Po belom svetu Vesti

Isfahan ponovo otvara vrata posetiocima

Isfahan, Iran

Muzejima i drugim mestima kulturnog nasleđa u Isfahanu dozvoljeno da je ponovo otvore vrata za javnost nakon 45 dana zatvaranja usled sve većeg broja potvrđenih infekcija koronavirusom u centralnoj iranskoj provinciji.

Prepun istorije i kulture, Isfahan je nekada bio čvorište međunarodne trgovine i diplomatije u Persiji, a sada je jedan od najvećih turističkih odredišta Irana, i za to ima dobre razloge.

PROČITAJ:  Svakodnevnica u Iranu: Bezalkoholno pivo, organska hrana i energetska pića

Drevni Isfahan

Drevni grad je ispunjen mnogim arhitektonskim čudima poput jedinstvenih islamskih zdanja, bazara, muzeja, persijskih vrtova i bulevara prepunih drveća. Isfahan je grad za šetnju, za gubljenje u svojim bazarima koji su poput lavirinta, za dremanje u prelepim baštama i upoznavanje ljudi.

Isfahan, Iran
Isfahan je nekada bio čvorište međunarodne trgovine i diplomatije u Persiji

Grad je odavno dobio nadimak Nesf-e-Jahan što znači „pola sveta“, jer ga je neophodno videti da bi se posle video ceo svet. U doba svog procvata Isfahan je bio jedan od najvećih gradova u regionu sa skoro milion stanovnika.

Isfahan je poznat ne samo po obilju velikih istorijskih mostova, već i po „životvornoj reci“ Zayandeh-Rood, koja je gradu odavno podarila originalnu lepotu i plodnost. Hladne plave pločice isfahanskih islamskih objekata i veličanstveni mostovi u gradu daju savršen konstrast naspram vrelih i suvih ikolnih sela.

Ogromni Trg Imama (Meidan Emam), najpoznatiji kao trg Naghsh-e Jahan (u bukvalnom prevodu „Slika sveta“), pripada svetskoj kulturnoj baštini UNESCO-a, jedan je od najvećih trgova na svetu i veličanstven je primer urbanog planiranja. Izgrađen je početkom 17. veka i ispresecan je najzanimljivijim znamenitostima u Isfahanu.

Virus zatvorio sve

U Iranu je sa trećim talasom COVID-19 krajem novembra, preko 500 istorijskih mesta, turističkih atrakcija i muzeja pod nadzorom ministarstva turizma zaključano kako bi se sprečilo širenje virusa korone, rekao je pokrajinski šef turizma, a prenosi Tehran Times.

PROČITAJ:  Turizam Irana u gubicima: Samo 47 strana turista za tri meseca

Zbog naglog porasta broja zaraza i smrti od koronavirusa, sva istorijska mesta, kao i svi umetnički i kulturni centri, univerziteti, škole, verske škole, engleske škole, biblioteke, bioskopi, džamije, saloni lepote i nekoliko drugih entiteta ponovo su su zatvoreni.

Trg Imama, Isfahan, foto: Arad Mojtahedi / Wikimedia
Trg Imama, Isfahan, foto: Arad Mojtahedi / Wikimedia

Međutim, kako se mere zaključavanja koronavirusa u zemlji polako ublažavaju ove lokacije bi mogle započeti svoje aktivnosti prema najavi i odluci Operativnog štaba za kontrolu koronavirusa, rekao je Fereidun Allahiari i dodao da se u ovim turističkim destinacijama pažljivo poštuju strogi sanitarni uslovi i obezbeđuju se uslovi za fizičku distancu.

Iran, koji čiji je turistički rast bio visok pre pandemije virusa korone, u 2020. godini osetio je ogroman pad broja stranih turista. Prema podacima za deo prošle godine, gubici iranskog turizma bili su oko 490 miliona dolara.

PROČITAJ:  Broj stranih turista u Iranu povećao se za 50 odsto

Isfahan nije samo turizam

Savremeni Isfahan danas je dom neke teške industrije, uključujući fabrike čelika i nuklearno postrojenje na njegovom obodu.

PROČITAJ:  Turizam u Iranu porastao za 40% uskoro bez viza za Srbiju i 68 država

Međutim, njegovo unutrašnje staro jezgro želi da se sačuva kao neprocenjivi dragulj.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare