Po belom svetu Vesti

Isfahan ponovo otvara vrata posetiocima

Isfahan, Iran

Muzejima i drugim mestima kulturnog nasleđa u Isfahanu dozvoljeno da je ponovo otvore vrata za javnost nakon 45 dana zatvaranja usled sve većeg broja potvrđenih infekcija koronavirusom u centralnoj iranskoj provinciji.

Prepun istorije i kulture, Isfahan je nekada bio čvorište međunarodne trgovine i diplomatije u Persiji, a sada je jedan od najvećih turističkih odredišta Irana, i za to ima dobre razloge.

PROČITAJ:  Svakodnevnica u Iranu: Bezalkoholno pivo, organska hrana i energetska pića

Drevni Isfahan

Drevni grad je ispunjen mnogim arhitektonskim čudima poput jedinstvenih islamskih zdanja, bazara, muzeja, persijskih vrtova i bulevara prepunih drveća. Isfahan je grad za šetnju, za gubljenje u svojim bazarima koji su poput lavirinta, za dremanje u prelepim baštama i upoznavanje ljudi.

Isfahan, Iran
Isfahan je nekada bio čvorište međunarodne trgovine i diplomatije u Persiji

Grad je odavno dobio nadimak Nesf-e-Jahan što znači „pola sveta“, jer ga je neophodno videti da bi se posle video ceo svet. U doba svog procvata Isfahan je bio jedan od najvećih gradova u regionu sa skoro milion stanovnika.

Isfahan je poznat ne samo po obilju velikih istorijskih mostova, već i po „životvornoj reci“ Zayandeh-Rood, koja je gradu odavno podarila originalnu lepotu i plodnost. Hladne plave pločice isfahanskih islamskih objekata i veličanstveni mostovi u gradu daju savršen konstrast naspram vrelih i suvih ikolnih sela.

Ogromni Trg Imama (Meidan Emam), najpoznatiji kao trg Naghsh-e Jahan (u bukvalnom prevodu „Slika sveta“), pripada svetskoj kulturnoj baštini UNESCO-a, jedan je od najvećih trgova na svetu i veličanstven je primer urbanog planiranja. Izgrađen je početkom 17. veka i ispresecan je najzanimljivijim znamenitostima u Isfahanu.

Virus zatvorio sve

U Iranu je sa trećim talasom COVID-19 krajem novembra, preko 500 istorijskih mesta, turističkih atrakcija i muzeja pod nadzorom ministarstva turizma zaključano kako bi se sprečilo širenje virusa korone, rekao je pokrajinski šef turizma, a prenosi Tehran Times.

PROČITAJ:  Turizam Irana u gubicima: Samo 47 strana turista za tri meseca

Zbog naglog porasta broja zaraza i smrti od koronavirusa, sva istorijska mesta, kao i svi umetnički i kulturni centri, univerziteti, škole, verske škole, engleske škole, biblioteke, bioskopi, džamije, saloni lepote i nekoliko drugih entiteta ponovo su su zatvoreni.

Trg Imama, Isfahan, foto: Arad Mojtahedi / Wikimedia
Trg Imama, Isfahan, foto: Arad Mojtahedi / Wikimedia

Međutim, kako se mere zaključavanja koronavirusa u zemlji polako ublažavaju ove lokacije bi mogle započeti svoje aktivnosti prema najavi i odluci Operativnog štaba za kontrolu koronavirusa, rekao je Fereidun Allahiari i dodao da se u ovim turističkim destinacijama pažljivo poštuju strogi sanitarni uslovi i obezbeđuju se uslovi za fizičku distancu.

Iran, koji čiji je turistički rast bio visok pre pandemije virusa korone, u 2020. godini osetio je ogroman pad broja stranih turista. Prema podacima za deo prošle godine, gubici iranskog turizma bili su oko 490 miliona dolara.

PROČITAJ:  Sledeći Forum drevnih civilizacija biće održan u Teheranu

Isfahan nije samo turizam

Savremeni Isfahan danas je dom neke teške industrije, uključujući fabrike čelika i nuklearno postrojenje na njegovom obodu.

PROČITAJ:  Sledeći Forum drevnih civilizacija biće održan u Teheranu

Međutim, njegovo unutrašnje staro jezgro želi da se sačuva kao neprocenjivi dragulj.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama AirHelp+ 300X50
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo
Linkedin mora za poso
Oznake

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.