Vesti

Island već izdaje kovid pasoše

Fjaðrárgljúfur, Island

Island je prva zemlja koja izdaje tzv. kovid pasoše o vakcinaciji, a uslov za ovu vrstu isprave ispunjava oko 4.800 Islanđana koji su primili obe doze vakcine.

Revakcinisani stanovnici Islanda ispunjavaju uslove za digitalne certifikate od prošle nedelje kada je pokrenut onlajn servis, što je potvrđeno agenciji Frans pres u Ministarstvu zdravlja Islanda.

Prema navodima s kraja prošle godine, stručnjaci su kovid pasoše najavljivali kao uslov za putovanja u 2021. godini.

Kovid pasoši bez jasnog stava u Evropskoj uniji

Uvođenje ovakvih potvrda o vakcinaciji odnosno „kovid pasoša“ predmet je rasprava unutar Evropske unije i unutar nje ne postoji jasan stav. Island, iako nije u Evropskoj uniji, deo je Šengenskog sporazuma tako da mora da vodi zajedničku graničnu politiku sa EU.

Neke države, poput Grčke, zalažu se za ovakvu vrstu potvrda u cilju spasavanja turizma. Srbija i Grčka su se dogovorile da će potpisati Memorandum kojim će se omogućiti ulazak vakcinisanim državljanima Srbije u Grčku i obratno.

Međutim Francuska i Nemačka smatraju da je još rano razgovarati o kovid pasošima i drugim vrstama potvrde, a ni SZO nema jasan stav.

Kovid pasoš „za slikanje“

Vlasti Islanda navode da je cilj je da se olakša kretanje ljudi između zemalja, tako da pojedinci mogu da graničnoj kontroli pokažu potvrdu o vakcinaciji i budu izuzeti od ograničenja – u zemlji u koju putuju.

Međutim, za državljanje Islanda korist od takve potvrde zasad je samo teoretska jer njena vrednost još nije međunarodno priznata.

Podsećamo, Aleksandar Senčić izjavio je da se krajem februara očekuju protokoli oko njihovog uspostavljanja tzv. kovid pasoša za putovanja čak i u Srbiji, a pretpostavlja se da će to biti elektronska aplikacija u koju ćemo unositi dokumenta bitna da dokažemo da smo bezbedni na putovanju.

 

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare