Vesti

Grci ne vraćaju uplaćeni novac od aranžmana do 2022. godine

Grčka

Ulazak u Grčku turističkim radnicima uz negativan PCR test je agenda koja će se nastojati izdejstvovati kod ambasade Grčke, kako bi delatnici iz oblasti turizma mogli otići direktno u Grčku i pregovarati o uslovima za narednu letnju sezonu, a i o povraćaju novca koji je uplaćen od srpskih turističkih agencija i to za aranžmane koji nisu realizovani ove godine zbog virusa korone.

Ovo je za Tanjug rekao direktor Nacionalne asocijacije turistickih agencija Srbije (YUTA), Aleksandar Seničić, i istakao da će se raditi na rešavanju ovog problema i sa resornim ministarstvom.

PROČITAJ:  Kuda se iz Srbije može putovati bez PCR testa i kakva su pravila za okolne države

Seničić je naveo da je cilj da se dobiju vaučeri koji će biti garancija da su Grci dobili novac i da će građani dobiti novac koji su uplatili. Dodao je da su agencije od turista primale novac kao i svake godine.

Međutim, prema njegovim rečima, do 15. marta za celu Evropu uplaćeno je između 140 i 150 miliona evra, a 90 odsto aranžmana nije realizovano. Najveći deo uplaćenog novca dalje je uplaćemno kao avans grčkim partnerima, oko 90 miliona evra.

„Novac smo prebacili partnerima, a gotovo ništa nije realizovano, imamo bojazan, Grci sve češće pomnju da će sredstva vrati tek 2022. godine bez obaveze da plaćene aranžmane odrade sledeće godine“, kazao je Seničić i naveo da je zato cilj da predstavnici agencija odu do grčkih partnera i razgovaraju.

PROČITAJ:  Održivost turizma na grčkim ostrvima je u problemu

Problem podići na državni nivo

Za rešavanje problema verovatno će biti potrebni razgovori na državnom nivou, jer je to novac građana koji su agencije uplatile partnerima, rekao je Seničić i dodao kako smatra da bi država morala da nađe način da bilateralnim razgovorima dođe do rešenja zadovoljavajućeg i za građane i za agencije.

Senčić napominje da bi agencije mogle biti u problemu i naredne godine, ako bi na primer Grci rešili da prodaju aranžmane Bugarima ili nekom drugom i dodaje kako ne postoji način da bilo ko natera Grke na sarađanju sa srpskim turističkim agencijama, ako imaju drugi plan.

PROČITAJ:  Put Sofija-Solun postaje digitalni koridor za autonomna vozila

Šta ako grčki partner propadne

Ukoliko neko od grčkih partnera ode u stečaj ili proda hotel, može nastati veliki problem i prema Seničićevim rečima tu postoji neizvestnost.

„Moramo da razgovaramo sa resornim ministarstvom i novom Vladom i moramo da nađemo model za sve zemlje, kako da rešimo problem da imamo obećanje da ćemo moći da radimo pod bilo kojim uslovima makar sa PCR testom“, napominje Seničić i dodaje da nema pomaka što se tiče putovanja u Grčku, te da očekuje da se to čuje i zvanično.

PROČITAJ:  Trajekt za Kefaloniju: online kupovina karata, cena i polasci

„Tako se ponašaju cele godine i ne verujem da će se promeniti nešto na temu otvaranja granica“, zaključuje Seničić napominjući da je Grčka donela propis gde je davaocima usluga, hotelijerima i vlasnicima privatnih kuća omogućila da „novac koji smo mi uplatili ne moraju da vrate, da mogu da ga vrate početkom 2022. godine“.

Podsećamo, ulazak u Grčku nije moguć državljanima Srbije od jula.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare