aranžmane odrade sledeće godine“, kazao je Seničić i naveo da je zato cilj da predstavnici agencija odu do grčkih partnera i razgovaraju.

PROČITAJ:  Plaže i obale u Grčkoj ne smeju biti privatizovane

Problem podići na državni nivo

Za rešavanje problema verovatno će biti potrebni razgovori na državnom nivou, jer je to novac građana koji su agencije uplatile partnerima, rekao je Seničić i dodao kako smatra da bi država morala da nađe način da bilateralnim razgovorima dođe do rešenja zadovoljavajućeg i za građane i za agencije.

Senčić napominje da bi agencije mogle biti u problemu i naredne godine, ako bi na primer Grci rešili da prodaju aranžmane Bugarima ili nekom drugom i dodaje kako ne postoji način da bilo ko natera Grke na sarađanju sa srpskim turističkim agencijama, ako imaju drugi plan.

PROČITAJ:  Grčki TAG uređaj za plaćanje putarine i naručivanje na adresu u Srbiji

Šta ako grčki partner propadne

Ukoliko neko od grčkih partnera ode u stečaj ili proda hotel, može nastati veliki problem i prema Seničićevim rečima tu postoji neizvestnost.

„Moramo da razgovaramo sa resornim ministarstvom i novom Vladom i moramo da nađemo model za sve zemlje, kako da rešimo problem da imamo obećanje da ćemo moći da radimo pod bilo kojim uslovima makar sa PCR testom“, napominje Seničić i dodaje da nema pomaka što se tiče putovanja u Grčku, te da očekuje da se to čuje i zvanično.

PROČITAJ:  Air Serbia direktno do Hanje na Kritu

„Tako se ponašaju cele godine i ne verujem da će se promeniti nešto na temu otvaranja granica“, zaključuje Seničić napominjući da je Grčka donela propis gde je davaocima usluga, hotelijerima i vlasnicima privatnih kuća omogućila da „novac koji smo mi uplatili ne moraju da vrate, da mogu da ga vrate početkom 2022. godine“.

Podsećamo, ulazak u Grčku nije moguć državljanima Srbije od jula.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare